Αικατερίνη Στύπα-Ρόδος

Υλικά

2 κιλά τρυφερές κορφάδες ανοιξιάτικης  τσουκνίδας
λιγότερο από 1/2 πιάτο αλεύρι καλαμποκίσιο(ή σήμερα σιμιγδάλι)
λεμόνι ή ξύδι
αλάτι
ελαιόλαδον

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα τσουκνίδια και τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.

Όταν βράσουν τα σουρώνουμε όπως τα μακαρόνια και στο τέλος τα πατάμε με την ξύλινη κουτάλα για να λιώσουν.

Τα ξαναβάζουμε με ζεστό νερό να βράσουν σε αναλογία 1-3.

Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν χυλός-σούπα.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, κατά προτίμηση πήλινα και ο καθένας στο πιάτο του προσθέτει λεμόνι ή ξίδι.

Τρώγεται το ίδιο ζεστή ή κρύα.

Σημείωση: Η τσουκνίδα έχει θεραπευτικές ιδιότητες και όπως απλά είναι μαγειρεμένη για τα εξαντλημένα στομάχια της σαρακοστήςκαι από το ξενύχτι της Μ.Εβδομάδας, είναι θαυμάσιο μαλακτικό.

Δεν εμποδίζει τίποτα όμως την εποχή της τσουκνίδας, στο εβδομαδιαίο μενού, κάποιο βράδυ, ένα πιάτο τσουκνιδόσουπα.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Από το βιβλίο «Οι Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές» Εκδόσεις Φυτράκη 1991
Δέκα επτά χιλιάδες Ελληνίδες νοικοκυρές συνεργάστηκαν επώνυμα απ΄όλη την Ελλάδα

Εικόνα από: nirvanacakery

το «σπιτάκι της Μέλιας»