Σίσσυ-Χρυσή Αγγελίδου
θεολόγος

« Σε ένα πεζοδρόμιο μιας πόλης ήταν ένα άσχημο, καχεκτικό δέντρο. Ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ βρέθηκε δίπλα του ένα φτωχό αγόρι, το οποίο έκανε δουλειές του ποδαριού, για να επιβιώσει.

Και οι δύο μαζί θαύμαζαν τα στολισμένα δέντρα και τα γεμάτα λιχουδιές τραπέζια μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών. Και τότε το δέντρο ζήτησε από το παιδί να το στολίσει. Το αγόρι σκέφτηκε για λίγο και, αφού συμφώνησε, άρχισε να ψάχνει για στολίδια.

Οι νιφάδες του χιονιού σκέπασαν το δέντρο, τα χρωματιστά χρυσόχαρτα από καραμέλες έγιναν μπάλες χριστουγεννιάτικες, σαπουνόφουσκες από μπουγάδες συμπλήρωσαν το στολισμό, πυγολαμπίδες έφτιαξαν όμορφες γιρλάντες στα κλαδιά του δέντρου και ένα πεφταστέρι έκατσε στην κορυφή του δέντρου.

Και έτσι, όμορφο και λαμπερό το δέντρο καμάρωνε και το παιδί αγκαλιάζοντας τον κορμό του, σαν δύο καλοί φίλοι, αποκοιμήθηκε… Και ξεκίνησαν ένα όμορφο ταξίδι στην ομορφιά των Χριστουγέννων και του κόσμου …» (Πηγή: Ευγένιος Τριβιζάς, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Ένα δέντρο μια φορά, Το παραμύθι έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, σε ταινία μικρού μήκους, το 2009 σε σκηνοθεσία του animator Παναγιώτη Ράππα και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου)

Μέσα από μία ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία ο Ευγένιος Τριβιζάς προσφέρει στα παιδιά και στους μεγάλους τροφή για σκέψη και περισυλλογή. Η ψυχρότητα του κόσμου, η αδιαφορία, η υπερκατανάλωση, αλλά και η αγάπη, η αλληλοβοήθεια και η ψυχική ικανοποίηση με απλά πράγματα είναι μερικά από τα θέματα τα οποία τονίζει ο σπουδαίος αυτός Έλληνας παραμυθάς.

Τα Χριστούγεννα έχουν γίνει γιορτή της κατανάλωσης, της υπερβολής, των δώρων. Η φάτνη έχει γεμίσει με λαμπιόνια και ακριβά δώρα. Η σμύρνα, ο χρυσός και το λιβάνι έχουν αντικατασταθεί με διαμάντια, παιχνίδια, φαγητά.

Η γέννηση του Χριστού σημαίνει τη γέννηση «υπερκαταναλωτικών αναγκών» και όχι την ενανθρώπηση του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Ο Μέγας Βασίλειος έχει αντικατασταθεί με τον στρουμπουλό Άγιο Βασίλη (προϊόν γνωστού αναψυκτικού).

Και όμως, τίποτα από όλα αυτά δε γεμίζει την καρδιά του ανθρώπου. Τίποτα από όλα αυτά δε γαληνεύει την ψυχή του. Ο θησαυρός της προσφοράς του μεγάλου δώρου του Θεού, η ενανθρώπηση, βρίσκεται στα μικρά και τα απέριττα.

Η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας και όχι στα υπερπολυτελή ρούχα, κοσμήματα, παιχνίδια. Το δέντρο ήταν όμορφο στα μάτια του μικρού παιδιού, γιατί το έβλεπε με τα μάτια της ψυχούλας του.

Μόνο όταν ανοίξουμε τα μάτια της καρδιάς μας, μόνο τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο σπουδαίο και μεγάλο δώρο μάς πρόσφερε ο Θεός με την ενανθρώπηση του Υιού Του.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Πέτρας και Χερρονήσου. Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

το «σπιτάκι της Μέλιας»