Λαζαράκια ή λαζάρηδες ή λαζαρούδια φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου «αν Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»

Υλικά
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κιλό αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
περίπου 150 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο γλυκάνισο
περίπου 3 κουταλιές λάδι
καρύδια ολόκληρα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ ως εξής:

διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ενάμισι φλιτζάνι αλεύρι. Το αφήνουμε σκεπασμένο.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη.
Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά (μαζί και το προζύμι).

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε σχήμα κορδονιού.

Βάζουμε ένα καρύδι στο κέντρο και διπλώνουμε τα δύο άκρα του κορδονιού, στριβοντάς τα μεταξύ τους.

Παίρνουμε λίγη ζύμη, πλάθουμε μικρά κορδόνια και τα βάζουμε ανά δύο σε σχήμα σταυρού πάνω σε κάθε καρύδι.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου.

Πηγή: Τερπνή Σερρών

το «σπιτάκι της Μέλιας»