Γιώργος Αποστολάτος Σάμη Κεφαλονιάς

Υλικά

1,50 κιλό αλεύρι καλαμποκίτικο, (προαιρετικά: αν θέλουμε να γίνει προς το κέικ το γλυκό μας, βάζουμε 1 κιλό αλεύρι καλαμποκίτικο και μισό κιλό αλεύρι φαρίνα)
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα
1 ποτήρι του νερού λάδι

2 κουτάλια της σούπας κανέλα
2 κουτάλια της σούπας μέλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
250 γραμμάρια σταφίδα μαύρη
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
ζεστό νερό όσο πάρει.

Εκτέλεση

Σε ένα μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα από το πορτοκαλί, και το χυμό από το πορτοκάλι που μέσα έχουμε διάλυσει τη σόδα και ανακατεύουμε, ρίχνοντας σιγά-σιγά το ζεστό νερό (όσο πάρει) ώστε το μίγμα μας να γίνει χυλός όπως το κέικ.

Σε ένα πιάτο βάζουμε τη σταφίδα και την αλευρωνουμε.

Στη συνέχεια τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C μόνο από κάτω, για περίπου μια ώρα και κάτι, (ανάλογα το φούρνο).

Όταν ξεφουρνίσουμε την αφήνουμε να κρυώσει και προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα η λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, και σερβίρουμε.

Καλή Επιτυχία

Πηγή: Chef Telemachus/ Ithaca

το «σπιτάκι της Μέλιας»