Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η ανακάλυψη της Αμφίπολης είναι ξεκάθαρη απάντηση στην προπαγάνδα των Σκοπίων;

*Dorothy King:Τα Σκόπια έχουν τη δική τους ενδιαφέρουσα ιστορία. Είναι περίεργο να θέλουν να οικειοποιηθούν την ιστορία της Μακεδονίας,ενώ η Αρχαία Μακεδονία βρισκόταν εντός της σύγχρονης Ελλάδας.

Το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε ολόκληρες περιοχές δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές θα λέγονται Μακεδονία.

Ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Τουρκία, αλλά καμιά από αυτές τις χώρες δεν αυτοαποκαλούνται Μακεδονία.

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι ο τάφος της Αμφίπολης αλλάζει κάτι, στους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι είναι η αληθινή Μακεδονία.

Όλοι γνωρίζουν εδώ και αιώνες ότι η αληθινή Μακεδονία είναι στην Ελλάδα. Και βεβαίως οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας ήταν ακόμα μια απόδειξη.

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί γελοίους ισχυρισμούς ως κομμάτι της εθνικής του προπαγάνδας, δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις και πολλά για να τον αντιμετωπίσεις.

Διότι οι ισχυρισμοί δεν βασίζονται στην αλήθεια, αλλά στη φαντασία. Άρα είναι εξαρχής αστήρικτοι ισχυρισμοί απέναντι στη λογική.

Ειλικρινά, δεν υπάρχει κάποιος στον κόσμο που πιστεύει ότι τα Σκόπια έχουν καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία.

Μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι θέλουν και να κτίζουν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι σαν να κτίζουν το παλάτι του παραμυθιού της Ντίσνεϊ.

Δεν υπάρχει πιο διάσημος άνθρωπος από τον Μέγα Αλέξανδρο. Γι’ αυτό και δημιουργούν μία ψεύτικη προπαγάνδα και για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα και για να προσελκύσουν τουρίστες.

Δημοσιογράφος:Ποια είναι η σημαντικότερη απόδειξη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού;

Dorothy King: Είναι γελοίο να ζητά κανείς από την Ελλάδα να αποδείξει ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες.

Αφού γνωρίζουμε ότι οι Ελλανοδίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποφάσιζαν ποιος ήταν Έλληνας και ποιος όχι και είχαν αποφασίσει αδιαμφισβήτητα ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες με καταγωγή από το Άργος γι’ αυτό και τους επέτρεπαν να λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες.

* Η Dorothy King είναι Αμερικανίδα αρχαιολόγος για τη Μακεδονία και τους Αρχαίους Μακεδόνες και την ΠΓΔΜ

Αντιγραφή/Απομαγνητοφώνηση Μέλια.

Πηγή: βίντεο στο youtube

για το «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley