Υλικά

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
σουσάμι

Εκτέλεση

Συνδυάζουμε το κρασί, το λάδι και τη ζάχαρη μέσα σε μία κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας.

Σβήνουμε πριν βράσει και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει μέχρι γίνει χλιαρό.

Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι αργά.

Προσθέτουμε την κανέλα, περισσότερο αλεύρι και το μπέικιν, σχηματίζοντας μια μαλακή ζύμη.

Ζυμώνουμε ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με σουσάμι στο μπολ.

Παίρνουμε μικρές ποσότητες από την ζύμη και τις κυλάμε μέσα στους σπόρους του σουσαμιού, ώστε να κολλήσουν στη ζύμη.

Σχηματίζουμε κάθε κομμάτι σε κύκλο επικαλύπτοντας τα άκρα ή διπλώνοντας στη μέση και στρίβοντας τα μία συστροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση για να σχηματίσουν μια σπειροειδή ράβδο.

Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 C για περίπου 40 λεπτά. H ζύμη αυτή κάνει περίπου 100 κουλουράκια

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα φάμε, καθώς η γεύση δεν απλώνετε μέχρι τα κουλουράκια να κρυώσουν.

Συνταγή από την Ιθάκη, παλαιότερα τα κουλουράκια αυτά υπήρχαν σε όλα τα νοικοκυριά των νησιών κατά τη περίοδο της Σαρακοστής.

Πηγή: Chef Telemachus/ Ithaca

το «σπιτάκι της Μέλιας»