Γράφει ο π. Κωνσταντίνος Παπανάτσιος
Εφημέριος του Ιερού Ναού Γενεθλίου Τιμίου Προδρόμου Βόλου

Την ΙΖ’ του Μηνός Ιανουαρίου, η ορθόδοξη εκκλησία μας, εορτάζει “τον επί γης άγγελον, και εν ουρανοίς άνθρωπον του θεού, του κόσμου την ευκοσμία”, τον καθηγητή, τον πατέρα και πατριάρχη της ερήμου, το καύχημα των ασκητών, τον άγρυπνο παλαιστή και το φόβητρο των δαιμόνων, τον Μέγα και Θεοφόρο Αντώνιο.

Αναρίθμητα είναι τα πνευματικά διδάγματα, τα οποία λαμβάνει ο ορθόδοξος χριστιανός, ο οποίος, θα ασχοληθεί και θα μελετήσει την ζωή και το έργο, του θεοφόρου πατρός.

Όπως μας αναφέρει ο βιογράφος του Αγίου Αντωνίου ο Μέγας Αθανάσιος “και μόνον η ενθύμησις του ονόματος του Αγίου Αντωνίου, μου προξενεί μεγάλο κέρδος και πνευματικήν ωφέλειας”.

Εμείς, μέσα από αυτό το άρθρο, δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στην βιογραφία του Αγίου Αντωνίου, Αλλά θα περιοριστούμε μόνον, στην διδασκαλία, στην πήρα και την τέχνη του πολέμου του Αγίου Αντωνίου κατά των πονηρών πνευμάτων, κατά των ανθρωποκτόνων και φοβερών δαιμόνων, οι οποίοι νύχτα και ημέρα μας πολεμούν, και ζητούν, ως βριχώμενα λιοντάρια ποιον να κατασπαράξουν, κατά τον Απόστολο Πέτρο.

Θα αναφερθούμε, στην νική του Αγίου Αντωνίου κατά των δαιμόνων, λαμβάνοντας αφορμή από το δυσάρεστο γεγονός, ότι, πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως, έχουν τρομοκρατηθεί από όλα αυτά τα άσχημα γεγονότα της σατανολατρειας, θα λέγαμε, των ημερών της εποχής μας, ώστε, να οπλίσουμε με θάρρος και δύναμή τους χριστιανούς, να φοβούνται μόνο τον Κύριο των δυνάμεων τον Ιησού Χριστό, και όχι τον έκπτωτο διάβολο.

Επιτρέψτε μας να θέσουμε μερικά ερωτήματα: 

  • Πρέπει να φοβούμαστε του δαίμονες;
  • Έχει την δύναμη ο Σατανάς να μας κάνει κακό; Και εάν έχη, πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Σας διαβεβαιώνουμε λοιπόν, με όλη την εν Χριστώ αγάπη μας, ότι, ο Σατανάς και τα δαιμόνια του, είναι αδύναμοι και αδύνατοι και ασθενείς, ενώπιόν μας, όπως μας διαβεβαιώνουν, η Αγία Γραφή και οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, και ιδιαιτέρως ο Άγιος Αντώνιος.

Τον διάβολο, βεβαίως, πρέπει να τον προσέχουμε, οπως ο τσομπάνος πρόσεχε τον λύκο να μην πλησιάσει στο κοπάδι με τα πρόβατα, ακόμη και αν έχει και λυκόσκυλο καί την στάνη περιφραγμένη.

Διότι, ο διάβολος, είναι πανούργος και κακούργος, κι έχει πολλούς τρόπους να μας ξεγελά πάντοτε.

Εάν ο Σατανάς είχε την απόλυτη δύναμη να κυριαρχήσει στον άνθρωπο, τότε ασφαλώς, να είμαστε βέβαιοι, ότι, ούτε ο Άγιος Αντώνιος θα υπήρχε, ούτε ορθόδοξος χριστιανός, ούτε ιερός ναός όρθιος για να αγιάζεται ο άνθρωπος.

Ο Σατανάς νικήθηκε από τον Παντοκράτορα Ιησού Χριστό, και είναι χωρίς δόντια. Γι αυτό λέει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός: ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα.”  (Λουκάς ι’, 18).

Μας έδωσε μάλιστα εξουσία επί των δαιμόνων: ἰδοὺ δίδωμι ὑμῖν τὴν ἐξουσίαν τοῦ πατεῖν ἐπάνω ὄφεων καὶ σκορπίων καὶ ἐπὶ πᾶσαν τὴν δύναμιν τοῦ ἐχθροῦ, καὶ οὐδὲν ὑμᾶς οὐ μὴ ἀδικήσῃ.”  (Λουκάς ι’, 19). 

Και προσκαλεσάμενος τοὺς δώδεκα μαθητὰς αὐτοῦ ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν πνευμάτων ἀκαθάρτων ὥστε ἐκβάλλειν αὐτὰ […] ” (Ματθαίος ι’ 1).

Ναι, οι δαίμονες δεν έχουν καμία δύναμη και καμία εξουσία να εισέλθουν, όχι μόνον στον άνθρωπο, αλλά ούτε και στα ζώα.

Γι αυτό λοιπόν βλέπουμε τα δαιμόνια να παρακαλούν ικετευτικά τον Ιησού Χριστό: οἱ δὲ δαίμονες παρεκάλουν αὐτὸν λέγοντες· εἰ ἐκβάλλεις ἡμᾶς, ἐπίτρεψον ἡμῖν ἀπελθεῖν εἰς τὴν ἀγέλην τῶν χοίρων. (Ματθαίος η’, 31).

Μερικοί άνθρωποι, ίσως να μας πουν: Οι δαίμονες φοβούνται και τρέμουν τον Ιησού.

Εμείς οι οποίοι είμαστε αδύνατοι γιατί να μην φοβόμαστε το σατανά; Και μάλιστα αγαπητοί μου, γνωρίζουμε πολλούς, οι οποίοι είναι δαιμονισμένοι και κάποιοι από αυτούς, καταστράφηκαν από τους δαίμονες.

Εδώ λοιπόν, φαίνεται η άγνοια των χριστιανών και η παγίδα του σατανά. Ο Θεός ούτε μας άφησε, ούτε μας αφήνει, ούτε θα μας αφήσει, απροστάτευτους και ανυπεράσπιστους και άοπλους. Μας έδωσε το απροσπέλαστο φρούριο, την Αγία Εκκλησία Του.

Και πάνω σε αυτό το θέμα, θα μας δώσει την απάντηση ο νικητής των δαιμόνων, ο εορτάζοντας Άγιος Αντώνιος “Ο των δαιμόνων τα τόξα και τα βέλη συντρίψας τη χάριτι του Θείου Πνεύματος” (Β στίχ. από τον Εσπερινό του Αγίου Αντωνίου), ο οποίος μας διδάσκει ότι, για να μην μας βλάπτει ο Σατανάς, οφείλουμε να περιχαρακώσουμε την ψυχή μας ώς εξής:

  1. Να πιστεύουμε απόλυτα ότι ο ιησούς χριστός είναι ο νικητής του διαβόλου ο σωτήρας των ανθρώπων, “Ιησού ονόματι μάστιζε πολεμίους’ ου γάρ εστιν εν τω ουρανώ και επί της γής ισχυρότερον όπλον” (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, λόγος κ’,6). Η αμφιβολία της δύναμης του Ιησού, ανοίγει πόρτα στον διάβολο, με τους σατανιστές και τα μέντιουμ.
  2. Χωρίς τον εκκλησιασμό, τον αγιασμό, και την συνεχή προσευχή, και την επίκληση της βοήθειας του Θεού, της Παναγίας μας, των Αγγέλων και πάντων των Αγίων, ο διάβολος μας βρίσκει ανοχύρωτους, απροστάτευτους, και μας ρίχνει στην αμαρτία. Γι’ αυτό ο Ιησούς Χριστός μας δίδαξε να προσευχόμαστε: ἀλλὰ ρῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. (Ματθαίος στ’, 13).
  3. Κύριε, όπλον κατά του διαβόλου, τον σταυρόν σου ημίν δέδωκας”. Όταν όμως φοράς, αστέρια, ζώδια, στολίδια, σφαίρες και διάφορα σύμβολα ειδωλολατρικά και σατανικά, αντί να φοράς τον σταυρό του Ιησού Χριστού, ασφαλώς τότε ο διάβολος θα σε τυλίξει στα δίχτυα του.
  4. Η νηστεία, η εγκράτεια, η ταπείνωσις, η υπακοή, η αυτομεμψία, είναι μεγάλα όπλα κατά των δαιμόνων.
  5. Η μελέτη των Ιερών Γραφών, της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, οι βίοι των Αγίων και τα συγγράμματά τους, φωτίζουν την ψυχή του ανθρώπου.
  6. Χωρίς μετάνοια και εξομολόγηση, ο διάβολος μας έχει, ανά πάσα στιγμή, στην εξουσία του.
  7. Ο συχνός εκκλησιασμός, και η Θεία Κοινωνία, αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο κατά του σατανά.
  8. Πάντοτε επιβάλετε να έχουμε πνευματικό πατέρα, να εξομολογούμαστε, και να τον συμβουλευόμαστε.

Και βέβαια όλα αυτά, τα επιβεβαιώνει η ζωή, το έργο και η πείρα του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος, δέχτηκε πολύμορφες επιθέσεις από τους δαίμονες και τις οποίες βεβαίως, ο Άγιος συνέτριψε με τα πνευματικά όπλα του φωτός.

Πόσες φορές οι δαίμονες, τον μακάρισαν για να τον ρίξουν στην παγίδα της κενοδοξίας και αυτός τους καταράστηκε με το όνομα του Ιησού Χριστού; Πάρα πολλές φορές οι δαίμονες του είπαν του Αγίου Αντωνίου ότι ο Νείλος ποταμός έρχεται και θα τον πνίξει.

Και ο Άγιος τους απαντούσε: “εσάς τι σας ενδιαφέρει;”. Πολλές φορές, τον περικύκλωσαν με απειλές στρατιωτών ή άγριων θηρίων, να τον πληγώσουν ή να τον φονεύσουν, όταν ξεκίνησε τον δρόμο της ασκητικής ζωής.

Άλλη φορά φάνηκαν ως φαντάσματα, άλλη φορά τον έψαλλαν χωρία της Αγίας Γραφής για να τον εξαπατήσουν, άλλη φορά τον έβριζαν και τον απειλούσαν, άλλη φορά του έριξαν χρήματα στο δρόμο και χρυσάφι για να του αλλάξουν τον δρόμο. Κυρίως οι δαίμονες παρουσιάζονται με αφανείς λογισμούς πορνείας.

Και κάποτε ένας δαίμονας του άνοιξε διάλογο του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν το πνεύμα της πορνείας. Ποτέ να μη δίνετε σημασία στα όνειρα, στα φαντάσματα, στις δαιμονικές προφητείες, διότι τότε θα πέσετε στην παγίδα του σατανά.

Τελειώνοντας τα λίγα λόγια αυτά, θα αναφέρουμε διδακτικά τι είπε ο Σατανάς στον Άγιο Αντώνιο, ο οποίος παρουσιάστηκε μπροστά του:

Εσύ ποιος είσαι;”

Είπε: Εγώ είμαι ο Σατανάς”.

Κι ο Άγιος τον ρώτησε: “Γιατί λοιπόν είσαι τώρα εδώ;”.

Κι εκείνος απάντησε: “Διότι με κατηγορούν αδίκως οι μοναχοί”“Γιατί όλοι οι άλλοι χριστιανοί με καταριούνται όλη την ώρα;”.

Τότε ο Άγιος Αντώνιος τον ρώτησε: “Αλήθεια, γιατί τους ενοχλείς;”.

Απάντησε: “Δεν είμαι εγώ αυτός που τους ενοχλώ, αλλά αυτοί οι ίδιοι ταράσσουν τους εαυτούς τους, διότι εγώ κατάντησα ασθενής. Δεν έχω πλέον τόπο, ούτε μέρος, ούτε πόλη. Έχουν γίνει όλοι Χριστιανοί.” .

Και περνώντας και πάλι τον λόγο ο Άγιος Αντώνιος του λέει: “Πάντα είσαι ψεύτης, και ποτέ δεν λές την αλήθεια”.

Και μόλις του ανάφερε το όνομα του Ιησού Χριστού, αμέσως εξαφανήστηκε. (Απόσπασμα από το βιβλίο Μέγας Αντώνιος των εκδόσεων Ρηγοπούλου σελ. 91)

Ακούστε καλά αδελφοί, ότι ο Χριστό διώκει τον διάβολο, διότι είναι αδύνατος μπροστά στον Τριαδική Θεότητα. Μην τον φοβόμαστε, αλλά και να μην του δίνουμε εμείς το δικαίωμα να μας κάνει άνω κάτω την ζωή μας, ζώντας εμείς αντιχριστιανικά.

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και ο Άγιος Αντώνιος να μας φυλάσσουν από τον αιώνιο πονηρό εχθρό μας. ΑΜΗΝ.

Πηγή: Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Βόλου

Εικόνα από: pravoslavie.ru

το «σπιτάκι της Μέλιας»