Η ρυζόπιτα ήταν ένα γλυκό, το οποίο συνήθιζαν να πηγαίνουν στις λεχώνες. Το έφτιαχναν πολύ συχνά, κυρίως το χειμώνα.
Τα προϊόντα τα προμηθεύονταν από το μπακάλη της γειτονιάς αλλά κάποια, όπως τ’ αυγά τα είχαν στα σπίτια τους. Δε συνοδευόταν απαραίτητα με κάτι άλλο. Την έτρωγαν συνήθως μετά το φαγητό.
Η ρυζόπιτα συνεχίζει να μαγειρεύεται ακόμη και σήμερα. Για να τη φτιάξει κανείς πρέπει να διαθέτει το ειδικό ταψί, που ονομάζεται σινί, και την πλασταριά, όπου γυρίζουν την πίτα.
Είναι πολύ παλιό γλύκισμα. Το έφτιαχναν οι ηλικιωμένες γυναίκες του σπιτιού και περνούσε από γενιά σε γενιά.
Συστατικά
Για την γέμιση
4 φλιτζάνια ρύζι
1 φλιτζάνι λάδι
8 αυγά
1 βανίλια
Για τα φύλλα
1⁄2 κιλό αλεύρι
2 φλιτζάνια νερό
1⁄2 φλιτζάνι λάδι
λίγο αλάτι
λίγο ξύδι
Βήματα
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κούπα ζυμώνουμε μέχρι άρω νερό το αλεύρι προσθέτοντας το λάδι, το αλάτι και το ξύδι.
Τη ζύμη τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μισή ώρα περίπου.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, βράζουμε το ρύζι προσθέτοντας το λάδι, λίγο αλάτι και τη βανίλια.
Μετά χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε με το ρύζι, αφού αυτό προηγουμένως έχει κρυώσει.
Βήμα 3
Τελευταία ανοίγουμε τα δυο φύλλα που χρειάζονται για την πίτα.
Αλείφουμε το σινί (είδος ταψιού) με λάδι και τοποθετούμε το ένα φίλο. Στρώνουμε τη γέμιση και ύστερα βάζουμε από πάνω το άλλο φύλο.
Βήμα 4
Ψήνουμε πάνω στη σόμπα ή πετρογκάζ πρώτα τη μία πλευρά και, αφού γίνει, την γυρίσουμε πάνω στην πλασταριά* και στη συνέχεια ψήνουμε την άλλη πλευρά, αφού αλείψουμε το σινί ξανά με λάδι.
Την ψήνουμε για μιάμιση ώρα.
Βήμα 5
Μόλις κατεβάσουμε την πίτα από τη φωτιά, την κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, προσθέτουμε ζάχαρη και τη σκεπάζουμε με κάτι ώστε να διατηρηθεί μαλακή.
Σημ.: * Μεγάλο στρογγυλό πλατύ ξύλο που γύριζαν εκεί την πίτα.
Πηγή: Νέο Σούλι Σερρών
Σχολιάστε
Comments feed for this article