Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σκιρλῆς Θεολόγος τ. Καθηγητής

Το καντήλι στο σπίτι.

Σε κάθε χριστιανικό σπίτι οι πιστοί διαθέτουν έναν χώρο με εικονίσματα πού βρίσκεται σε εμφανές σημείο του σπιτιού ώστε να είναι εύκολα ορατός και προσεγγίσιμος ο χώρος, ενώ μπροστά τους πρέπει να καίει ένα καντήλι.

Το καντήλι μπορεί να είναι διαφόρων μεγεθών ή τύπων και είναι προτιμότερο να διαθέτει κάλυμμα, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος να πεταχτεί θρυαλλίδα και να προκληθεί πυρκαγιά.

Επίσης, επειδή ό,τι αφιερώνουμε στο Θεό πρέπει να είναι άριστο, οφείλουμε να τοποθετούμε στο καντήλι πολύ καλής ποιότητας λάδι και μάλιστα ελαιόλαδο καθαρό και όχι σπορέλαιο, αφού το καθαρό λάδι συμβολίζει την καθαρότητα των προθέσεών μας.

Το φιτίλι παλαιότερα αποτελείτο από βαμβακερή κλωστή συγκεκριμένου μεγέθους, που εβυθίζετο στο λάδι με ειδικό μηχανισμό απορροφώντας το, ώστε να τροφοδοτήσει την καιόμενη άκρη του.

Σήμερα τα περισσότερα φιτίλια είναι συνθετικά και τοποθετούνται σε ειδική καντηλήθρα από φελλό.

Τα χρησιμοποιούμενα φιτίλια δεν πρέπει να πετάγονται στα σκουπίδια, αλλά να φυλάσσονται σε ένα κουτάκι και να αφήνονται είτε σε κάποια γλάστρα, είτε στον κήπο.

Το καντήλι στον Ιερό Ναό.

Στο Άγιο Βήμα πίσω από την Αγία Τράπεζα και στο άγιο Αρτοφόριο όπου φυλάσσεται το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρος Χριστού, ανάβει η Ακοίμητη Κανδήλα ή το ακοίμητο καντήλι.

Επάνω στην Αγία Τράπεζα κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών βρίσκονται αναμμένες συνήθως δύο κανδήλες αργυρές ή επίχρυσες.

Μπροστά επίσης από τις ιερές εικόνες του τέμπλου βρίσκονται ακόμη και καίνε κρεμαστές κανδήλες με καθαρό λάδι, του οποίου η ευωδία αναμειγνύεται με το άρωμα του καθαρού νερού και του λιβανιού, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα κατάνυξης που συναντάμε στις Εκκλησίες μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποκατάσταση της Ακοίμητης Κανδήλας με ηλεκτρική λάμπα και σύμφωνα με τους Αγίους της Εκκλησίας μας δεν θα πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση.

Πρέπει ακόμα να τονισθεί ότι το άναμμα του καντηλιού δεν γίνεται επειδή το έχει ανάγκη ο Θεός, αλλά επειδή ο άνθρωπος επιθυμεί να Του δείξει την ευλάβειά του.

Ο συμβολισμός των καντηλιών.

Το καντήλι πρέπει να ανάβει με ευλάβεια κάθε πρωί, ενώ η φλόγα του μπορεί να διαρκεί μέχρι το βράδυ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τουςοποίους πρέπει εμείς οι Ορθόδοξοι να ανάβουμε το καντήλι.

Το ανάβουμε για να μας θυμίζει την ανάγκη της προσευχής. Ότι ο Χριστός είναι το αληθινό φως «Το φως του κόσμου» και η πίστη εις Αυτόν είναι φως.

Ότι η ζωή μας πρέπει να είναι αληθινή και ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει, έτσι και η ψυχή μας απαιτεί το χέρι του Θεού. Απαιτεί την Χάρη Του, αλλά και ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί για την αγάπη προς τον Θεό.

Ο πιστός Χριστιανός κατά την διάρκεια του ανάμματος του κεριού πρέπει να σιγοψιθυρίζει το «Δόξα σοι τω δείξαντι το φως» και κάτω από το καντήλι να πραγματοποιεί την καθημερινή του προσευχή.

Το άναμμα του καντηλιού αποτελούσε ανέκαθεν μια πολύ διαδεδομένη θρησκευτική συνήθεια, αφού δεν υπήρχε χριστιανικό σπίτι που να μην το φώτιζε το ζωοδόχο φως του.

Υπάρχουν επίσης και προσκυνητάρια των δρόμων όπου οι πιστοί άναβαν ή ανάβουν καντήλια για να ευχαριστήσουν το Θεό που τους βοήθησε να γλυτώσουν τη ζωή τους μετά από κάποιο δυστύχημα.

Πρέπει ακόμα να τονισθεί ότι το λάδι που καίει στο καντήλι μας, συμβολίζει το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστέρα του Νώε επέστρεψε στην κιβωτό για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας ή όταν ο Χριστός, καθώς προσευχόταν εκτενώς, επότισε με τους θρόμβους του ιδρώτος Του, την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας γονάτισε την μαρτυρική εκείνη νύχτα στο Όρος των Ελαιών.

Όσον αφορά τον ειδικότερο συμβολισμό του, το άναμμα του καντηλιού συμβολίζει το φως του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, την ρήση του Χριστού μας ότι πρέπει να είμαστε εμείς οι Χριστιανοί το φως του κόσμου, αλλά και το γεγονός όταν προσφέρεται ως θυσία, σεβασμός και τιμή προς τον Θεό και τους Αγίους Του.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
ΤΡΙMHNIAIA EKΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡ/ΝΩΝ
ΤΕΥΧΟΣ 54 

το  «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley

Advertisements