Τα «Φαναράκια» που γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου στην Τήνο, σε ανάμνηση της εύρεσης της εικόνας του Ευαγγελισμού, είναι μία ξεχωριστή θρησκευτική γιορτή.
Ξεχειλίζει από ζωντάνια, χρώματα και τραγούδια, με όλους τους Τήνιους να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, όπως έκαναν οι πρόγονοι τους και τη νύκτα της 30ης Ιανουαρίου του 1823, για να φτάσουν στο προαύλιο της Μεγαλόχαρης.
Κρατούν πολύχρωμα φαναράκια τα οποία κρέμονται από λεπτά κοντάρια και ψάλλουν ύμνους της γιορτής, όπως το «Χαίρε Πάναγνε Μαρία, Χαίρε Μήτηρ του Θεού, που αξίωσες την Τήνο την εικόνα σου να βρει. Ως μας έσωσες την Τήνο, σώσε ακόμα μια φορά,για τη δόξα του Υιού σου την Ελλάδα τη γλυκιά…..».
Πολλά από τα φαναράκια που κρατούν στην λαμπαδηδρομία, είναι μικρά αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, και καλυμμένα με πολύχρωμες ζελατίνες. Οι Τηνιακοί -και ιδιαίτερα οι μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία τη γιορτή- που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει και πολλούς επισκέπτες.
Το πόσο σημαντική είναι η γιορτή για το νησί φαίνεται και από το γεγονός ότι γίνεται λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελισμού. Μέσα από τα «Φαναράκια» λοιπόν αναβιώνει κάθε χρόνο το σκηνικό της εύρεσης της εικόνας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, τον Ιούλιο του 1822 η Μοναχή Πελαγία στη Μονή Κεχροβουνίου είδε δύο διαδοχικές Κυριακές το ίδιο όνειρο: Μια γυναίκα με εντυπωσιακή περιβολή, που ακτινοβολούσε, και της έλεγε:
«Πήγαινε στον επίτροπο της Μονής, Σταματέλο Γκαγκάδη και πες του να σκάψουν για να ανακαλύψουν το σπίτι μου στο κτήμα του Αντωνίου Δοξαρά, και να επιστατήσει στο κτίσιμο του ναού μου».
Η Πελαγία τις δύο πρώτες Κυριακές που είδε το όνειρο δεν είπε κουβέντα. Σύμφωνα πάντα με την ομολογία της, στις 23 Ιουλίου του 1822 παρουσιάστηκε μπροστά της -και όχι στον ύπνο της- η ίδια μεγαλόπρεπη γυναίκα, που όμως αυτή τη φορά ήταν οργισμένη, και της είπε ότι αν δεν υπακούσει, θα πέσει χολέρα στο νησί.
Τότε -λέει- η Μοναχή Πελαγία τη ρώτησε: «Ποια είσαι που με διατάζεις να κάνω αυτό το πράγμα;». Αντί απάντησης η γυναίκα, της έδειξε το γύρω χώρο και είπε: «ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΥ ΓΗ ΧΑΡΑΝ ΜΕΓΑΛΗΝ», τότε σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, η Πελαγία γονάτισε και συμπλήρωσε: ΑΙΝΕΙΤΕ ΟΥΡΑΝΟΙ ΘΕΟΥ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ.
Στη συνέχεια η μοναχή Πελαγία, ανέφερε το συμβάν στην ηγουμένη και στον επίτροπο της Μονής, Γκαγκάδη. Ακολούθως ενημερώθηκαν οι Δημογέροντες της Τήνου, και αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανασκαφής για την ανεύρεση της εικόνας.
Πράγματι έτσι έγινε, όμως αρχικά το μόνο που βρέθηκε ήταν κάτι θαμμένα ερείπια και ένα ξερό πηγάδι. Μετά από δύο μήνες, η εικόνα δεν είχε βρεθεί και έτσι οι εργασίες ατόνησαν μέχρι που η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.
«Μετ” ολίγας ημέρας ανεφάνη πανώλης εν Τήνω, αλλά δεν διήρκεσε», γράφει ο ιστορικός της Επανάστασης του ’21, Σπυρίδων Τρικούπης. Η χολέρα σκόρπισε τον πανικό στο νησί και επανέφερε στο προσκήνιο το όραμα της Μοναχής Πελαγίας, με όσα της είπε η Παναγία, προειδοποιώντας την και για τη χολέρα.
Ξεκίνησαν λοιπόν και πάλι εντατικά τις ανασκαφές.
Το μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου 1923 η αξίνα ενός εργάτη από το χωριό Φαλατάδος χτύπησε πάνω σε ένα ξύλο. Ο εργάτης Εμμανουήλ Μάτσας ή Σπανού, όπως ήταν το παρατσούκλι του, σήκωσε το ξύλο και είδε τον Άγγελο με τον κρίνο.
Ήταν το ένα από τα δυο κομμάτια της εικόνας του Ευαγγελισμού. Δεν πέρασε λίγη ώρα και βρέθηκε μέσα στα χώματα και το δεύτερο μισό της εικόνας, με την Παναγία να κάθεται σε ένα θρόνο.
Και τα δυο κομμάτια μαζί ήταν η εικόνα του Ευαγγελισμού, αυτή που σήμερα είναι καλυμμένη από τα τάματα των πιστών.
Το νέο μεταδόθηκε σε όλο το νησί και μέχρι αργά τη νύχτα συνέρρεε κόσμος από όλα τα χωριά της Τήνου, για να προσκυνήσουν την εικόνα. Έφταναν με τα πόδια, κρατώντας τότε λαδοφάναρα, για να μπορούν να βλέπουν μέσα στη νύχτα.
Σε ανάμνηση εκείνης της νύχτας, κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, γίνεται λιτάνευση της εικόνας με τον κόσμο να κρατάει φαναράκια, όπως τότε, το 1823.
Να σημειώσουμε ότι η πρώτη λιτάνευση της εικόνας έγινε 3 μέρες αργότερα ανήμερα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου του 1823, στα στενά δρομάκια της χώρας.
Από τότε, και κάθε χρόνο, η εικόνα βγαίνει τέσσερις φορές από το Ναό της Ευαγγελίστριας, για περιφορά: Στις 30 Ιανουαρίου, στις 25 Μαρτίου, στις 23 Ιουλίου, ημέρα ανάμνησης του οράματος της Μοναχής Πελαγίας, και στις 15 Αυγούστου.
Και τις τέσσερις φορές συρρέει κόσμος στην Τήνο και συμμετέχει στη λιτάνευση, ακόμη και τον Ιανουάριο, που είναι ένας δύσκολος μήνας για θαλασσινά ταξίδια.
Η εύρεση της εικόνας της Παναγίας, από τα πρώτα ακόμη χρόνια προσέδωσε στην Τήνο χαρακτήρα Ιερού προσκυνήματος που κάνει θαύματα.
Από τους πρώτους που πήγαν να προσκυνήσουν την εικόνα ήταν πολλοί από τους ήρωες του 1821.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς. Και μέσα σε λίγα χρόνια το προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο απέκτησε φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.
Πηγή: Τήνος Today
Εικόνα από: Ιερά Μητρόπολη Σύρου
4 Σχόλια
Comments feed for this article
30 Ιανουαρίου, 2023 στις 3:03 μμ
Φανή
Έχω πάει κάμποσες φορές στη Τήνο. Κάθε φορά παίρναμε το πλοίο, προσκυνουσαμε και γυρίζαμε αυθημερόν. Επειδή έχω μεγάλη «υποχρέωση » στη Παναγιά τη Τηνιακιά σκέφτηκα να οργανώσω ένα τριήμερο ώστε να μπορέσω να παρακολουθησω Θεία Λειτουργία, να κοινωνήσω και να νιώσω καλύτερα το μεγαλείο αυτού του ιερού προσκυνηματος.
Προθυμοποιηθηκαν και στενοί συγγενείς να με συνοδεύσουν οπότε έγινε ένα ταξίδι ευχάριστο. Μόλις φθάσαμε προσκυνησαμε, πήραμε αγιασμό και λαδάκι απ την Εικόνα και πήγαμε στο ξενοδοχείο προγραμματιζοντας τις επόμενες ώρες μας. Εκεί έπεσα στον κήπο και στραμπουληξα άσχημα το πόδι μου…σηκωτη με πήγαν στο κρεβάτι και άρχισαν τα γιατροσόφια με μηδενικό αποτέλεσμα. Ποναγα πολύ και το πρήξιμο μεγάλο. Η στενοχώρια μου όμως ήταν ότι τους χάλαγα το προσκύνημα και εγώ δεν θα μπορούσα να παρευρεθώ σε καμία Ακολουθία…..
Ξαφνικά εκεί που καθόμουν ακουνητη και άπραγη είδα το πλαστικό μπουκαλάκι με το λαδάκι της Παναγίας. Αυθόρμητα το πήρα και αλειψα το πόδι μου από τον αστράγαλο γύρω γύρω.
Γυρίζοντας οι υπόλοιποι και φέρνοντας μου να φάω και γω κάτι με βρήκαν όρθια να ετοιμάζομαι για το μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας. Το πόδι είχε πάραυτα ξεπρηστει και δεν πόναγε καθόλου, μπορούσα να το πατήσω άνετα κάτι που πριν λίγη ώρα φαινόταν αδιανόητο…..Αποτελεσμα; πήγαμε όλοι στη Μονή, που όσοι έχετε πάει γνωρίζετε πόσα σκαλοπάτια και πόσο περπάτημα έχει, έμεινα όρθια στον Εσπερινό να ευχαριστήσω και δόξα τω Θεω το προσκυνημα μας στη Τήνο συνεχίστηκε χωρίς αλλά απρόοπτα. Μόνο που άκουσα σε μια στιγμή τη συγγενή που ήταν μαζί μας να σιγοψιθυριζει στη κόρη της: το είδες αυτό; μόλις έβαλε το λάδι……
Τελειώνω με κάτι για όσους εκλαβουν το παραπάνω ως φυσική κατάληξη: μετά από χρόνια χρειάστηκε να βγάλω ακτινογραφία στο πόδι και στον αστράγαλο μαζί. Ο γιατρός μου ειπε: δεν σας ενοχλει; γιατί εδώ βλέπω παλαιό τραυματισμό γερό!!!!!
Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε μόλις είχε ξεκινήσει η επανάσταση του 1821. Ήταν ο φραγμος που έβαλε ο Θεός στη Λατινοποιηση-Φραγκοποιηση του Αιγαίου που είχε ήδη ξεκινήσει με τα ορφανά Έλληνοπουλα που τα έστελναν στα Ορφανοτροφεια των νησιών και τα μεγαλωναν σαν Παπικους. Με την έντονοτατη θαυματουργια της Παναγίας το φαινόμενο σταμάτησε άμεσα!
Συγνώμη για το μακροσκελές…..
31 Ιανουαρίου, 2023 στις 9:40 πμ
Μέλια
Συγκλονιστικό Φανή μου, μεγάλη η χάρη της!!
Χίλια ευχαριστώ που το μοιράστηκες στο «σπιτάκι»…
Καλή σου μέρα!
31 Ιανουαρίου, 2023 στις 8:28 μμ
Νίμμη-Ἰωάννα
Πραγματικὰ ἐντυπωσιακὴ ἡ ἐμπειρία σας. Μεγάλη ἡ χάρη τῆς Παναγιᾶς..
1 Φεβρουαρίου, 2023 στις 10:40 πμ
Φανή
Πάντα μετα από χρόνια η εκκλησία αναγνωρίζει και ερμηνεύει τις πράξεις του Θεού…..
Στο Ιόνιο υπήρξε ισχυρή επιρροή από τον Καθολικισμό γι αυτό και εκεί ο Θεός έβαλε φραγμούς με τρεις μεγάλους Αγιους: τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Γεράσιμο.
Η διαφύλαξη της Ορθόδοξου Πίστεως και η ορθή μετάδοσή της στα Ελληνόπουλα είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που επεφύλαξε ο Θεός για τη Πατρίδα μας. Εκείνος γνωρίζει το γιατί, άλλωστε εκ στόματος Χριστού ελέχθη ότι θα Τον δοξασουμε!….Ηδη το Άγιο Ορος επιτελεί τον ρόλο του! Τώρα διανύουμε περίοδο παρακμής, το ψευτορωμεικο που είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά ο Θεός βαδίζει αργά και περιμένει και μακροθυμει και εμείς ελπίζουμε.