Στις 4 Φεβρουαρίου 1686,
Αποκεφάλισαν τον χαλεπλή Χριστιανό Ιωσήφ.
(Από το νέο Μαρτυρολόγιο του Αγ. Νικοδήμου).

Τέμνου, Ιωσήφ, ανδρικώς, δια ξίφους,
και εκ Θεού στέφανον άφθαρτον δέχου.

Αυτόν τον ευλογημένο από φθόνο μερικοί Αγαρηνοί τον συκοφάντησαν ότι είπε να γίνει Τούρκος. Κι επειδή αυτός δεν ήθελε να γίνει, τον άρπαξαν με μεγάλο θυμό και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον πήγαν στον δικαστή ψευδομαρτυρώντας εναντίον του. Και μόλις τον είδε ο δικαστής, λέει στον Μάρτυρα: «έλα, άνθρωπέ μου, να γίνεις Μουσουλμάνος, να βγεις από την ψεύτικη πίστη και να έλθεις στην αληθινή, και να σε έχω κοντά μου, να γίνεις μεγάλος άρχοντας».

Αφού τα άκουσε αυτά ο Μάρτυρας, απάντησε με πολύ θάρρος και είπε: «Σιγά την πίστη που έχετε και παρακινείτε και άλλους να πιστέψουν! Τι τρισάθλιοι και κακορίζικοι που είστε! Και πού την βρήκατε εσείς την πίστη και την κάνατε και αληθινή; εσείς ταλαίπωροι, ούτε τη νηστεία σας δεν ξέρετε πότε είναι, ούτε το μπαϊράμι σας. Μόνο περιμένετε να δείτε το φεγγάρι για να αρχίσετε τη νηστεία σας, ή καλύτερα να πω την πολυφαγία σας. Που κάθεστε όλη τη νύχτα και τρώτε ώσπου να φέξει. Και τότε πέφτετε και κοιμάστε όλη τη μέρα, σαν νεκροί στον τάφο, κι αν ξυπνήσετε, κοιτάζετε τον ήλιο πότε να βασιλέψει, για να ορμήσετε και πάλι στο φαΐ . έπειτα παραφυλάτε πάλι πότε θα δείτε το φεγγάρι για να κάνετε το μπαϊράμι σας. Κι αν τύχει συννεφιά, το κάνετε άλλοι πιο μπροστά κι άλλοι πιο μετά και σας περιπαίζουν όλα τα έθνη και γελούν μαζί σας.

Αυτή είναι η πίστη σας και μου λέτε να πιστέψω σε αυτήν; Και πώς να μιλήσω για τα άλλα, τα ψεύτικα και βρωμερά θρησκεύματά σας; Τα οποία είναι ότι ο Θεός σας τρώει και πίνει, και πως εσείς έχετε να απολαύσετε στον κατασκευασμένο από σας παράδεισο, φαγητά και ποτά και περισσότερες ασέλγειες, από όσες κάνετε εδώ». Αφού είπε αυτά και περισσότερα ο Μάρτυρας και εξευτέλισε τη θρησκεία τους, σιώπησε.

Κι εκείνοι, αφού τα άκουσαν αυτά, έτριξαν τα δόντια τους εναντίον του και ο αλιτήριος δικαστής τον καταδίκασε σε θάνατο με ξίφος. Και αφού τον παρέλαβαν, τον πήγαν χτυπώντας τον ως τον τόπο της καταδίκης. Και εκεί γονάτισε ο Μάρτυρας και δέχτηκε το μακάριο τέλος και έλαβε χαρούμενος τον στέφανο του μαρτυρίου για τη δόξα του Χριστού. Αμήν.

Απόδοση στα νέα Ελληνικά από τον Συναξαριστή Νεομαρτύρων των Εκδόσεων  Ορθοδόξου Κυψέλης

Γεώργιος Τέζας – Φιλόλογος
Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

Πηγή: Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

***

Σήμερα τιμούνται και οι άγιοι:

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης (4 Φεβρουαρίου 440 μ.Χ.)
† Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἠμῶν Νικολάου ὁμολογητοῦ, τοῦ Στουδίτου (4 Φεβρουαρίου)

Άγιος Αβράμιος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αρβήλ της Περσίας
Όσιος Ιωάννης επίσκοπος Ειρηνουπόλεως
Όσιος Ιάσιμος ο Θαυματουργός
Άγιος Θεόκτιστος
Όσιοι Ευάγριος και Σίος εκ Γεωργίας
Όσιος Νικήτας «ο εν τοις Πυθίοις»
Άγιος Γεώργιος ο Πρίγκιπας
Όσιοι Αβραάμ και Κόπρις
Όσιος Κύριλλος ο Θαυματουργός
Αγία Δοσιθέα Βασίλισσα της Ρωσίας

το «σπιτάκι της Μέλιας»