Νώντας Σκοπετέας

Υπάρχουν άνθρωποι έστω και λίγοι , που σε κάθε αναδρομή της ζωής τους δοξολογούν Τον πανταχού Παρόντα Θεάνθρωπο, που έσωσε, που απομάκρυνε, που εξολόθρευσε, που διεφύλαξε, που ανέστησε…

Και άλλοι που αντιστοίχως μακαρίζουν την «θεά τύχη» όποτε κοιτάζουν πίσω σε δεινές περιστάσεις ζοφερού κινδύνου…Μα και στον παρόντα χρόνο , στο τώρα, συναντάμε όλους αυτούς τους παραπάνω!

Να περικυκλώνονται από κινδύνους ενυποστάτους , από μεθοδείες του πονηρού και μεθοδεύσεις των οργάνων του . Και οι μεν,  εκείνοι που μακαρίζουν την τύχη τους και υποφέρουν από την μεγαλύτερη ασθένεια , αυτή της αγνωσίας του Θεού,  συνεχίζουν να πορεύονται αμέριμνοι και νεκροζώντανοι.

Οι δε, οι αιώνιοι δοξολογητές  βάζουν τις πολυόμματες ψυχές τους   να γονατίζουν, μετανοούν διαρκώς και επικαλούνται τον Κύριο ! Με έναν ψαλμό , μια προσευχή από το ψαλτήρι , το προσευχητάρι των θλιμμένων ελπιζόντων…Και κάποιες λέξεις τις τονίζουν πιότερο και τις επαναλαμβάνουν συνεχώς !

 Σῶσον με, Κύριε, ὅτι ἐκλέλοιπεν ὅσιος, ὅτι ὠλιγώθησαν αἱ ἀλήθειαι ἀπὸ τῶν υἱῶν τῶν ἀνθρώπων. ….σύ, Κύριε, φυλάξαις ἡμᾶς καὶ διατηρήσαις ἡμᾶς ἀπὸ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ εἰς τὸν αἰῶνα…..( Ψαλμ. 11,2,8)

Ω πόσο συγκλονιστικός και στο σήμερα τούτος ο ψαλμός !

Μείναν λίγες οι αλήθειες ! Χιλιάδες χρόνους πριν γράφτηκε αυτός ο ψαλμός !

Αυτή η κραυγή αγωνίας! Πόσο επίκαιρη στο σήμερα , στο τώρα ! Πόσο η ασέβεια και το θεοστυγές της εποχής μας πνίγουν και καταδυναστεύουν το ευσεβές και το αληθές!

Σώσον με Κύριε ! Θυμίζει εκείνο το Επιστάτα απολλύμεθα ! ( Λουκ.8,24) Που έστιν η πίστις υμών ; απαντά ο Κύριος ! Πλήθυνε το ασεβές και η αγάπη αφανίστηκε …πάγωσε! Τα λόγια του Προφητάνακτος στα χείλη και στην καρδιά !

Οδοιπορία μακρά και κοπιώδης μέχρι να βρει η ψυχή το ευσεβές που πλέον τόσο σπανίζει αν όχι εξαφανίζεται! Σώσον με Κύριε ότι εκλέλοιπεν όσιος ! Οι πλείστοι προσκυνούν ψεύτικους Θεούς! Ελάχιστοι ευσεβείς  έμειναν στο θέλημά Σου !

Χειροτερεύουν όλο και περισσότερο και πιο βασανιστικά Κύριε οι καιροί ! Στα αυτιά μας η σπαρακτική προφητική και Χρυσοστομική φωνή των ημερών μας , ο μακαριστός π.Αθανάσιος Μυτιληναίος…Τι έλεγε τόσα χρόνια πριν …

Σύ, Κύριε, φυλάξαις ἡμᾶς καὶ διατηρήσαις ἡμᾶς ἀπὸ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ εἰς τὸν αἰῶνα. Συ Κύριε είθε να φυλάξεις , είθε να μας διατηρήσεις από την γεννεά ταύτη και μέχρι να τελειώσει η Ιστορία, αυτό θα πει το εις τον αιώνα  ! Σύ Κύριε ! Ο τόνος πέφτει στο Σύ ! Για να δείξει ότι πολλά μπορεί να μηχανεύονται και να μεθοδεύουν οι ασεβείς αλλά όταν εσύ θα μας φυλάξεις θα φυλαχτούμε , θα προστατευτούμε !

Εγώ πολλές φορές αγαπητοί μου καθ εαυτόν το λέγω αυτό ! Αν εσύ Κύριε με φυλάξεις θα φυλαχτώ ! …Γιατί τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντοτε ο Θεός ! Φυλάξαις , Διατηρήσαις …είναι ευκτική! Το φυλάξαις σημαίνει μικρό χρονικό διάστημα , το διατηρήσαις σημαίνει  σε διαρκή χρόνο !  Ξέρετε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο να φυλαχτώ αλλά το πώς θα διατηρήσω το φύλαγμα ! Σε 24 ώρες γίνομαι Άγιος!

Θα μείνω Άγιος σε όλη μου τη ζωή ; Θέλει αγώνα ! Για 24 ώρες δεν λέω ψέματα ! Ένα πιο χτυπητό παράδειγμα ! Για 24 ώρες κόβω το τσιγάρο αν καπνίζω! Το θέμα δεν είναι για τις 24 ώρες ! Παρακάτω ; Αυτό θα πει είθε να μας συντηρήσεις και αυτή τη συντήρηση της πνευματικής  μας ζωής πρέπει να την αποκτήσουμε , προσέξτε , μέχρι που ν τελειώσει η ζωή μας!

Και κανείς δεν μπορεί να μας φυλάξει και κανείς δεν μπορεί να μας συντηρήσει στην πνευματική ζωή παρά μόνο ο Κύριος ! Γι αυτόν τον λόγο πρέπει να φυλάξουμε τον εαυτό μας , να μείνουμε όρθιοι , να μείνουμε ευσεβείς ! Και αυτή η ευσέβεια και αυτή η οσιότητα επιτυγχάνεται με μια τονισμένη γνώση του Θεού και με τη λατρεία του αληθινού Θεού! Όταν μετέχω στη λατρεία του Θεού !

Ακούσατε ; Ζω την λατρευτική ζωή , την λειτουργική ζωή, την ζω έντονα! Και ακόμα να γνωρίζω τον Θεό ! Να έχω γνώση του Θεού ! Λέει προς τους Κορινθίους στην πρώτη του επιστολή ο Απόστολος Παύλος: ἀγνωσίαν γὰρ Θεοῦ τινες ἔχουσι· πρὸς ἐντροπὴν ὑμῖν λέγω.( Α΄Κορινθ.15,34) Το λέω για ντροπή σας, ότι μερικοί από εσάς δεν ξέρετε τι είναι ο Θεός και την δύναμή Του! Αναφέρεται στην Ανάσταση των νεκρών ! Πρέπει να ξέρω τον Θεό , πρέπει να ξέρω τι εργάζεται ο Θεός για μένα και να Τον λατρεύω !

Αν κάνω αυτά τα δυο που σας είπα , εξυπακούεται ότι θα ζω πνευματική ζωή και τότε θα μπορώ να μείνω όσιος και να συντηρήσω την οσιότητά μου μέχρι το τέλος της ζωής μου ! Είναι χαρακτηριστικό εκείνο που  λέγει ο ψαλμός : Και εις τον αιώνα ! Να μας διαφυλάξεις και να μας συντηρήσεις από της γεννεάς ταύτης και εις τον αιώνα ! Ποια γενιά; Από την εποχή μας ! Από αυτήν την καταλυτική την καταστροφική εποχή  , την ευημερούσα που έχει κλωτσήσει τον Θεό!

Ξέρετε η ευημερία κλωτσάει τον Θεό ! Λέει στην ωδή του ο Μωυσής στο δευτερονόμιο της Παλαιάς Διαθήκης  , ο λαός αυτός, ο Ισραήλ έφαγε , επλατύνθη , επαχύνθη και απελάκτισεν ο ηγαπημένος ! Έφαγε ήπιε πάχυνε πλάτυνε και κλώτσησε τον Θεό!… Είναι η ψυχολογία της ευημερίας ! …Δεν πρέπει να πέσουμε στον πειρασμό της ευημερίας …Ψυχή μου φάε και πίε ευφραίνου …κείμενα εις έτη πολλά …( Λουκ 12,16-21)  …Αυτό θα πει φυλάξαις ημάς …

Γλίτωσέ μας από την εποχή μας ! Και το λέει μετά ; Και εις τον αιώνα ! Μέχρι που να τελειώσει η Ιστορία ! Δείχνει όλο το μήκος της Ιστορίας ! Ιδιαίτερα δε τα έσχατα της Ιστορίας ! Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο ψαλμός γράφτηκε 3000 χρόνια πριν ! Σας ξαναλέγω ! Ζούμε ημέρες έσχατες και παρακαλάμε τον Θεό να μας φυλάξει ή τους ευσεβείς να τους φυλάξει μέχρι που να τελειώσει η Ιστορία ! Να μείνουν στην ευσέβεια και στην οσιότητα … 

(Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από ομίλημα του μακαριστού π.Αθανασίου Μυτιληναίου στις  3-9-1988 με αναφορά στον 11ο ψαλμό)

Φύλαξέ μας Κύριε ! Θεάνθρωπε Ιησού! Από το μίσος των πολλών που πάγωσε η αγάπη τους! Σημείο των καιρών… Εψύχθη η αγάπη! Δια το πληθυνθήναι την ανομίαν.(Ματθ.24,12)  Ετυρώθη η καρδία και η  αγάπη των πολλών! (Ψαλμ 118,70) Εκλέλοιπεν όσιος!

Απομακρυνθήκαμε από την Σοφία Σου ! Πλήθυνε η βλάσφημη ανομία ! Πάγωσε η αγάπη! Όπως τότε μας το αποκάλυψες Κύριε! Φύλαξέ μας! Και κράτα μας στην πίστη και την αγάπη !Την αγάπη εν Αληθεία !

Κράτα μας ως το τέλος με καρδιές καιόμενες! Γιατί όσων οι καρδιές παγώνουν καύμα τις περιμένει! ( Αποκ.16,9) Και ας είναι Κύριε μακρύς ο δρόμος ως την Εμμαούς των Ευσεβών!

Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή

Πηγή: …ἐν τῷ φωτί Σου ὀψόμεθα φῶς

το «σπιτάκι της Μέλιας»