Σαν την βγάλεις από το τηγάνι, έτσι ζεστή που είναι, αν στάξεις πάνω της λίγο μέλι, έχεις μπροστά στο πιάτο σου αυτό, που λέμε «θεϊκή γεύση».

Μπορεί την Τσικνοπέμπτη να κυριαρχούν πάνω στην ψησταριά τα διάφορα κρεατικά, μπριτζόλες, παϊδάκια, λουκάνικα και τα συναφή, αλλά Τσικνοπέμπτη, τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη, δεν γινόταν χωρίς μυζηθρόπιτες.

Η μυζήθρα, άλλωστε δεν έλλειπε από κανένα σπίτι, ιδιαίτερα στα χωριά, όπως και το γάλα, κατσικίσιο ή πρόβειο. Έτσι η μυζηθρόπιτα σε κάθε τραπέζι ήταν το αναντικατάστατο συνοδευτικό. Από τις μυζηθρόπιτες, που ψήνονταν στο τηγάνι άρχιζε το τραπέζι κι η Τσικνοπέμπτη.

Πώς φτιάχνεται η μυζηθρόπιτα;

.
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αλεύρι
1 ποτήρι χλιαρό νερό
3 κουταλιές τσικουδιά
1 κουταλάκι αλάτι

3 κουταλιές σούπας λάδι

Μέλι στο σερβίρισμα
.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι, την τσικουδιά και το νερό και την αφήνουμε δίπλα για μισή ώρα περίπου.

Παίρνουμε τη μυζήθρα και φτάχνουμε 10 μπαλλάκια στο μέγεθος του αυγού.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου περίπου 8 εκατοστών .

Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε ένα μπαλλάκι μυζήθρας, στη μέση, και στη συνέχεια κλείνουμε προσεκτικά το φύλλο, έτσι, ώστε η ζύμη να καλύπει τη μυζήθρα.
Πιέζουμε τα μπαλλάκια με τη ζύμη και τη μυζήθρα, για να απλωθεί η μυζήθρα, όσο γίνεται και στις άκρες, προκειμένου να γίνουν λεπτές οι μυζηθρόπιτες και να μην υπάρχει σε κάποιο σημείο μόνο ζύμη.
Οι μυζηθρόπιτες είναι έτοιμες για το τηγάνι.
 

Εικόνα από: greekgastronomyguide

το «σπιτάκι της Μέλιας»