π. Σπυρίδων Σκουτής
Όταν έρθει ο πειρασμός, ο πόνος και η δυσκολία τότε δοκιμάζεται η πνευματικότητα και η ενότητά μας.
Κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός πλέον έχει και μία άποψη σαν να είναι ξεχωριστή εκκλησία. Κάθε επίσκοπος λέει τα δικά του. Για άσκηση, μετάνοια και προσευχή δεν μιλάει κανείς.
Άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες, επαγγελματίες δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο και στην Εκκλησία ο καθένας λέει ότι του κατέβει για να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο στο πάνθεο των likes και της ιστορίας.
Επίσκοποι τσακώνονται στα κανάλια, παπάδες έχουν γίνει κομμάτια, ψάλτες, επίτροποι, φίλοι και συγγενείς έχουν τσακωθεί για το τί πρέπει να γίνει με τη Θεία Κοινωνία και τις ακολουθίες.
Ήρθε ο πειρασμός, ήρθε ο διάβολος και αντί να μας βρει μία γροθιά μας βρήκε ακρωτηριασμένα μέλη.
Μήπως τελικά παραχωρεί ο Θεός να κάνουμε το Πάσχα στο σπίτι ως το καλύτερο Πάσχα της ζωής μας; Μήπως τελικά αυτό το Πάσχα μπορεί να μην έχει Θεία Κοινωνία αλλά θα έχει αναστημένη εσωτερική μετάνοια μετά απο τόσες Πασχαλιές υποκρισίας και “φαίνεσθαι”;
Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε πόσες φορές τελικά έχουμε Κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού αλλά μέσα μας παραμένουμε ακοινώνητοι με τον Κύριο και τον συνάνθρωπο; Μήπως απλά βλέπουμε το Άγιο Ποτήριο ως μία μορφή μετοχής αυτοδικαίωσης του εαυτού μας και όχι μετοχής στο Ποτήριο της Ζωής;
Τελικά αυτή η περίοδος είναι μια γερή σφαλιάρα … Μια σφαλιάρα που μας λέει : “Σύνελθε”, “ξύπνα επιτέλους!”, “Άσε τον χρυσό και δες τον Χριστό, τον συνάνθρωπο και τον εαυτό σου!”. Μήπως τελικά αυτή την περίοδο για όσους κάνουν υπομονή, προσευχή, υπακοή και άσκηση ο Κύριος υφαίνει τον δρόμο της Βασιλείας;
Η χειρότερη φράση που άκουσα αυτές τις μέρες είναι : “Δεν με νοιάζει αν πεθαίνει κόσμος και αιμορραγεί ο πλανήτης, εγώ να κοινωνήσω θέλω!!”.
Τρέχουμε στα super market να πάρουμε προμήθειες χωρίς να υπάρχει αύριο με την λογική «να ζήσω εγώ και ας πεθάνουν οι άλλοι» αλλά θέλουμε να κοινωνήσουμε το Πάσχα.
Να θυμήσω ότι ο πραγματικά Ορθόδοξος Χριστιανός βλέπει μυρμήγκι να τραυματίζεται και κομματιάζεται η καρδιά του.
Λέμε ότι πιστεύουμε στον Χριστό και είμαστε Ορθόδοξοι αλλά τελικά πιστεύουμε σε ένα είδωλο του Κυρίου και όχι σε αυτόν τον ζώντα και αναστάντα Θεό. Μιλάμε και τσακωνόμαστε σαν τα κοκκόρια σαν να είμαστε το κέντρο του Κόσμου και τον Θεό τον έχουμε στην άκρη.
Μας αρέσουν τα βολέματα, και οι ευκολίες. Τρέχουμε να πιστέψουμε σε ψεύτικες ειδήσεις με λαδωμένες πόρτες και παράθυρα αλλά δεν ξέρω πότε θα λαδώσουμε τα γρανάζια της μετανοίας που έχουμε μέσα μας.
Στις μέρες μας δυστυχώς έχουμε καταλήξει όταν λέμε τη λέξη «ταλιμπάν» να παραπέμπει περισσότερο σε φανατικούς Ορθοδόξους παρά σε ακραίους μουσουλμάνους. Το καταφέραμε και αυτό !!!!
Οι συμπεριφορές μας πρέπει να είναι αγκαλιά και όχι καρφιά. Κάθε μέρα μοιάζει με τη Μεγάλη Πέμπτη. Σταυρώνουμε τον Χριστό και τους πάντες στο όνομα της προσωπική μας , εγωϊστικής δικαιοσύνης και αυτοδικαίωσης.
Πέρασαν σκέψεις μέσα μας πως θα βοηθήσουμε ανθρώπους που πονούν έστω και με την προσευχή μας ; Θέλουμε να γίνουμε σωτήρες της Εκκλησίας και αφήνουμε τον Σωτήρα του κόσμου έξω απο την ζωή μας.
Γιατί ο Κύριος, η Παναγία μας, οι Άγιοι δεν το σταματούν και το επέτρεψαν όλο αυτό; Αυτό από μόνο του δεν μας προβληματίζει λίγο; Επισκόπους; Κληρικούς και λαϊκούς;
Κάτι έχει να μας πει και ο Απόστολος Παύλος (Εβραίους 12,11-13) «Η διαπαιδαγώγηση ποτέ δεν φαίνεται στην αρχή να προξενεί χαρά αλλά λύπη, αργότερα όμως, αποφέρει ειρήνη και δικαιοσύνη σ’αυτούς που διαπαιδαγωγήθηκαν».
Να γίνουν τα σπίτια μας μοναστήρια και οι καρδιές μας καντήλια, να κάνουμε τις προσευχές θυμίαμα και σε κάθε θλίψη να απαντάμε με χαμόγελο προσευχής. Να ασπαστούμε τις εικόνες στο προσκυνητάρι μας, να αγκαλιάσουμε τα μέλη της οικογένεια μας.
Να κάνουμε όλοι μαζί προσευχή και να Του μιλήσουμε. Να κάνουμε κοσμποσχοίνι όχι μόνο για εμάς αλλά για και τους παπάδες , τους δεσποτάδες, τους μοναχούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς και όλο το κόσμο.
Τελικά αυτή την περίοδο θα την σφραγίσουν οι άνθρωποι της προσευχής και της σιωπής.
Τόσα χρόνια κάναμε πνευματικές προπονήσεις τώρα ο Θεός παραχωρεί και μας καλεί να κατέβουμε στη μάχη.
Ας αφήσουμε επιτέλους τον Θεό να μιλήσει και ας σιωπήσουμε εμείς…
Πηγή: ΕΥΧΗ
Εικόνα: «Ο Ιησούς και ο Πέτρος στα νερά της λίμνης», έργο του Gustave Brion από: wikimedia.commons
2 Σχόλια
Comments feed for this article
7 Απριλίου, 2020 στις 8:23 μμ
Φανή
Όσοι τα είχαν βρει με τον εαυτό τους δεν τους πείραξε καθόλου η απομόνωση. Λείπουν βεβαια οι ζωντανες ακολουθίες αλλά λείπει κι ο περισπασμος των ματιών, το μικρόφωνο με την ένταση, το κους κους το ψιθυριστο εν ώρα ακολουθίας, η καθόλου σιωπηλή περιφορά του Επιταφίου που, Θεέ μου συχωρα με, εκεί θα βρούμε να πούμε τα νέα και τις χαιρετούρες μας, που αντί να κατανοούμε ότι συνοδευουμε το Χριστό , το κατεβάζουμε σε απλό έθιμο. ….
Ούτε οι κληρικοί μας φταίνε διότι ο καθένας εκφράζεται ανάλογα με το ποίμνιο που έχει. Κάθε φορά στη Κυριακάτικη λειτουργία ο παπάς λέει κάνετε χώρο από το μεσαίο διάδρομο να φεύγει ο κόσμος. ….τι κι αν φωναζει; οι γιαγιες θα κάνουν το δικό τους λες και η ηλικία τα δικαιολογεί όλα. Αμ δε. Δοκιμή γίνεται τώρα να δούμε αν είμαστε άξιοι να λειτουργουμαστε, να κοινωναμε, να πειθαρχουμε και να μην ποδοπατιόμαστε μπροστά στο Άγιο Ποτηριο η να φευγουμε μετά το Χριστός Ανέστη για τη μαγειρίτσα. …Να μας λείψουν γιατί ίσως, ίσως λέω τα εκτιμήσουμε και νοιώσουμε ότι η Ορθοδοξια η εκκλησια είναι η ζωή μας, η τιμή μας, ο σεβασμός μας κι όχι το έθιμο μας και η βολή μας.
Αν διορθώσουμε τον εαυτό μας θα δούμε ότι θα διορθωθούν και πάρα πολλοί άλλοι. Πρώτα στον εαυτό μας τα βέλη.
7 Απριλίου, 2020 στις 9:01 μμ
Μέλια
Πρέπει να πειθαρχήσουμε Φανή μου, για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού, και να μη θρηνήσουμε.
Ο ιός χτύπησε την τρίτη ηλικία, τους παππούδες και τις γιαγιάδες το στήριγμα κάθε σπιτιού.
Ας κάνουμε υπομονή, θα έρθουν καλύτερες μέρες .. μπορούμε να προσευχηθούμε μπροστά στο εικονοστάσι μας, γονατιστοί και να ζητήσουμε το έλεός Του.