του Στράτη Μυριβήλη
(Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο Η ζωή εν τάφω (1931) του Στράτη Μυριβήλη περιγράφεται η αγριότητα του πολέμου σε μια σκηνή στην οποία εξοντώνονται ανυπεράσπιστα «επιστρατευμένα» γαϊδούρια.
Τα αντιπολεμικά αισθήματα του συγγραφέα εκφράζονται με την ωμή περιγραφή της εξόντωσης των αθώων ζώων, η οποία δείχνει την παράλογη βία του πολέμου).
Τα ζα στον πόλεμο! Σήμερα από το πρωί συλλογιούμαι μόνο αυτό. Καλά εμείς οι ανθρώποι. Έχουμε τα συμφέρα μας, τις ιδεολογίες μας, τις λόξες μας, τις μεγαλομανίες και τους ενθουσιασμούς μας.
Απ’ όλα αυτά μαγειρεύεται περίφημα ο πόλεμος. Έχουμε και τις πονηριές μας, για να γλιτώνουμε σαν δούμε τα ζόρικα. Τ’ αμπριά* μας, τα νοσοκομεία, ακόμα και τις λιποταξίες*. Όμως τ’ αγαθά τα ζα που τα επιστρατεύουμε να κάμουν μαζί μας τον πόλεμο;
Θαρρώ πως, όταν καμιά φορά οι ανθρώποι βγάλουν από μέσα τους την επιληψία* του ομαδικού σκοτωμού, θα ‘χουν όλο το δίκιο να ντρέπουνται σ’ όλη τους τη ζωή και μόνο γι’ αυτό: που τραβήξανε και τ’ αθώα τα ζα στον πόλεμο. Στοχάζουμαι πως κάποτε θα είναι ένα απ’ τα πιο μαύρα σημάδια της Ιστορίας των Ανθρώπων.
Η Μεραρχία μας κουβάλησε μαζί της απ’ το νησί και μια συζυγαρχία γαϊδάρους. «Συζυγαρχία ημιόνων» γράφεται στα χαρτιά. Μα η αλήθεια είναι πως έχει μόνο γαϊδάρους.
Υποφέρανε πολύ ώσπου να τους μπάσουνε στα βαπόρια. Το ίδιο και σαν τους ξεφορτώνανε στη Θεσσαλονίκη. Τους αρπούσε το βίντσι* μουγκρίζοντας θυμωμένα και τους σήκωνε ανάερα μέσα στη γερή φασκιά τους. Αυτό τους ξετρέλαινε.
Κι η τρομάρα τους ήταν εκπληχτικά ζωγραφισμένη μέσα στα έξαλλα μάτια τους. Κλωτσούσανε στο κενό, φρουμάζανε, στριφογύριζαν τους βολβούς και το πετσί τους ρυτίδιαζε απ’ τη φρίκη. Κατόπι περάσανε μαζί μας όλη τη Μακεδονία φορτωμένοι πυρομαχικά.
Τα ‘χανε κι αυτοί με τους Γερμανούς, με τους Τούρκους, με τους Βουλγάρους. Σα μπήκαμε ‘μείς στο χαράκωμα, ο όρχος* τους στήθηκε στην Κούπα.
Είναι ένα χωριό πίσω από τις γραμμές μας, ρημαγμένο από το πυροβολικό. Μένουν εκεί μονάχα κάτι Φραντσέζοι* φουρναραίοι. Εκεί στην Κούπα, μέσα σε μιαν όμορφη χαράδρα, έστησε τα παλούκια της η «Συζυγαρχία των ημιόνων» της Μεραρχίας μας.
Τα ζα ξεκουραστήκανε κάμποσες μέρες απ’ το πολυμερίτικο περπάτημα που τα ‘χε παραζαλισμένα στην κούραση. Ξανεσάνανε. Βρήκανε κιόλας μπόλικο χορτάρι, φάγαν και πήραν απάνω τους. Καρδάμωσαν*.
Τότες προσέξανε πως ήταν χαρά Θεού πάνω στη γης, κι ο Έρωτας κέντριζε όλα τα πάντα, από τα μαμούδια ως τα λουλούδια, να μπούνε μέσα στο παναιώνιο πανηγύρι της αναπαραγωγής.
Oι γαϊδάροι ακούσαν το μεγάλο κάλεσμα και απάντησαν με το ερωτικό τους σάλπισμα: παρών! Υπάκουγα, γεμάτα αθωότητα κι ανηξεριά σαν όλα τα ζα. Η χαράδρα βούιξε από τα παράφωνα επιθαλάμια χλιμιντρίσματα. Και ο αντίλαλος πήρε τα ερωτικά σαλπίσματα και τα πήγε ως πέρα στο Περιστέρι.
Ένα αεροπλάνο ξεκίνησε τότες βουΐζοντας απ’ αντίκρυ. Ήρθε κι έκοψε ένα-δυο γύρους πάνω από τη χαράδρα. Αυτοί το χαβά* τους. Κατόπι γύρισε πίσω μέσα στην αποθέωση των οβίδων, που έσκαζαν στον ουρανό σαν ένα κοπάδι άσπρα προβατάκια που όλο και πλήθαιναν γύρω του.
Oι γαϊδάροι δεν ξέρουν από αεροπλάνα. Ήτανε κιόλας τόσο σύγκορμα παραδομένοι στη χαρά της ζωής, που δεν τους απόμενε καιρός να προσέξουν τίποτ’ άλλο.
Σε λίγο η λαγκαδιά βόγγησε βαριά από μια σειρά εκρήξεις και σουβλερές σφυριξιές. Ήταν ένα σωστό μακελειό αθώων. Τα ζα ξεκοιλιάστηκαν, σφάχτηκαν πάνω στο τρυφερό χορτάρι, αγκρισμένα* μέσα στο μεθύσι της γεννητικής τους χαράς.
Ψοφούσαν κι ανεστέναζαν σαν ανθρώποι. Πέφτανε χάμου και ξεψυχούσαν σιγά σιγά, γύριζαν το λαιμό κοιτάζοντας λυπητερά τα εντόσθιά τους, που σάλευαν σαν κοκκινωπά φίδια ανάμεσα στα πόδια τους. Κουνούσαν απάνω-κάτω τα χοντρά τους κεφάλια δίχως να καταλαβαίνουν τίποτα.
Ανετρίχιαζαν, τρέμανε τα ρουθούνια τους, ανοίγανε τα πλατιά χείλια ξεσκεπάζοντας τα δόντια τους και σερνόντανε με τσακισμένα πόδια. Πεθαίνανε στο τέλος βρέχοντας τα λουλούδια με το αίμα τους, και τα μεγάλα μάτια τους ήταν γεμάτα απορίες και πόνους.
Ένα γαϊδουράκι με τσακισμένη τη ραχοκοκαλιά χαμόσερνε καμιά δεκαπενταριά μέτρα το κορμί του, ακουμπώντας μόνο στα μπροστινά πόδια. Κατόπι αναδιπλώθηκε, γύρισε το κεφάλι προς τη μεγάλη λαβωματιά του κι αγκομαχούσε πολλήν ώρα ώσπου να παραδώσει.
Ένας ημιονηγός, μόλις άρχισε ο βομβαρδισμός, βάλθηκε να τρέχει σαστισμένος. Βαστούσε γερά το χαλινάρι του γαϊδάρου του κι έτρεχε σαν τρελός. Έφτασε έτσι ως τ’ αμπριά των Φραντσέζων ψωμάδων. Εκεί πια, μέσα στα γιούχα της φανταριάς, πήρε είδηση πως έσερνε πίσω του το κεφάλι του γαϊδάρου θερισμένο απ’ το λαιμό.
Μέσα στα κλειδωμένα δόντια του το ζο κρατούσε ακόμα μια τούφα κίτρινες μαργαρίτες ματωμένες.
Σ. Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω,
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
*αμπριά: στρατιωτικά προκαλύμματα για την αποφυγή των εχθρικών επιθέσεων *λιποταξία: εγκατάλειψη της μάχης *επιληψία: πάθηση του εγκεφάλου, εδώ τρέλα *βίντσι: γερανός *όρχος: στρατιωτικός πολεμικός σχηματισμός με σκοπό τον ανεφοδιασμό *Φραντσέζοι: Γάλλοι *καρδαμώνω: χορταίνω *χαβάς: εδώ η απασχόλησή τους *αγκρισμένα: μπλεγμένα
Πηγή: ebooks.edu – Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Γ Γυμνασίου)
Εικόνα από: paletaart – Χρώμα & Φώς
4 Σχόλια
Comments feed for this article
27 Οκτωβρίου, 2021 στις 12:26 μμ
Φανή
Ο παππούς μου, μετά το σπάσιμο του μετώπου από τους Γερμανούς και την οπισθοχωρηση που ακολούθησε, γύρισε πίσω από την Αλβανία με το άλογο του ως αξιωματικός. Το άλογο το έλεγαν Μάρκο και όποτε ο παππούς του μίλαγε με το όνομα του αυτό χλιμιντριζε από χαρά. Είχαν μεγάλο δέσιμο άνθρωπος και ζώο. Πολέμησαν μαζί στα χιόνια και ενώθηκαν σε απίθανες στιγμές.
Στη πόλη κατά τη κατοχή δεν μπορούσε να κρατήσει το Μάρκο και τον έδωσε σ ένα μυλωνά. Σε αντάλλαγμα εκείνος του έδωσε ικανό αντάλλαγμα σε στάρι και καλαμπόκι και έτσι έζησε η οικογένεια και επί πλέον βοηθησε πολύ κόσμο τότε στη πείνα…..
Αυτό το τελευταίο το διαπίστωσα όταν μεγάλη πια πήγαμε εκδρομή στα μέρη εκείνα και βρέθηκε άνθρωπος ηλικιωμένος που αναγνώρισε τη μητέρα μου και της ειπε: ακόμα θυμάμαι το στάρι που μας εφερνες πιλαλωντας στα κατσαβραχα και έτσι ζήσαμε…..
Μου είχε κάνει τότε μεγάλη εντύπωση και γι αυτό το θυμάμαι. Ήταν τότε διαφορετικός ο κόσμος και γι αυτό μας βοήθησε κι η Παναγία να περάσουμε κι αυτό το σκοπελο. Να δούμε από δω και πέρα……
28 Οκτωβρίου, 2021 στις 12:29 πμ
Μέλια
Όμορφη η ιστορία του Μάρκου.
Ένας στρατιώτης έγραφε στο γράμμα του: «εδώ πάνω, μέσα στο χιόνι και στο κρύο, τα άλογα και τα μουλάρια μας, μας θυμίζουν ότι υπάρχει και παράδεισος πάνω στη γη»
Ο δικός μου παππούς γύρισε από την Αλβανία στον Χορτιάτη με τα πόδια, γεμάτος ψείρες με κρυοπαγήματα τα παπούτσια του ήταν δεμένα με κουρέλια, είχαν ενημερώσει την γιαγιά μου ότι ο παππούς σκοτώθηκε εκείνη τη μέρα άπλωνε τα ρούχα στην αυλή και τον είδε να έρχεται σέρνοντας το βήμα του το τραγικό της ιστορίας είναι ότι τον παππού μου τον σκότωσαν οι Γερμανοί έξω από την πόρτα του σπιτιού του, στην αγκαλιά του κρατούσε τον στερνοπούλι τους τον Νικόλα που σκοτώθηκε μαζί του… στην αγκαλιά του…
28 Οκτωβρίου, 2021 στις 9:24 πμ
Φανή
Οι ιστοριες του 40 ατελείωτες και συγκλονιστικες!!!!
Τι περασε η Ελλαδα μας…..και σημερα; παρακμη. Ας δωσει οβΘεος να ξαναγεννηθουν ψυχωμενοι Ελληνες που ν αγαπουν αυτα τα χωματα. Χρονια πολλα Μελια μου.
28 Οκτωβρίου, 2021 στις 2:19 μμ
Μέλια
Χρόνια πολλά Φανή μου, Χρόνια ελεύθερα!!