Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης – Άγιος Αθανάσιος Πάριος.

Το Σάββατο της Διακαινησίμου εβδομάδος η Εκκλησία μας τιμά άπαντες τούς Αγίους Κολλυβάδες Πατέρες.

Πρόκειται για οσιακές μορφές κυρίως του 18ου και του 19ου αιώνος, αν και δεν είναι άτοπο να συγκαταριθμήσουμε μαζί τους και άλλους Πατέρες του 20ου, οι οποίοι αγωνίστηκαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την γνήσια ορθόδοξη πνευματική ζωή.

Η αρχή έγινε με οξείες διαφωνίες με άλλους αγιορείτες που υποστήριζαν την κατά την Κυριακή τέλεση των μνημοσύνων αλλά και την σπάνια συμμετοχή στην θεία Κοινωνία.

Οι «Κολλυβάδες»- όνομα που τους επιδόθηκε σκωπτικά- αγωνίστηκαν να συνδέσουν τους ορθοδόξους της εποχής τους με την λοιπή ιερή ασκητική Παράδοση της Εκκλησίας μας, όχι μόνον διότι το ορθό ήταν να τελούνται τα μνημόσυνα το Σάββατο και οι Χριστιανοί να κοινωνούν συχνά, αλλά επειδή γενικότερα η ησυχαστική ζωή της Εκκλησίας είχε παραγκωνισθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κολλυβάδες προτείνουν διαρκώς θέσεις του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Βέβαια, όπως τότε ο μεγάλος αυτός Πατήρ παρεξηγήθηκε έτσι και αυτοί παρεξηγήθηκαν, πολεμήθηκαν και διώχθηκαν προς χάρη της Αλήθειας.

Το Φιλοκαλλικό Πνευματικό κίνημα αυτών των Οσίων οφείλουμε να το βιώνουμε διαρκώς εντός της Εκκλησίας, εάν θέλουμε να είμαστε συνδεδεμένοι με ολόκληρη την αγιοπνευματική Παράδοση Αυτής.

Το φοβερότερο είναι πως ακόμη και σήμερα, ενώ πλέον έχουν ανακηρυχθεί Άγιοι της Εκκλησίας και εμείς είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε πως όσα δίδαξαν είναι απολύτως σύμφωνα προς την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, κατηγορούνται και συκοφαντούνται από κάποιους που θεώρησαν εαυτούς ανωτέρους των Αγίων.

Απολυτίκιον – Κοντάκιον – Μεγαλυνάριον των Αγίων Κολλυβάδων Πατέρων

Πηγή: Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

***

Σήμερα τιμούνται και οι άγιοι:

Ο άγιος ευαγγελιστής Μάρκος (25 Απριλίου)
Άγιος Μακεδόνιος Β’ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης (25 Απριλίου)
Ὁ Ὅσιος Σιλβέστρος ὁ ἐκ Ρωσίας (25 Απριλίου)

Ανάμνηση των εγκαινίων του σεπτού Αποστολείου
Αγία Νίκη
Άγιοι Οκτώ Οσιομάρτυρες και Αναχωρητές
Άγιος Maughald (Ιρλανδός)
Άγιος Αννιανός Επίσκοπος Αλεξανδρείας
Όσιος Βασίλειος ο Ησυχαστής
Οσία Καλή

Επιτρέπονται όλες οι τροφές

το «σπιτάκι της Μέλιας»