Γερμανιώτικη εικόνα της Αγίας Τριάδος (18ος αι.) πλαισιωμένη από βλαστούς τσαγιού. Σύνθεση Γ.Τ.Α.

Γιώργος Τ. Αλεξίου

Η μεγάλη θρησκευτική εορτή του Αγίου Πνεύματος – της Αγίας Τριάδος είναι κινητή, διότι η ημερομηνία της καθορίζεται από την Εκκλησία μας κατ΄ αντιστοιχία με την εκάστοτε ημερομηνία τού Πάσχα, και τελείται από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου.

Κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα ανθίζει στα ασβεστολιθικά βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και συλλέγεται από τους κατοίκους της το περίφημο «τσάι του Βουνού» (μερικά από τα είδη του).

Η εφέστια εικόνα της πατρικής οικίας του Γιώργου Τ. Αλεξίου.

Στον Γέρμα Καστοριάς ευδοκιμεί και ανθίζει το αναφερόμενο μυρωδάτο τσάι κυρίως στο απότομο βουνό της Άι-Τριάδας, και συγκεκριμένα πέριξ τού εκεί ευρισκόμενου σπηλαιώδους ναού της Αγίας Τριάδος, ο οποίος πανηγυρίζει αυτήν την εποχή.

Εκ του λόγου τούτου, όλοι οι Γερμανιώτες θεωρούν ότι το εν λόγω τσάι είναι ιδιαίτερα ευλογημένο από την Αγία Τριάδα και γι’ αυτό, όταν μεταβαίνουν στον υπόψη ναό για να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής του, μαζεύουν με προσοχή από τη γύρω του περιοχή την απαιτούμενη ποσότητα του τσαγιού.

Κατόπιν επιστρέφουν στο χωριό τους, τοποθετούν μερικούς βλαστούς από το ευλογημένο τσάι που συνέλεξαν στο εικονοστάσι της οικίας τους και το υπόλοιπο το καταναλώνουν ως ευεργετικό και ιαματικό αφέψημα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η θύρα εισόδου στο σπηλαιώδη ναό της Αγίας Τριάδος Γέρμα.

Το εικονοστάσι της Αγίας Τριάδος στην περιοχή Αλωνέτος Γέρμα.

Πηγή: Φως της Καστοριάς

το «σπιτάκι της Μέλιας»