Το πιο φημισμένο γλυκό του Ξηρομέρου είναι το ραβανί.
Εμείς το λέμε ρεβανί.
Είναι ένα είδος χαλβά,που ψήνεται.
Το φτιάχνουν με ζάχαρη,αλλά το μέλι του δίνει μια βελούδινη υφή,μια γεύση παραδείσου.

Υλικά
1 κιλό λάδι( ελαιόλαδο).
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό μέλι
1 λίτρο νερό και λίγο παραπάνω
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
Και αλεύρι ,για όλες τις χρήσεις,όσο πάρει.
20-30 αμύγδαλα καθαρισμένα.
Σουσάμι για πασπάλισμα.

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη,ανακατεύοντας,ώσπου η καραμέλα να ροδίσει.

Κατεβάζουμε από την φωτιά ,αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε το νερό,όλο μαζί .

Προσθέτουμε το μέλι,συνεχίζοντας το ανακάτεμα.Βάζουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά .

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σταδιακά,ανακατεύοντας,πάνω στη φωτιά.

Όταν αρχίζει,να πήζει λίγο ,προσθέτουμε,το αλεύρι,τόσο ,ώστε να γίνει μια λεία, μαλακή ζύμη(όχι σφιχτή).

Τοποθετούμε το μείγμα στο ταψί και το το ανοίγουμε,πλάθοντας ελαφρά.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι,πατάμε ελαφρά και  χαράζουμε σε κομμάτια,μέχρι κάτω.

Σε κάθε κομμάτι,βάζουμε από ένα ολόκληρο αμύγδαλο.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς,για 1 ώρα με αέρα και πάνω – κάτω αντίσταση.

Αν σκάσει η επιφάνεια του γλυκού,σημαίνει ότι έχει ψηθεί.

Αν θέλετε ,πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα.

Καλή επιτυχία!

Για να μην πετάγεται το νερό το βράζουμε πριν το ρίξουμε.

Πηγή: Ξηρομερίτισσα

το «σπιτάκι της Μέλιας»