Ο Άγιος Μάρκος ήταν υπόδειγμα ποιμένος κατά το πρότυπο του Κυρίου στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Κατά τον διωγμό των χριστιανών από τον Διοκλητιανό το έτος 290, ο ηγεμόνας της Πισιδίας Μάγνος μεταξύ των πρώτων συνέλαβε τον ποιμένα της Εκκλησίας Μάρκον.

Σκοπός του ήταν, αν κατάφερνε να τον κάνει να αρνηθεί τον Θεό του, ευκολότερα θα μετέστρεφε στη λατρεία των ειδώλων και τους άλλους οπαδούς του. Όμως ούτε οι υποσχέσεις ούτε οι απειλές του ηγεμόνα εκλόνισαν τον πιστόν οικονόμον των Μυστηρίων του θεού.

Άρχισαν τα βασανιστήρια. Τον κρέμασαν και άρχισαν να τον ξεσχίζουν. Τον φυλακίζουν και ο δέσμιος Χριστού ελευθερώνει από τα δεσμά του διαβόλου και των ειδώλων τριάντα στρατιώτες με τον επί κεφαλής αξιωματικό τους, οι όποιοι πίστεψαν στον Χριστό, βαπτίσθηκαν και μαρτύρησαν.

Τον σεβάσμιο Μάρκο οι βασανιστές ήθελαν να τον δέσουν με βαρύτερα δεσμά. Παρήγγειλαν, λοιπόν, σε τρεις αδελφούς σιδηρουργούς να κατασκευάσουν βαριά σιδερένια δεσμά. Εκείνοι άρχισαν να χτυπούν με τα βαριά σφυριά το πυρακτωμένο σίδερο, αλλά αυτό διαλυόταν σαν νερό και τα χέρια τους μούδιαζαν και παρέλυαν.

Εξεπλάγησαν απ’ αυτό που τους συνέβαινε. Καθώς προσπαθούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, άκουσαν μια ουράνια φωνή που τους καλούσε να αποδεχθούν την πίστη στον αληθινό Θεό του δέσμιου Μάρκου, ακόμα και το μαρτύριο.

Αγαθοί άνθρωποι οι τρεις αδελφοί Αλέξανδρος, Αλφειός και Ζώσιμος δέχθηκαν τα σημεία ως κάλεσμα Θεού, και δεν προχώρησαν την εργασία που τους ανέθεσαν. Όταν τους ζήτησαν να παραδώσουν τα δεσμά, εκείνοι ομολόγησαν ότι και αυτοί, όπως ο Μάρκος πιστεύουν τον Χριστό ως τον μόνον αληθινό Θεό.

Δεν άργησαν οι δήμιοι να βασανίσουν κι αυτούς. Τούς έχυναν λυόμενο μολύβι στο στόμα τους, τους έσπαζαν τα μέλη και τέλος τους κάρφωσαν επάνω σε βράχο και έτσι παρέδωσαν τις ψυχές τους στα  χέρια του Θεού.

Του Μάρκου τα μαρτύρια συνεχίσθηκαν. Τον έδειραν σκληρά, του κάρφωσαν σιδερένια υποδήματα, τον τρύπησαν με σουβλιά, του έκοψαν τη γλώσσα και τέλος τον αποκεφάλισαν.

Παρόμοια μαρτύρια υπέφεραν και ο Νίκων, ο Ηλιόδωρος και ο Νέων, οι όποιοι συνελήφθησαν μαζί με παιδιά και παρθένους και τελικά όλους τους αποκεφάλισαν στο Φιλομίλιον, που ήταν έδρα Επισκοπής της Μητροπόλεως Πισιδίας.

Έτσι έλαβαν όλοι μαζί τα άφθαρτα στεφάνια της αθλήσεως παρά του αγωνοθέτου Κυρίου.

Η μνήμη όλων των αγίων αυτών Μαρτύρων εορτάζεται από την Εκκλησία μας την 28η Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΤΡΑΜΠΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ
ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΕΦΑΝΗΦΟΡΟΙ
ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»

Πηγή: Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

***

Σήμερα τιμούνται και οι άγιοι:

Ο όσιος πατήρ ημών Χαρίτων ο ομολογητής (28 Σεπτεμβρίου)
Ὁ Ὅσιος Αὐξέντιος ὁ Μοναχός (28 Σεπτεμβρίου)
Αββάς Ισαάκ ο Σύρος: Ένας μεγάλος ασκητής και δάσκαλος της Εκκλησίας μας (28 Σεπτεμβρίου)

Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος
Εύρεσις Ιερών Λειψάνων οσίου Νεοφύτου του εν Κύπρω Εγκλείστου
Άγιοι Ευστάθιος ο Ρωμαίος και Καλλίνικος
Άγιος Αλέξανδρος και οι μαζί μ’ αυτόν Τριάκοντα Μάρτυρες
Όσιοι Σπυρίδων και Νικόδημος «οι εν τω σπηλαίω»
Άγιος Βιασεσλάβος Πρίγκιπας της Τσεχίας

Επιτρέπονται όλες οι τροφές

το «σπιτάκι της Μέλιας»