Επιστολή 56

Οι προσευχόμενοι

4 Νοεμβρίου 1975

… Γνωρίζεις βέβαια τον μύθο του Κριλώβ «Ο συγγραφέας και ο ληστής». Έτσι λοιπόν δεν είναι ακίνδυνο να γράφεις βιβλία. Μιλώντας κάπως γενικά δεν είμαι διόλου συγγραφέας. Στην εποχή του ο Σιαλιάπιν έγραψε ένα βιβλίο από την ίδια τη ζωή του.

Ύστερα από αυτό έγραψε δεύτερο, όπου στον πρόλογο με πολύ έξυπνο τρόπο έλεγε ότι σε ανθρώπους όπως ο ίδιος, που δεν είναι επαγγελματίες συγγραφείς, είναι δυνατό να επιτραπεί ένα βιβλίο, αλλά ένα δεύτερο δεν θα είναι εύκολο για τους αναγνώστες να του το συγχωρήσουν ….

Είναι άραγε ανάγκη να επαναλάβω ότι σας θυμάμαι όλους καθημερινά; Γνωρίζω ότι και εσείς επίσης με αγαπάτε και με μνημονεύετε. Ο γέροντας Σιλουανός  έγραφε: «Η αγάπη δεν μπορεί να λησμονήσει».

Εννοούσε ότι, αν κάποιος αγαπά τον Θεό, τότε και θα Τον θυμάται. Και ότι όσο περισσότερο αγαπά, τόσο εντονότερα Τον θυμάται. Και αν η αγάπη φλέγει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, τότε η μνήμη αυτή μετατρέπεται σε φλογερή προσευχή μέρα και νύκτα.

Λοιπόν, όταν ήμουν ακόμη ζωγράφος, θυμάμαι ότι κατά τη νύκτα στον ύπνο μου συνέχιζα να ζωγραφίζω. Ναι, θα έπρεπε να γίνεται έτσι, ώστε όταν ξυπνήσω το πρωΐ, να γνωρίζω τι πρέπει να κάνω περαιτέρω.

Ορίστε, θυμάμαι πάλι τον Σιαλιάπιν· έλεγε στον καιρό του ότι είχε εσωτερικό διαπασών που ενεργούσε αδιάκοπα. Έτσι και οι προσευχόμενοι …

Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου Σαχάρωφ, Γράμματα στη Ρωσία, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ, Αγγλίας, 2009, σ. 158.

Πηγή: η Αγάπη πάντα ελπίζει 

το «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley