Είναι ένας τόπος στη γη μας ξέχωρος. Ένας τόπος, όπου η ψυχή μας βρίσκει τον Θεό, ειρηνεύει, βλέπει της ζωής τα πράγματα με άλλο μάτι, με καθαρή σκέψη, με άλλη προοπτική, αναπνέει, αναπαύεται.

Εκεί η ζωή μας παίρνει νόημα και αξία, καθώς αισθάνεται να κινείται σε μια ατμόσφαιρα παρουσίας του Θεού, που της θυμίζει τον ξεχασμένο σκοπό της. Αυτός ο τόπος είναι ο Ναός, το σπίτι του Θεού, η εκκλησία, όπως συνήθως λέμε.

Ευλογημένη και τρισευλογημένη η ορθόδοξη Πατρίδα μας, που έχει για «πλούτο» της και «στολίδια» της άπειρους τέτοιους τόπους: εκκλησίες, εκκλησάκια, ξωκκλήσια…

στις πόλεις τις μεγάλες ως και στα πιο απόμακρα χωριά της, όπου η ευλάβεια των πιστών στήνει τόπους κατοικήσεως του Θεού μεγαλοπρεπείς ή «ταπεινές» ζωγραφιές, αληθινές μέσα στην ασχήμια του κόσμου.

Ευλογημένοι κι εκείνοι που παίρνουν το δρόμο για το σπίτι του Θεού.

Για ν’ ανάψουν το κεράκι τους και να προσευχηθούν, να προσκυνήσουν τις άγιες εικόνες, να δουν τον Πνευματικό τους και ν’ αποθέσουν τα βάρη της ψυχής τους στο πετραχήλι του, να λειτουργηθούν.

Μια μεγάλη αγκαλιά γίνεται η εκκλησία για τον καθένα που θα μπει σ’ αυτήν.Τον υποδέχεται με τους Αγίους της, χαροποιεί με το ευωδιαστό θυμίαμα, τον μεταρσιώνει με τους κατανυκτικούς ύμνους της.

«Ως αγαπητά τα σκηνώματά σου, Κύριε των δυνάμεων», έψαλλε ο αρχαίος ψαλμωδός, «επιποθεί και εκλείπει η ψυχή μου εις τα αυλά τους Κυρίου» *.

Πόσο αγαπητά μου είναι, Κύριε των Αγελλικών Δυνάμεων, ο Ναός Σου και όλοι οι γύρω ιεροί χώροι! Η  ψυχή μου λαχταράει διαρκώς και λειώνει από τον πόθο να βρεθεί στις αυλες του Κυρίου.

Και νεώτερη ευλαβική ψυχή ξεχύνει σε στίχους τα δυνατά άγια βιώματά της:

«Πάμε, παιδιά, στην όμορφη Εκκλησιά,

που ψάλλουν τα γλυκά μεγαλυνάρια…

Πάμε, παιδιά, κι αμέτρητες φορές

ευλογημέν’ η όμορφη Εκκλησιά μας.

Περίσσια χάρη, χάρη θεϊκή

σκορπίζει ως τα βάθη της καρδιάς μας».**

Σ’ αυτόν τον ιερό χώρο σε καλούμε, μέσα από τη σελίδα αυτή, να μπούμε μαζί.

Και να γνωρίζουμε κάθε φορά που θα μπαίνουμε, κάτι από αυτά που τον ομορφαίνουν και τον κάνουν τόσο ποθητό.

Για να κάνουμε έτσι πιο συνειδητή τη σχέση μας με τον Θεό και τους Αγίους Του. Και για να παίρνουμε κι εμείς «περίσσια χάρη θεϊκή». 

Κ.Ι 

* Ψαλμός 83, 1-2

**Χλόης Αχαικού, ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΟΣ 

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Προς τη Νίκη
Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Νεανικό Περιοδικό
Έτος 57ο-Τεύχος 804-Φεβρουάριος 2017

Εικόνα από:ebooks.edu 

το «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley