Στην σημερινή εποχή και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, κλείνεται ο καθένας στο σπίτι του και στον εαυτό του και φροντίζει μόνο τα του οίκου του.
Δεν ξέρει καν τον διπλανό του, συνήθως αδιαφορεί γι’ αυτόν, εκτός κι αν τον ενοχλεί, και πολύ περισσότερο δεν τον βοηθάει, παρά μόνον σε μεγάλη ανάγκη.
Αυτό που λέμε κοινωνική συνοχή, δεν κινδυνεύει να χαθεί στους σημερινούς καιρούς της κρίσης και της αναταραχής. Έχει ήδη χαθεί απ’ τη στιγμή που τα μπορούμε όλα μόνοι μας, κλειστήκαμε στα καβούκια μας και δεν μοιραζόμαστε πράγματα με τους άλλους.
Δεν ήταν όμως πάντα έτσι, ιδιαίτερα στα χωριά. Αρκετές δεκαετίες πριν στα χρόνια του 1950 θυμάμαι ότι στο χωριό που πέρναγα μαζί με τη μάνα μου τα καλοκαίρια, νοιαζόταν ο ένας τον άλλο και όταν υπήρχε ανάγκη, τον βοηθούσε.
Οι δουλειές του καλοκαιριού ήσαν ο θέρος και ο τρύγος. Είναι γνωστή η λαϊκή ρήση «Θέρος, τρύγος πόλεμος», δηλαδή ο θέρος και ο τρύγος είναι ομαδική υπόθεση, σαν τον πόλεμο, που χρειάζονται πολλοί.
Και στον πόλεμο του θέρους, του αλωνίσματος και του τρύγου οι χωριανοί έδειχναν την αλληλεγγύη τους. Την μια μέρα η μία φιλική ή συγγενική οικογένεια βοηθούσε την άλλη στο θέρισμα, για να ανταποδώσει εκείνη στις επόμενες μέρες.
Και στο αλώνισμα φώναζαν τον Μπουζινεκόγιαννο που είχε τρία άλογα, έβαζαν και εκείνοι τα δικά τους και υπό την καθοδήγησή του αλώνιζαν τις θημωνιές. Σε άλλη ιστορία θα σας διηγηθώ και όλη τη διαδικασία του αλωνίσματος. Κάτι αντίστοιχο με το θερισμό γινόταν και στον τρύγο.
Οι μεν βοηθούσαν τη μέρα που είχαν συμφωνήσει τους δε, για να ανταποδώσουν εκείνοι σε λίγες μέρες. Και ο θέρος με τ’ αλώνισμα και ο τρύγος ήσαν δύσκολες δουλειές, αλλά είχαν και ένα πανηγυρικό χαρακτήρα, γιατί τότε έβλεπαν οι χωριανοί τους καρπούς της γης τους.
Αλλά η αλληλεγγύη δεν περιοριζόταν στον πόλεμο, δηλαδή τον ιερό και τον τρύγο. Ίσχυε και μεταξύ των νοικοκυρών στο χωριό.
Όταν η μία είχε να φτιάξει διασίδι για να υφάνει στον αργαλειό, την βοηθούσε η άλλη. Όταν ήθελε ν’ ανάψει τη φωτιά της, έπαιρνε ένα αναμμένο δαυλί απ’ τη φωτιά της γειτόνισσας.
Κι αν απορείτε γιατί δεν άναβε με τα σπίρτα, θα σας πω ότι ελάχιστοι είχαν σπίρτα στο χωριό εκείνη την εποχή.
Ακόμα θυμάμαι, ότι η Σερεντέλενα, που το σπίτι της ήταν ακριβώς απέναντι απ’ το δικό μας, παραχωρούσε για πολλά χρόνια τον φούρνο της για να φουρνίζει η μάνα μου, επειδή ο δικός μας είχε χαλάσει.
Κι η νοστιμιά απ’ ότι έφτιαχναν τα χεράκια της μάνας μου κι έψηνε ο φούρνος της Σερεντέλενας, δεν περιγράφεται. Και βέβαια πηγαινοερχόντουσαν τα κεράσματα και δυνάμωνε η κοινωνική συνοχή.
Ε.Α. Μάιος 2011
Πηγή: Μακρινή Δωρίδος
Εικόνα από: Pinterest
5 Σχόλια
Comments feed for this article
23 Φεβρουαρίου, 2022 στις 12:42 μμ
Ευαγγελια
Άλλη μια νοσταλγική ανάμνηση Μέλια μου μου θύμησες.οσο μπορώ να θυμηθώ μετά το ,50 και όταν επέστρεψε το χωριό από την καταδίωξη των μελανωνχρονων τα σπίτια μας ήταν μισοκαμμενα και ερειπια.Ομως όλοι οι χωριανοί μικροί μεγάλοι ο καθένας δουλειά του χεριού του ξεχύθηκαν σαν τα ευλογημενα μελίσσια και συντροφιαστα ανάστησαν το χωριό, δίνοντας προτεραιότητα στους έχοντες περισσότερη ανάγκη.Αυτη ήταν η αλληλεγγύη, που είχαν παλιά οι άνθρωποι μεταξύ τους .Όσο για τις υπόλοιπες δουλειές, που αναφέρεις πλούσια η προσφορά.Ακομη και στα υφαντά και κεντήματα οι κοπέλες βοηθούσε η μία την άλλη.Τωρα δυστυχώς καλή μου Μέλια χάθηκαν όλα. Θλίβομαι κάθε φορά που πηγαίνω στο χωριό μου και διαπιστώνω αδιαφορία και πολλές φορές και …κακία.Ο καλός Θεός να μας συνετίσει να ξαναβρούμε την χαμένη ανθρωπιά .Αυτή τη στιγμή είναι περισσότερη ανάγκη για όλους μας.
Καλό απόγευμα Μέλια μου.
Ευαγγελια
23 Φεβρουαρίου, 2022 στις 5:31 μμ
Φανή
Η αναγκη και η δυσκολια συνετιζει τον ανθρωπο. Η ανεση και η ευμαρεια τον αποχαυνωνει. Γι αυτο και ο Θεος ηρθε μεσα στη φτωχεια, στην ανεχεια, στο κατατρεγμο γιατι και τοτε υπηρχαν οι προυχοντες….
Θα μπορουσε να δωσει το Ευγγελιο Του γραφοντας ενα μανιφεστο οπως αλλες θρησκειες αλλα προτιμησε να μας διδαξει με το Σταυρό που πρωτος Εκεινος ανεβηκε!
Με τις ευκολιες που προσφερει ο αιωνας μας και με τη κακη χρηση που κανουμε θα βρεθουμε αναπολογητοι στην αλλη ζωη.
24 Φεβρουαρίου, 2022 στις 10:57 μμ
Μέλια
Μας έφαγε ο καταναλωτισμός Φανή μου και η καλοπέραση…
24 Φεβρουαρίου, 2022 στις 10:55 μμ
Μέλια
Για αυτό και κατάφεραν να ορθοποδήσουν τα χωριά μας Ευαγγελία μου, χάρη στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, ο ένας με τον άλλο σαν μια μεγάλη οικογένεια, δυστυχώς σήμερα δεν γνωρίζουμε…. ποιος μένει δίπλα μας.
Καλό σου βράδυ Ευαγγελία μου, να είσαι πάντα καλά!
23 Φεβρουαρίου, 2022 στις 2:15 μμ
Ιστορίες από το χωριό: «Αλληλεγγύη» | Σημεία Καιρών
[…] ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: >> ΕΔΩ […]