Επιμέλεια: Λευτέρης Σαββουλίδης θεολόγος

Ο Άγιος Συμεών έζησε στα μέσα του 17ου αιώνα και καταγόταν από την Τραπεζούντα του Πόντου. Ζούσε δε, καθώς έκανε το επάγγελμα του χρυσοχόου, στην Κωνσταντινούπολη.

Αγαπούσε πολύ τον Θεό, Τον σεβόταν βαθιά και τηρούσε με ακρίβεια τις ευαγγελικές αρετές, ήταν πιστός και ευλαβής χριστιανός. Βοηθούσε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη, τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά.

Σύμφωνα με την ιστορία του, μίαν ημέρα, τρεις Χριστιανοί κατέβαιναν από την δουλειά τους να πάνε στα σπίτια τους, στην περιοχή του Γαλατά.

Περνώντας από την συνοικία των Εβραίων της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκαν μπροστά σε έναν μεγαλόσωμο μεθυσμένο Εβραίο. Ένας από αυτούς, ο οποίος ήταν κοντός, κοιτούσε επίμονα και έμφοβα τον Εβραίο.

Αυτός δυσαρεστημένος με το επίμονο κοίταγμα του Χριστιανού, τον έπιασε από την ζώνη του και τον σήκωσε στους ώμους του. Ο χριστιανός δε, φοβισμένος και έντρομος, έβαλε το μαχαίρι του και τον χτύπησε στην πλάτη. Ο Εβραίος δεν κατάλαβε λόγω της μέθης και τον άφησε να φύγει.

Μετά όμως το αίμα άρχισε να τρέχει και να πονάει. Οι άλλοι Εβραίοι έτρεξαν να τον πιάσουν αλλά δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Από τον πολύ θόρυβο που έκαναν, πολλοί σταματούσαν και ρωτούσαν την αιτία τόσης πολλής ταραχής.

Ένας από αυτούς ήταν και Άγιος Συμεών, οποίος γνωρίζοντας το πολύ μίσος των Εβραίων έναντι των Χριστιανών, τους «πείραξε» και τους είπε: «Ε, και τι θα γίνει αν πεθάνει ένας Εβραίος;».

Εκείνοι μόλις άκουσαν αυτό, εκνευρισμένοι τον άρπαξαν φωνάζοντας: «Αυτός είναι που τον χτύπησε». Τον παρέδωσαν στον Βεζίρη να τον φυλακίσει, λέγοντάς του ψέματα, ότι είδαν τον Άγιο Συμεών να χτυπά τον Εβραίο.

Έβγαλε ο Βεζίρης απόφαση να φυλακιστεί για σαράντα μέρες, και αν στο διάστημα αυτό ο Εβραίος πεθάνει, τότε να τον θανατώσουν, αν δε ζήσει, μετά από την πληρωμή της ιατρικής φροντίδας, να ελευθερωθεί.

Ο Εβραίος έζησε περισσότερο από τις σαράντα μέρες και ο Άγιος Συμεών κατέβαλε ως αποζημίωση διακόσια ογδόντα γρόσια. Αλλά μετά από πενήντα μέρες παρά τη βελτίωση της υγείας του, υπέκυψε στα τραύματα του.

Το συνέδριο των Εβραίων αποφάσισε, μετά από χρηματισμό των δικαστών, να θανατώσουν τον Άγιο Συμεών. Έτσι τον συνέλαβαν και πάλι, και οι δικαστές τον πίεζαν να γίνει μωαμεθανός, προκειμένου να αποφύγει τη θανατική καταδίκη.

Αλλά ο Άγιος Συμεών θαρραλέα απάντησε: «Αν και μύριους θανάτους μου δώσετε, δεν θέλετε δονηθή να με μετασαλεύσετε από την πίστην και την αγάπην του Ιησού Χριστού μου. Από Τον Κύριό μου και Θεό μου δεν χωρίζω».

Αυτά άκουσαν οι παράνομοι δικαστές και τον καταδίκασαν διά αγχόνης θάνατον. Τον παρέδωσαν στον Βεζίρη και αυτός τον οδήγησε στο μέρος το λεγόμενο Μπεχτσέ-καπί της Κωνσταντινούπολης, όπου στις 14-8-1653 τον κρέμασαν κάτω από έναν πλάτανο, κάνοντας την χάρη των Εβραίων.

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Συμεών ο Τραπεζούντιος ο Χρυσοχόος είναι ο προστάτης των Χρυσοχόων. Η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την μνήμη του στις 14 Αυγούστου.

«Τω Συμεών υπήρξε βαθμίς αγχόνη, δι’ ης ανήλθεν Ουρανού εις το πλάτος»

Πηγή: Ανατολικά της Ορθοδοξίας

Σήμερα εορτάζουμε επίσης και:

Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου
Προφήτης Μιχαίας
Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απαμείας
Ανακομιδή Τιμίου Σταυρού στο Παλάτι
Άγιος Ουρσίκιος
Άγιος Λούκιος ο στρατιώτης
Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θεοδοσίου ηγουμένου του Σπηλαίου

το «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley