Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης

-Η μαθητική στολή είναι ένα ειδικό ένδυμα – ένα σύνολο τυποποιημένων ρούχων – το οποίο χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και σήμερα πολλά κάνουν χρήση της μαθητικής στολής.

-Στην Ελλάδα το πηλίκιο (καπέλο) με την κουκουβάγια βάσει νόμου του Υπουργείου Παιδείας καταργήθηκε το 1964 από τα Δημόσια Γυμνάσια και η μπλε ποδιά των κοριτσιών με το άσπρο κολάρο (γιακά) έκτοτε άρχισε να περιορίζεται με αποτέλεσμα να καταργηθεί και αυτή.

-Η μπλε σχολική ποδιά έπαψε να είναι υποχρεωτική στις 6 Φεβρουαρίου 1982, βάσει νόμου του Υπουργείου Παιδείας και η οποία «σημάδεψε» τα μαθητικά χρόνια πολλών.

-Η μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά, μαρτυρούσε την ιδιότητα του μαθητή και κατά ορισμένες απόψεις, υπηρετούσε την ομοιομορφία των μελών της μαθητικής κοινότητας και τη συνοχή της.

-Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς συνέρρεαν όλες οι μαθήτριες, συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων σε βιοτεχνίες, αλλά και μεγάλα καταστήματα για να αγοράσουν την ποδιά τους.

-Οι μαθητές αλλά και πολλοί γονείς δέχτηκαν με χαρά την κατάργηση αυτή, υποστηρίζοντας πως η ποδιά περιόριζε την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και καταπίεζε τους μαθητές που ασφυκτιούσαν μέσα στους γιακάδες.

-Σύμφωνα με τους πολέμιους, έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με παιδικά στρατόπεδα, σύμφωνα με τους νοσταλγούς της, τα σχολεία σήμερα μοιάζουν με παιδικές πασαρέλες.

-Στις μέρες μας μόνον χάριν της ομοιομορφίας παρατηρούμε κάποιες ειδικές στολές στην τέλεση των παρελάσεων.-

Πηγή: opaliouriotis

το «σπιτάκι της Μέλιας»