Υλικά

Αλεύρι
1 φλιτζάνι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
Μπυρομαγιά
2 κιλά νερό

Εκτέλεση

Τα παλιά χρόνια για να παρασκευάσουν τις κουλούρες χρησιμοποιούσαν το ζυμάρι που προοριζόταν για το ψωμί.

Χωρίζανε από εκείνο ζύμη και πλάθανε μικρές κουλούρες τις οποίες έδιναν στα μικρά παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα , αντί για χρήματα ή καραμέλες.

Τα παιδιά είχαν μαζί τους ένα μικρό μπαστούνι μέσα στο οποίο περνούσαν τις κουλούρες που τους έδιναν.

Σήμερα στη ζύμη για κουλούρες προστέθηκε το λάδι και η ζάχαρη και τη θέση της ξινής μαγιάς πήρε η μπυρομαγιά.

Η Παρασκευή της έχει ως εξής:

Ανακατεύουμε μέσα στο νερό τη λιωμένη μπυρομαγιά, το λάδι, τη ζάχαρη και προσθέτουμε αλεύρι όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή.

Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και μετά χωρίζουμε και πλάθουμε μικρές στρόγγυλες κουλούρες.

Τα τοποθετούμε στο ταψί και αφού σταθούν και φουσκώσουν, τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 C έως ότου ροδίσουν

Πηγή: Λαϊκή παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας

το «σπιτάκι της Μέλιας»