Τα παλιά χρόνια τα κουλουράκια αυτά τα έφτιαχναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα έδιναν οι νοικοκυρές στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

Γκίζη Χρυσούλα

Συστατικά

250 gr Φυτίνη
2 Φλυτζάνια Ζάχαρη
3 Αυγά
½ φλυτζάνι Γάλα

1 κουταλάκι Αμμωνία
1 κοφτό κουταλάκι Αλάτι
1 Μπέικιν
2 Βανίλια
1 kgr Αλεύρι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Ξύσμα Λεμονιού

Βήματα

Βήμα 1 Σε μια γαλατιέρα ή μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε ½ φλυτζάνι γάλα και όταν το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας βάζουμε μέσα την αμμωνία και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Βήμα 2 Σε μια κούπα βάζουμε τη λυωμένη φυτίνη, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα με την αμμωνία, το αλάτι, το μπέικιν, τις βανίλιες, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το χυμό του πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το μίξερ. Μετά ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.

Βήμα 3 Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε δύο ταψιά και τα αλείφουμε με ένα αυγό που το έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό για να γυαλίσουν. Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30′ περίπου.