Μετά την ανακοίνωση της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (κλικ εδώ και εδώ) ακολούθησε ευτυχώς και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Την Παρασκευή 24/7 θα ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος κι ελπίζουμε να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Κατανοώ τις εύλογες ενστάσεις πολλών αδερφών μας. Η πίστη μας προδόθηκε το προηγούμενο διάστημα με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η πατρίδα μας το ίδιο… Ναι, θα δεχτούμε σίγουρα τις συνέπειες από την ενεργοποίηση των πνευματικών νόμων, αλλά… αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει να τις δεχτούμε αδρανείς…

Οφείλουμε να προσευχηθούμε, οφείλουμε να ζητήσουμε το έλεος του Κυρίου μας δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού μας. Ναι, δεν βαδίζουμε καλά ούτε ως λαός, ούτε ως χριστιανοί, ούτε ως πολιτισμός, έχουμε πέσει πολύ χαμηλά, ΑΛΛΑ οφείλουμε να προσπαθήσουμε να σηκωθούμε. Οφείλουμε να μετανοήσουμε και μετάνοια δεν σημαίνει ζητώ ένα ξερό συγγνώμη, λόγια του αέρα. Μετάνοια σημαίνει αλλαγή νοός, αλλαγή τρόπου και στάσης ζωής σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας και σύμφωνα με το παράδειγμα των Αγίων μας, σύμφωνα με την Ιερά μας Παράδοση.

Θα ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο, λοιπόν, όχι γιατί θα λειτουργήσει ως μαγικό φίλτρο που θα κατατροπώσει τους Τούρκους, αλλά γιατί πιστεύουμε στην αγάπη του Κυρίου μας, πιστεύουμε στη σκέπη της Παναγίας μας. Θα προσευχηθούμε όχι μόνο για την Αγιά Σοφιά, αλλά πάνω από όλα να μας στερεώσει ο Κύριος στην πίστη μας, να μας φέρει σε κατάσταση μετανοίας με όποιον τρόπο κρίνει Εκείνος! Και αν πρέπει να πονέσουμε, για να έρθει η μετάνοια, ας πονέσουμε. Αν δεν γίνεται αλλιώς, ας γίνει έτσι. Ας γίνει το θέλημά Του!

Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας, ας ενώσουμε τις προσευχές μας και ας αφήσουμε στον Κύριο με ποιον τρόπο και πότε θα επέμβει. Είναι δικό του δικαίωμα και όχι δικό μας. Εμείς οφείλουμε να ζητάμε το έλεός Του, Εκείνος ανταποκρίνεται όταν είμαστε καθαροί, όταν δείχνουμε καλή διάθεση. Ας προσπαθήσουμε επιτέλους να ενωθούμε έστω και με το ζόρι…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», τονίζει αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24ηΙουλίου.

Και συνεχίζει: «Και με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων.

Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους. Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘’τη Υπερμάχω’’ υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

Πηγή ανακοίνωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

το «σπιτάκι της Μέλιας»