Την Κυριακή του Τυφλού, έκτη (6η) από του Πάσχα, με Συνοδική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εορτάζεται η Σύναξη «πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων». Οι Άγιοι αυτοί είναι:

– Ο όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης καταγόταν από την Πεντάπολη της Αιγύπτου. Ασκήτεψε στον Τρύφο Ξηρομέρου. Γεννήθηκε το 800 περίπου. Πέθανε σκοτώνοντάς τον κάποιοι κυνηγοί της περιοχής, στις 23 Ιουνίου.

– Ο άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος, ο εν Σκλαβαίνοις. Έζησε στα τέλη του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 950 και μαρτύρησε στις 24 Ιουνίου 1006, ημέρα Κυριακή σε ηλικία 56 χρόνων.

– Ο όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης γεννήθηκε στο Μονοδένδρι της Ηπείρου το 1209. Έζησε σε μια σπηλιά του Βάλτου στις αρχές του 13ου μ.Χ. αιώνα και εκοιμήθη στις 15 Μαΐου 1282.

– Ο όσιος Δαυίδ ο υποτακτικός του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας Ακακίου, γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα Λοκρίδος το 1485 και πέθανε το 1570. (εορτάζει 1 Νοεμβρίου)

– Ο όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυς γεννήθηκε στην Καστοριά. Ασκήτεψε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας (Δερβέκιστα), και πέθανε με φρικτά βασανιστήρια την 1 Νοεμβρίου 1520.

– Ο Ιεροδιάκονος Ιάκωβος και ο Μοναχός Διονύσιος, μαθητές του Οσίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα που ασκήτεψαν και αυτοί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, πέθαναν και αυτοί μετά από φρικτά βασανιστήρια την 1 Νοεμβρίου 1520.

– Ο άγιος Θεωνάς, ασκητής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας. Γεννήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. και πέθανε στα τέλη του ιδίου αιώνα.

– Ο όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός γεννήθηκε το 1597 στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου και εκοιμήθη στις 5 Αυγούστου του 1628.

– Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ιερομάρτυρας, Εθναπόστολος των Σκλάβων, ο μεγάλος Δάσκαλος και Διαφωτιστής του Γένους, Προφήτης και Ισαπόστολος, προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου το 1714 και πέθανε μετά από φρικτά βασανιστήρια, στις 24 Αυγούστου 1779, στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

– Οι άγιοι Νεομάρτυρες Λάμπρος, Θεόδωρος και ανώνυμος από την Πελοπόννησο, οι οποίοι μαρτύρησαν στην Πόλη του Αγρινίου, στις 2 Νοεμβρίου 1786.

– Ο άγιος Ιωάννης ο εξ Οθωμανών ο νεομάρτυρας, που γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου το 1790 και μαρτύρησε στο Αγρίνιο στις 23 Σεπτεμβρίου 1814.

Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων – Ἦχος γ’
(Τὴν Ὡραιότητα)

Τὴν πολυθαύμαστον, ἀνευφημήσωμεν τῶν Αἰτωλῶν πιστοί καὶ Ἀκαρνάνων γῆν, τὴν ἐξανθήσασαν Χριστοῦ τὰ ἄνθη τὰ μυρίπνοα, Ἰάκωβον, Ἰάκωβον, Διονύσιον, Βάρβαρον, σοφὸν Κοσμᾶν, Ἀνδρέαν τε, Ἰωάννην, Εὐγένιον, σὺν Λάμπρῳ, Θεοδώρῳ καὶ ἄλλῳ, Βλάσιον, Θεωνᾶν καὶ Δαυὶδ τοὺς ἀρωγοὺς ἡμῶν.

Ταῖς πρεσβείαις τῶν Ἁγίων, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησον καὶ σῶσον ἡμᾶς!

Πηγή: Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς

***

Σήμερα τιμούνται και οι άγιοι:

Ἡ θεραπεία τοῦ τυφλοῦ «Εἶδεν ἄνθρωπον τυφλὸν ἐκ γενετῆς»
Όσιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης (24 Μαΐου)
Ὀσιος Κυριακός στην Ευρύχου (24 Μαΐου)
Σε μια μέρα… πανστρατιά μαρτύρων (24 Μαΐου)

Άγιος Νικήτας ο Στυλίτης Πρεσλαβίας ο Θαυματουργός
Άγιος Γρηγόριος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ
Ανάμνηση των Εγκαινίων του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Κάρραις της Συρίας

το «σπιτάκι της Μέλιας»