0 Άγιος Θεόδωρος, o oνομαζόμενος Χατζής, γεννήθηκε και κατοικούσε στους Πύργους Θερμής Μυτιλήνης.

Βρέθηκε σε δύσκολη, όπως φαίνεται, περίσταση, και αναγκάσθηκε να δεχθεί τη μουσουλμανική θρησκεία. Δεν είναι γνωστό πόσα χρόνια παρέμεινε μουσουλμάνος.

Συνήλθε, σκέφτηκε το μεγάλο αμάρτημα της αρνησιθρησκείας, στο οποίο έπεσε, και αποφάσισε να επανέλθει στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία.

Για να ηρεμήσει ψυχικά και να στερεωθεί ή πίστη του, πήγε στο Άγιον Όρος, όπου εξομολογήθηκε στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, και επέστρεψε στη Μυτιλήνη αποφασισμένος να μαρτυρήσει για την πίστη του Χριστού.

Μόλις έφθασε στη Μυτιλήνη, πήγε στον Τούρκο κριτή και του λέγει:

Αν κάποιος αδικηθεί, αν του πάρουν κάτι, μπορεί να το πάρει πίσω και να βρει το δίκιο του;

Και ο κριτής του απαντά:

– Και βέβαια μπορεί.

– Εγώ, του άπαντά ο άγιος, είχα μιά πίστη στο Χριστό, πού για μένα ήταν χρυσάφι και όμως με ξεγέλασαν και μου έδωκαν τη δική σας, πού είναι χαλκός, μπακίρι. Και τώρα σας δηλώνω πώς από τούτη τη στιγμή είμαι και πάλι χριστιανός;

Και λέγοντας αυτά έβγαλε το σαρίκι, που φορούσε στο κεφάλι του, και το πέταξε μπροστά στα πόδια του κριτή.

Τον νόμισαν τρελλό, όμως από τη συνομιλία, πού ακολούθησε, κατάλαβαν ότι μιλούσε λογικά και ότι ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει το δρόμο, πού ακολουθούσαν όλοι οι μάρτυρες και νεομάρτυρες της Εκκλησίας.

0 κριτής τον παρέπεμψε στο ναζίρη Ομέρ Αγά. Εκεί ακολούθησαν άλλες ανακρίσεις και εξευτελισμοί, για να τον αναγκάσουν να μείνει μουσουλμάνος.

0 Θεόδωρος με σταθερότητα ομολογούσε την πίστη του στο Χριστό και την απόφασή του να δώσει τη ζωή του για την πίστη του.

Αποφάσισαν να τον κρεμάσουν. Όταν του το είπανε, ζήτησε να του δώσουν το σχοινί, με το οποίο θα τον κρέμαζαν. Του το έδωκαν και τότε ο άγιος το πήρε, το φίλησε και το έθεσε στο λαιμό του, για να δείξει ότι με τη θέλησή του πεθαίνει για την πίστη του Χριστού.

Τον κρέμασαν στη Θέση Παρμάκ-Καπού, πού συνήθισαν να απαγχονίζουν οι Τούρκοι όσους καταδίκαζαν σε θάνατο.

Το λείψανο του αγίου το έριξαν στην θάλασσα, από όπου το πήραν οι χριστιανοί και το έθαψαν στο εξοχικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Μόθωνα, περιοχή Βαρειάς όπου το έτος 1967 κατά την επισκευή του ναϋδρίου βρέθηκαν τα οστά του αγίου.

Μαρτύρησε στις 30 Ιανουαρίου 1784.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου και ή εύρεση των λειψάνων του στις 4 Σεπτεμβρίου.

(Τα λείψανα του αγίου βρίσκονται για προσκύνημα στον Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής Βαρειάς)

Πηγή: ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ
Ιερά Μητρόπολις Μυτιλήνης

Εικόνα από: ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

το «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley

Advertisements