Ήβη Λιακοπούλου

Υλικά:

Μαγιά:

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
1 κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό, όσο να γίνει ένα κουρκούτι

Μπαχαρικά: (γίνεται περίπου 3 κουταλιές):

1 κουταλιά λιναρόσπορο
½ κ.γ. μαχλέπι
3 δάκρυα μαστίχας
1 κουταλιά αλεύρι

Ζύμη:

100 γραμμαρίων ταχίνι
¼ κούπας ζεστό νερό
750 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού (χρησιμοποίησα ένα σαγκουίνι και ένα πορτοκαλί Μέρλιν)
200 γραμμάρια ελιές ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκά μέρος και λίγο από το πράσινο, ψιλοκομμένα
4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα (ή 3 κουταλιές σούπας ξερό δυόσμο)
Νερό, εάν χρειαστεί

Εκτέλεση:

Ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές, κόβοντας τις σε μικρότερα κομμάτια.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη μαγιά. Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Διαλύουμε το ταχίνι με το ζεστό νερό και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το μείγμα μπαχαρικών. Θα χρειαστούμε: λιναρόσπορο, μαχλέπι, μαστίχα και αλεύρι.

Τα αλέθουμε σε ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών ή με το γουδί και γουδοχέρι.

Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ταχίνι στο μίξερ και με τον γάντζο ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το ταχίνι.

Προσθέτουμε όλο το μείγμα μπαχαρικών, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι και τη μαγιά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε λίγο νερό, εάν χρειαστεί, και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη.

Προσθέτουμε τις ελιές, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης, διάμετρο 22 εκ x 10 εκ. ύψος, και ψήνουμε για περίπου σαράντα πέντε λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βάλουμε μέσα θα βγει καθαρό.

Την αφήνουμε να κρυώσει πριν την αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

Είναι το τέλειο νηστίσιμο έδεσμα για το πρωινό ή για ένα σνακ!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45 – 50 λεπτά
Μερίδες: 12

Πηγή: Κοπιάστε… στην Κουζίνα μου!

το «σπιτάκι της Μέλιας»