Ο άγιος Πρόδρομος σε εικόνα του Γέρμα (έτ. 1775) και μία ανθισμένη καμπανούλα (σύνθεση Γ.Τ.Α.)

Γιώργος Τ. Αλεξίου, δάσκαλος

Η γεωγραφική περιοχή τού Γέρμα Καστοριάς διαθέτει μια πολύ πλούσια κι ενδιαφέρουσα χλωρίδα. Σ΄ αυτήν περιλαμβάνονται και πολλά όμορφα αγριολούλουδα, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχει η “Γαλάζια καμπανούλα” (Campanula persicifolia).

Το εν λόγω εξαίσιο είδος της καμπανούλας είναι το ένα κι ομορφότερο απ’ τα δύο ανάλογα είδη που υπάρχουν στις εξοχές του Γέρμα. Φυτρώνει μόνο στην ειδυλλιακή περιοχή Χαρού(μ)πα του Μουρικιού και ανθίζει κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Την καμπανούλα του είδους αυτού την εκτιμούν ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ρωσίας, κι επειδή ανθίζει κατά τις ημέρες που πλαισιώνουν την 24 Ιουνίου, εορτή του Γενεθλίου του αγίου Ιωάννου Προδρόμου, τη θεωρούν το αγαπημένο λουλούδι του.

Μάλιστα δε, οι χριστιανοί αυτοί ισχυρίζονται, ότι κατά την εν λόγω ημερομηνία οι λευκοί στήμονες που υπάρχουν στο άνθος της καμπανούλας χτυπούν απ’ τη χαρά τους για το αναφερόμενο Γενέθλιον ως καμπανογλωσσίδια στα γαλάζια πέταλά της και παράγουν έναν θεσπέσιο κρυσταλλικό ήχο, που τον ακούν μόνον οι αλαφροΐσκιωτοι. 

Άνθη καμπανούλας με «βενετί» (: γαλάζιο) χρώμα.

Οι φυσιολάτρες κάτοικοι του Γέρμα, της Κλεισούρας και της Βλάστης γνωρίζουν καλώς την “ουράνια” ομορφιά της αναφερόμενης καμπανούλας και γι αυτό ανεβαίνουν κάθε χρόνιο κατά την εποχή της άνθισής της στο Μουρίκι (υψ. 1703 μ.) για να την ιδούν και να τη θαυμάσουν.

Ένας εξ αυτών, ο δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου, μετέβη κι εφέτος, στις 13 Ιουλίου 2016 στη Χαρούμ(π)α, είδε πάμπολλες ανθισμένες καμπανούλες, τις θαύμασε, τις χάρηκε, τις φωτογράφησε και τις φωτογραφίες τους τις παρουσιάζει εδώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Για το έτερο είδος της “καμπανούλας” που απαντάται στον Γέρμα Kαστοριάς βλέπε ΕΔΩ

Πηγή: Φως της Καστοριάς

το «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley