Το εθιμικό φαγητό της Μεγάλης Πέμπτης είναι  να τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Την ημέρα αυτή επιτρέπεται η κατανάλωση ελαιόλαδου.

Την εποχή του Πάσχα τα αμπέλια ανοίγουν και πρωτοεμφανίζονται δροσερά και καταπράσινα τα φυλλαράκια τους.

Η συνταγή 

300- 400  γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα
2 φλυτσάνες  ρύζι
λίγο άνιθο , λίγο δυόσμο, λίγο μαιντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο κολοκύθι ή αγκινάρα ή και και τα δύο
1-2 ώριμες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

(μπορείτε να προσθέσετε ότι φρέσκα λαχανικά θέλετε)

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τρίβετε τη ντομάτα, το κολοκύθι,τις αγκινάρες.

Προσθέτετε το ρύζι, τον άνιθο , το δυόσμο και το μαιντανό ψιλοκομμένα.

Ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι,  και λάδι.

Ανακατεύετε καλά και τυλίγετε σε ντολμαδάκια τα ζεματισμένα αμπελόφυλλα.

Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα, ή στη γάστρα, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι ακόμα, σκεπάζετε με αμπελόφυλλα, βάζετε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω, για να μην φύγουν τα ντολμαδάκια από τη θέση τους στο ψήσιμο, προσθέτετε λίγο νερό  και ψήνετε σε σιγανή φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου.

Καλή Ανάσταση!

Πηγή: IScreta

το «σπιτάκι της Μέλιας»