Ο ακανές είναι το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών και δεν θα το βρείτε σε καμιά άλλη περιοχή.

Οπτικά μοιάζει με ένα μικρό λουκούμι, γευστικά όμως είναι η διαφορά λόγω του φρέσκου βούτυρου και του καλοψημένου αμύγδαλου.

Υλικά
1 ποτήρι νερού βούτυρο κατσικίσιο
1 ποτήρι νερού νισεστέ
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα κοπανισμένα
2 1/2 ποτήρια νερού νερό
1 κ.σ. λεμόνι
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Αφού έχουμε ξεφλουδίσει τα αμύγδαλα, τα τρίβουμε στο multi ή τα χτυπάμε στο γουδί και μαζεύουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού.

Από το βούτυρο παίρνουμε 3 κ.σούπας και καβουρδίζουμε τα κοπανισμένα αμύγδαλα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το υπόλοιπο βούτυρο, 2 ποτήρια νερό και βράζουμε.

Σε 1/2 ποτήρι νερό διαλύουμε το νισεστέ.

Μόλις βράσει το μείγμα στην κατσαρόλα μας ρίχνουμε το νισεστέ διαλυμένο, τα αμύγδαλα και το λεμόνι.

Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να πήξει.

Αφήνουμε να κρυώσει, τα πλάθουμε μπαλάκια και τα περνάμε από ζάχαρη άχνη σαν τα λουκούμια.

Πληροφορίες

Επί Τουρκοκρατίας, οι τοπικοί άρχοντες ζητούσαν από τους Σερραίους υπηρέτες να τους φτιάξουν ένα γλυκό.

Τότε αυτοί παρασκεύασαν έναν πηχτό χυλό από ζαχαροκάλαμο με ξηρούς καρπούς και φρέσκο αρωματικό κατσικίσιο βούτυρο, προερχόμενο από το τοπικό βουνό Λαϊλιά.

Ο χυλός έβραζε σε μεγάλα καζάνια, πάνω από δυνατή φλόγα, ενώ κάποιος ανακάτωνε συνεχώς το μίγμα με μια μεγάλη κουτάλα.

Επιβλέποντας ο άρχοντας τη διαδικασία πρόσταζε συνέχεια τον Σερραίο υπηρέτη λέγοντας του «ΑΚΑ» (δηλαδή ανακάτωνε) και ο υπηρέτης του απαντούσε «ΝΑΙ».

Έτσι προέκυψε η σημερινή ονομασία του «ΑΚΑΝΕ».

Πηγή: Τερπνή Σερρών

το «σπιτάκι της Μέλιας»