Ο διάβολος αποκτά εξουσία πάνω στον άνθρωπο όχι κατά τρόπο μαγικό, αλλά με την ελεύθερη συγκατάθεση του ανθρώπου.

Γι’ αυτό και η απαλλαγή από την επήρεια των δαιμόνων δεν μπορεί να γίνει με τρόπο μαγικό, π.χ. φορώντας απλώς ένα σταυρό ή πίνοντας ένα μπουκάλι αγιασμό!

Χρειάζεται πρώτα να συνειδητοποιήσουμε, πως για να κλείσουν οι πόρτες εισόδου των δαιμόνων και για να ανοίξει η θύρα ελέους του Θεού χρειάζεται «δουλειά» όχι μόνο από τους ιερείς αλλά και εκ μέρους μας.

Ένας Τούρκος αξιωματικός, βαριά άρρωστος, έστειλε στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό μια λεκάνη με νερό για να το ευλογήσει και να το πιεί ως φάρμακο.

Ο άγιος κάνοντας σωστή διάγνωση, του πρότεινε κάποιο άλλο φάρμακο, πολύ ακριβότερο.

«Θα σου ευλογήσω, του λέει, το νερό με δύο προϋποθέσεις: α) να σταματήσεις να μπεκροπίνεις, και β) να δώσεις ελεημοσύνη το 1/10 της περιουσίας σου».

Με άλλα λόγια ο άγιος είπε στον Τούρκο: α) δεν είμαι μάγος, και β) αν θέλεις να γίνεις ΚΑΛΑ (με κεφαλαία) αγωνίσου εσύ ο ίδιος να ελευθερωθείς από τα τυραννικά αφεντικά που λέγονται «πνεύμα φιληδονίας» και «πνεύμα φιλαργυρίας».

Έτσι θα γίνεις και «καλά» (με μικρά), δηλαδή θα θεραπευθείς από την αρρώστια. Ο Τούρκος
υποσχέθηκε ότι θα κάνει αυτά που του ζήτησε ο άγιος, και μόνο τότε ο άγιος Κοσμάς του έστειλε τον αγιασμό.

Επομένως την Εκκλησία και τα αγιαστικά Της μέσα δεν πρέπει να τα βλέπουμε σαν μια «ομπρέλλα» που θα την χρειαζόμαστε μόνο «όταν βρέχει», αλλά να την αναζητούμε σαν το χώρο, όπου εργαζόμενοι σταθερά το θέλημα του Θεού θα Τον γνωρίζουμε και θα Τον αγαπάμε κάθε μέρα και περισσότερο.

Μόνο με μία τέτοια συνειδητή και σταθερή σχέση με τον Θεό μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς μέσα στην αγκαλιά Του, και δυνατοί για να αντιμετωπίζουμε νικηφόρα κάθε δαιμονική ενέργεια και επιβουλή.

Αρχιμ. Β.Λ.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Σταγόνες Πίστεως
Τριμηνιαίο περιοδικό Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου – Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Τεύχος 24ο – Ιούλιος -Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2018

Εικόνα από: orthodoxchristianity

το «σπιτάκι της Μέλιας»