Νώντας Σκοπετέας

…Αρχές εκείνης της Άνοιξης ,  επέστρεψε στον Πειραιά! Έγραψε στους δικούς του να μην ανησυχούν κι ότι είχε βρει μια καλή δουλειά , σε ένα τουριστικό γραφείο στο λιμάνι! Τους είχε πει ψέματα να μην τους στενοχωρήσει!

Στην πραγματικότητα δούλευε  εργάτης σε μια καπναποθήκη στον Άγιο Διονύσιο! Έπιασε ένα δωματιάκι στο Χατζηκυριάκειο κοντά στο Ορφανοτροφείο και πηγαινοερχόταν! Δύσκολες και ανθυγιεινές οι συνθήκες! Εκείνες οι ψείρες που φώλιαζαν στα καπνόφυλλα δεν άφηναν κανέναν σε ησυχία!

Ήθελε όμως να μαζέψει χρήματα για να γραφτεί και στο Πανεπιστήμιο , στην Θεολογική σχολή ! Μα τόσο δύσκολοι οι καιροί εκείνοι και ο Ηλίας φτωχός! Εγγραφές,  συγγράματα , όλα  πανάκριβα και για λίγους !Δεν τα κατάφερε τότε τελικά να φοιτήσει …Ύστερα από χρόνια πάλι με τρόπο απερινόητο έλαβε το πτυχίο της!  Ο Ηλίας τότε,  προσευχόταν και για κάτι σπουδαίο ακόμα. Για την πρεσβυτέρα που θα του έστελνε ο Θεός !

 Δείξε μου Κύριέ  μου ένα σημάδι! έλεγε συνέχεια στην προσευχή του! Εκείνα τα χρόνια τα πιότερο αθώα,  πολλές αγνές κοπέλες ζούσαν με το όνειρο να συμπορευθούν στην ζωή με έναν λειτουργό του Υψίστου! Τηλεφωνήθηκε μέσα Ιουλίου του 1966 με τον πατέρα του !

–Θα κατέβεις για τον Προφήτη στην γιορτή σου ; Δύσκολο του φάνηκε του Ηλία κάτι τέτοιο ! Ήταν καλό το μεροκάματο που θα άφηνε  , οι συγκοινωνίες τότε ανύπαρκτες παρά μόνο από θάλασσα …

-Δεν το βλέπω για τώρα …Αν θέλει ο Θεός της Παναγίας μας  τον Αύγουστο !

 –Ξέρεις Ηλία μου , έχεις ένα προξενιό ! Μια καλή κοπέλα , που θέλει και για παπαδιά …

-Ποια είναι ;  την γνωρίζω ;

-Είναι εκείνη που έφυγε η μάνα της πάνω στην γέννα ! Του Ψαρολόγου , ξαδέλφη του παπά Λιά , που είναι στο Ναύπλιο …

-Ε , τότε να έρθω πατέρα ! Θα είμαι εκεί πρώτα ο Θεός την παραμονή του Προφήτη Ηλία !

Έτσι και έγινε …Δια θαλάσσης από Πειραιά στο Λεωνίδιο και από εκεί στον Τυρό τους ! Ω πόσο τον κέρδισε η αθωότητα εκείνης της παιδούλας …Είχε σχεδόν  τα χρόνια της Παναγίας μας στον Πανίερο Ευαγγελισμό της! Είχε την δίψα για Θεό ! Είχε την πιο άδολη ματιά , γεμάτη συστολή και καλοσύνη !

– Θα γίνει το προξενιό ! Έτσι είπε αποφασιστικά εκείνο το απόγευμα του Θεσβίτη ! Σε λίγο καιρό  γίναν τα αρραβωνιάσματα ! Το Φθινόπωρο ορίστηκε ο γάμος !

Ο τότε Μαντινείας και Κυνουρίας Θεόκλητος , τον γνώριζε και τον αγαπούσε! Ήξερε τον πόθο του! Προβληματιζόταν μόνο  για το που θα έπρεπε να χειροτονηθεί ! Ο παπα Λιάς ο Ψαρολόγος κανόνισε συνάντηση με τον Αργολίδος Χρυσόστομο Δεληγιαννόπουλο ! Τον καλοδέχτηκε εκείνος με αγάπη στο γραφείο του,  στην Μητρόπολη στο Ναύπλιο  ! Άνοιξε την αγκαλιά του διάπλατα !

 Χρειαζόμαστε στην Μητρόπολη Αργολίδος   ιερείς με ζήλο και αφοσίωση στο έργο της σωτηρίας των ψυχών ! Είσαι ευπρόσδεκτος παιδί μου ! Με το καλό να μας έρθεις! 

Ξημέρωσε η  3η  Δεκεμβρίου του  1966 !  Ανήμερα του Αγίου Αγγελή του Αργείου , στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους , ο Ηλίας άκουγε με ασταμάτητα τα δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια του , τον Δεσπότη να εκφωνεί αργά και ιεροπρεπώς και εκείνος  συγκινημένος : Ἡ Θεία Χάρις, ἡ πάντοτε τὰ ἀσθενῆ θεραπεύουσα καὶ τὰ ἐλλείποντα ἀναπληροῦσα, προχειρίζεται Ἠλίαν  τὸν εὐλαβέστατον Ὑποδιάκονον εἰς Διάκονον· εὐξώμεθα οὖν ὑπερ αὐτοῦ, ἵνα ἔλθη ἐπ᾽ αὐτὸν ἡ χάρις τοῦ Παναγίου Πνεύματος.

Από τον Όρθρο , οι δικοί του άνθρωποι , η μάνα , ο πατέρας , η νύφη του, συγγενείς από την Αρκαδία  και η παπαδιά του μπροστά-μπροστά ,  να ενδυναμώνουν με τις ματιές τις όλο αγάπη και προσευχή ! Τόσο μεγάλο γεγονός ! Και αυτός ο Ναός τόσο μεγαλόπρεπος , σκόρπιζε το δέος σε όλους τους !

Η κυρά-Όλγα  δίπλα –δίπλα με την Αγγελική την μέλλουσα πρεσβυτέρα!Τον έφερνε η μάνα του στον νου της μικρό παιδί , με τα τραπεζομάντηλα και τα σεντόνια της να καμώνεται τον παπά …Σαν χθες ήταν …

-Να που βγήκαν όλα αληθινά σκεφτόταν!…

(συνεχίζεται)

Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από το βιβλίο: «Πόσα χωράνε σε ένα Αμήν» ( εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας) όπου συμπεριλαμβάνεται η αφηγηματική βιογραφία του μακαριστού π.Ηλία Αλευρά + 28.7.2021

Πηγή: …ἐν τῷ φωτί Σου ὀψόμεθα φῶς

Εικόνα από: fileleutheros

Εδώ το πρώτο μέρος, το δεύτερο μέρος το τρίτο μέρος, το τέταρτο μέρος και το πέμπτο μέρος

το «σπιτάκι της Μέλιας»