Αγίου Νικόλαου Βελιμίροβιτς

Ο γιος σας έπεσε με το αεροπλάνο και σκοτώθηκε. Γράφετε, πώς τώρα σκέπτεστε ένα μόνο πράγμα: «Ο γιος μου ζει;». Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, και ποιός μπορεί να μας βεβαιώσει γι’ αυτό;

Μεταφέρομαι στην ψυχή σας και συμπάσχω εντελώς με τον πόνος. Αλλά και πάλι με ξαφνιάζει η ερώτηση σας, πόσο δε μάλλον περισσότερο επειδή όλα τα λόγια σας αποπνέουν πίστη και ευλάβεια.

Εάν κάποιος αμφιβάλλει για την αιώνια ζωή, εγώ δεν ξέρω πώς αυτός μπορεί να θεωρηθεί ακόλουθος τού Χριστού. Ή κύρια αποκάλυψη τού Χριστού είναι ή αποκάλυψη μιας νέας ζωής, ενός νέου κόσμου, ενός νέου βασιλείου, εντελώς νέου για τούς ανθρώπους.

Τούτη είναι ή μέγιστη αποκάλυψη στους ανθρώπους από τότε πού υπάρχουν, και ή πλέον χαρούμενη απ’ όλες τις αποκαλύψεις. Το να αρνηθείς τούτη την αποκάλυψη σημαίνει να αρνηθείς και τον Χριστό και το όλο νόημα τής ζωής μας στη γη.

Αλλά το να δεχθείς τούτη την αποκάλυψη τού Χριστού σημαίνει να δεχθείς την αλήθεια περί Θεού ως Γονέα, περί των αγγέλων ως πνευμάτων, περί τής προορατικής πρόνοιας τού Θεού στον κόσμο, περί τής Δίκης τού Θεού, περί τής αθανασίας τής ψυχής με τον θάνατο τού σώματος, περί τού χαρούμενου νοήματος τού να ζούμε ένσαρκοι στη γη.

Όλες αυτές τις αλήθειες αποκάλυψε ο Κύριος με όλα τα λόγια και τα έργα Του και τις μαρτύρησε αυτοπροσώπως, με τον εκούσιο θάνατό Του με την ανάσταση και την ανάληψη.

«Πορεύομαι ετοιμάσαι τόπον υμίν», είπε ενόψει τού θανάτου Του στούς μαθητές. «Και εάν πορευθώ και ετοιμάσω υμίν τόπον, πάλιν έρχομαι και παραλείψομε υμάς προς εμαυτόν, ίνα όπου ειμί εγώ, και υμείς ήτε» (Ιωάν. 14,2-3).

Δεν πηγαίνει βέβαια στον τάφο, για να τούς προετοιμάσει τη θέση! Όντως, αυτό δεν θα ήταν καμιά παρηγοριά να προετοιμάζεις κάποιον τη θέση στον αιώνιο θάνατο!

Όχι, αλλά Αυτός πηγαίνει σ’ εκείνον τον άλλο κόσμο και στην πραγματική ζωή. Την ύπαρξη εκείνου τού άλλου κόσμου και τής αιώνιας ζωής μαρτύρησαν και οι πολυάριθμοι άγιοι, άνδρες και γυναίκες.

«Ποιός παρουσιάστηκε από κει, για να μας μαρτυρήσει;», ρωτάτε εσείς, επαναλαμβάνοντας έτσι την ερώτηση εκείνων πού είναι χωρίς πίστη. Εάν δεν ήσασταν στη λύπη, θα αξίζατε ελαφρά μομφή για τέτοια ερώτηση. Πείτε μου, ποιός από τούς Αγίους δεν το ανήγγειλε;

Ή μήπως δεν γνωρίζετε ότι ή ‘Εκκλησία δεν καταγράφει κάποιον στο αγιολόγιο της, αν δεν έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρουσιαστεί απ’ εκείνον τον κόσμο;

Πρόσφατα διάβαζα, πώς μια νεαρή Γαλλίδα πέρασε στην Ορθοδοξία μόνο γι’ αυτό τον λόγο -όπως εκείνη ή ίδια δημοσίευσε- επειδή ξεκάθαρα τής παρουσιάστηκε ο άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ, ένας μεγάλος Ρώσος άγιος.

Έτσι λοιπόν, δεν έχετε κανένα λόγο να αμφιβάλετε, ενώ έχετε όλους τούς λόγους για πίστη στην ουράνια ζωή, στην οποία πέρασε ο γιος σας, λίγο νωρίτερα από σάς.

Ειρήνη σε σας και παρηγοριά από τον Χριστό.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Ο Άγιος Λάζαρος
Μηνιαίο περιοδικό Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου Λάρνακος
Ιερά Μητρόπολη Κιτίου
Ιούλιος 2021

Εικόνα από: Pinterest

το «σπιτάκι της Μέλιας»