Αθωνικοί διάλογοι – Σεπτέμβριος 2016

-«Εδώ είμαστε με τον Γέροντα Νικόδημο στον Άγιο Νεκτάριο, και θέλω να μας πείτε Γέροντα, τα παιδιά γιατί φοβούνται να παντρευτούνε σήμερα:»

Γέροντας Νικόδημος: Και εγώ αν ήμουνα 20-25 χρονών μάλλον θα είχα αυτούς τους φόβους, γιατί δεν έχουν τα παιδιά πρότυπα και βλέπουν το μέλλον πολύ διαφορετικά απ’ ότι εμείς παλιότερα.

Τώρα δεν είναι όμως κακό το να παντρευτεί κανείς ίσα ίσα είναι και ευλογία απ’ το Θεό, γιατί ο γάμος είναι ευλογημένος και όποιος μπορεί και ξέρεις τι λέω σε μερικά παιδιά;

Λέω άμα θέλεις να παντρευτείς λέω, είτε κορίτσι είναι αυτό, είτε αγόρι, τους λέω δεν θα βρείτε λέω τη νύφη λέω ή τον άντρα στις καφετιρίες, θα πας λέω στην εκκλησία κάθε Κυριακή και κάθε Κυριακή θα δεις κάποιο κορίτσι εκεί πέρα θα εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή, κάθε Κυριακή.

Εκεί αμέσως θα ρίξεις μια σπόντα εκεί πέρα,  «τίνος είναι αυτό το κορίτσι;», «που κάθεται;» Και σιγά σιγά θαρθεί θα το ζητήσεις για παντρειά λέω θα κάνετε μια εκλεκτή οικογένεια, τι άλλο καλύτερο;

-Ναι αλλά τώρα που δεν υπάρχουν χρήματα;

-Α, τα χρήματα κοίταξε πάνω από τα χρήματα ακριβότερο είναι η αγάπη. Η εν Χριστώ αγάπη, η εν Χριστώ αγάπη.

Λοιπόν όταν έχει κανείς πίστη στο Θεό και όντας βοηθάει με τον τρόπο του και τον συνάνθρωπό του πάρα πολλά, γιατί βοηθώντας τον συνάνθρωπό μας βοηθάμε τον Θεό, όχι το χέρι του Θεού σ’ αυτό.

Μόλις μουτζώνεις τον συνάνθρωπό σου, μουτζώνεις τον Θεό λέει η Γραφή, άρα να έχουμε πρώτα αγάπη ανήκει στον Χριστό στον τον  Θεό και δεύτερη αγάπη στον συνάνθρωπό μας.

Και όταν θα τα αναλάβει όλα αυτά ο Θεός τα καθήκοντα εφόσον ζούμε και βιώνουμε τον χριστιανισμό, τότε θα τα αναλάβει ο Θεός ότι δυσκολίες έχουμε, εκατό τοις εκατό.

-Αλλά λείπει η πίστη όμως..

-Εκεί είναι που έχουμε ατροφική πίστη, δεν έχουμε γνήσια πίστη τουλάχιστον (δυσδιάκριτες λέξεις)   που λέει μέσα να μετακινήσει και βουνά ολόκληρα…

-Για την αθεΐα πέστε μας κάτι…

Α η αθεΐα, κοίταξε την αθεΐα την εκτίμησαν πολλοί  άθεοι και εγώ τους λέω καμιά φορά, όταν συναντώ κάπου τέτοιους «για να είσαι εσύ άθεος έπεται ότι υπάρχει όριο, γιατί αν δεν υπήρχε όριο δεν θα ήσουν άθεος».

-Σωστά...

-Ω πάτερ λέει καλά λες λέει…

… ε τι υπάρχει όριο, αφού δεν πιστεύεις σε όλη τη Κτίση, στον ήλιο τα πάντα λέω και την Αγία Γραφή, άρα με τον τρόπο που σου λέω, λέω άρα υπάρχει Θεός που είσαι άθεος λέω…

Και πίσω από κάθε φακό κρύβεται ένας άνθρωπος, πίσω από τον ήλιο;

Πίσω κρύβεται ο Χριστός και αυτό είναι ωραίο παράδειγμα,το είπα στα παιδιά που είχαν έρθει πέρυσι..

-Να είστε καλά Γέροντα…

-Νάστε και εσείς…

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Πηγή: βίντεο στο youtube

το «σπιτάκι της Μέλιας»