Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας
H Αγία Εκκλησία μας τιμά σήμερα την ιερή μνήμη ενός ξεχωριστού μέλους της. Στο Συναξάρι της ημέρας διαβάζουμε: «Τη ΙΘ΄ του αυτού μηνός, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Μακαρίου του Αιγυπτίου, και αναχωρητού».
Συνεχίζοντας το ιερό αυτό κείμενο μας πληροφορεί έγκυρα πως ο εν λόγω Άγιος «γέγονε της ερήμου θρέμμα και γέννημα.
Τοσαύτην γαρ καρτερίαν εν τοις της αρετής ιδρώσιν εκτήσατο, ως κατά πνευμάτων ακαθάρτων λαβείν εξουσίαν. Επήνθει δε αυτώ και το διακρίσεως χάρισμα, και τα μέλλοντα προύλεγε, και θαυμάτων άλλων αυτουργός γέγονε».
Ο Άγιος Μακάριος έζησε τον 4ο αι. μ.Χ., ο οποίος ονομάζεται «χρυσούς αιώνας της Εκκλησίας». Ήταν ασκητής στην έρημο και αποτελεί παράδειγμα μοναχικού βίου.
Οι βιογράφοι του αναφέρουν διάφορα θαύματά του και μεταξύ αυτών και δύο αναστάσεις νεκρών. Ο χριστιανικός βίος και τα εξαίρετα έργα του ήταν τόσο σημαντικά που η εκκλησιαστική ιστορία τον τιτλοφόρησε ως «Μέγα»!
Η Ιερή Παράδοση του αποδίδει πολλά συγγράμματα, όπως επιστολές, πραγματείες, ευχές, αποφθέγματα κι ένα σπουδαίο πνευματικό έργο, αποτελούμενο από τις θαυμαστές 50 ομιλίες του, που μοναχοί αλλά και λαϊκοί όλων των αιώνων τις θεωρούν ως λόγους υψηλής σοφίας και ήθους, οι οποίοι μπορούν να παράσχουν μεγάλη ωφέλεια στους αναγνώστες τους.
Σε ένα από τα κείμενα του Αγ. Μακαρίου σώζεται και η εξής ιστορία, την οποία διηγήθηκε ο ίδιος ο Άγιος, και αφορά τις συνθήκες της κόλασης:
«Περπατώντας κάποια φορά στην έρημο, βρήκε παραπεταμένο πάνω στο χώμα ένα κρανίο νεκρού. Το κούνησε λίγο με το φοινικένιο ραβδί του, λέγοντάς του:
-Συ, ποιος είσαι; Αποκρίσου με.
Το κρανίο του μίλησε και είπε:
-Εγώ ήμουν αρχιερέας των ειδωλολατρών που παρέμειναν σ’ αυτόν τον τόπο, κι εσύ είσαι ο αββάς Μακάριος που έχεις μέσα σου το Άγιο Πνεύμα.
Όποια ώρα λοιπόν σπλαχνίζεσαι αυτούς που είναι στην κόλαση, παρηγορούνται λίγο.
Τον ρωτάει ο αββάς Μακάριος:
-Και τί λογής παρηγοριά έχουν;
Και απαντά το κρανίο:
-Όση είναι η απόσταση μεταξύ ουρανού και γης, τόση είναι η φωτιά κάτω από μας.
Καθώς λοιπόν στεκόμαστε μέσα στη φωτιά από το κεφάλι ως τα πόδια, δεν είναι δυνατόν ο ένας να δει το πρόσωπο του άλλου, γιατί η ράχη του ενός είναι κολλημένη στη ράχη του άλλου.
Όταν όμως προσεύχεσαι για μας, βλέπουμε λίγο ο ένας τον άλλο, όση ώρα διαρκεί η προσευχή.
Έκλαψε τότε ο Γέροντας και είπε:
-Αλίμονο στην ημέρα που γεννήθηκε ο άνθρωπος, εάν αυτή είναι η παρηγοριά της κόλασης».
Αυτό που κυριολεκτικά μας διηγείται ο θεόπνευστος αυτός Άγιος Πατέρας και ασκητής, είναι πως η κόλαση δεν είναι τελικά τόπος τιμωρίας αλλά τρόπος ακοινωνησίας, αφού «…ουκ εστί πρόσωπον προς πρόσωπον θεάσασθαι τινά, αλλά το πρόσωπον εκάστου προς τον ετέρου νώτον κεκόλληται».
Δεν υπάρχει δηλαδή δυνατότητα στην κόλαση να μπορεί κανείς να κοιτάξει τον άλλον άνθρωπο, τον αδελφό του, στο πρόσωπο και στα μάτια. Είναι ουσιαστικά μια κοινωνία χωρίς ανθρώπινη επικοινωνία.
Είθε, λοιπόν, αυτή η πνευματική διήγηση να μας δώσει έναυσμα για εγρήγορση και συνειδητή υιοθέτηση της χριστιανικής ζωής, η οποία θα μας οδηγήσει μακριά από την κόλαση και την ακοινωνησία, και μέσω της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας θα μας εισαγάγει, με τη βοήθεια του Θεού, στον χώρο της δόξας Του, στον χώρο της κοινωνίας των προσώπων, στη Βασιλεία των Ουρανών.
Αμήν. Γένοιτο.
Πηγή: Ημερολόγιο Αποδημίας
Εικόνα από: Ορθόδοξος Συναξαριστής
5 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Ιανουαρίου, 2017 στις 8:40 πμ
Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος …και η κόλαση (19 Ιανουαρίου) – Αντέχουμε…
[…] (το διαβάσαμε στο «σπιτάκι της Μέλιας» ) […]
19 Ιανουαρίου, 2017 στις 11:26 πμ
Φανή
Εξαιρετικη απεικονιση και ερμηνεια της κολασεως…..
Σημερα επισης εορταζουμε τον Αγιο Μαρκο τον Ευγενικο στον οποιο χρωσταμε τη μη προσχωρηση μας στη Παπικη κακοδοξια. Μνημειωδες εχει μεινει το ιστορικο αυτης της αποφασης. Τομοι ολοκληροι εχουν γραφει για την αρνηση των Παπικων να βοηθησουν το Βυζαντιο σε δυσκολες πολεμικες καταστασεις. Ζητουσαν παντοτε θρησκευτικα ανταλλαγματα, την ενωση δηλαδη και γι αυτο πρεπει να διαβαζουμε ιστορια, για να διαπιστωνουμε ποσο, αν και περνουν αιωνες, τα γεγονοτα μοιαζουν και επαναλαμβανονται. Την εποχη του Αγιου Μαρκου εξαναγκασε εκβιαστικα το Παπικο κονκλαβιο να υπογραψουν ολοι οι επισκοποι την ενωση-ουσιαστικα την προσχωρηση-των Ορθοδοξων, στην παναιρεση του Παπισμου. ΟΛΟΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΛΗΝ ΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ!!!!
Τοτε ο Παπας ανεφωνησε το περιφημο:» -Μαρκος ουχ υπεγραψεν, ουδεν εποιησαμεν…» Τοσο τον υπελογιζε ο λαος που μονος αυτος αρκουσε για να μην υπογραφει η ενωση οπως και εγινε. Τετοια πνευματικα αναστηματα ανεδεικνυε η Ορθοδοξια που σημερα προσπαθουν να τα αφαιρεσουν απο τα σχολεια, να μη μαθαινουν τα Ελληνοπουλα τη καταγωγη τους…..
Ας εχουμε τη χαρη αυτων των Αγιων….
Σαν σημερα σε παρα πολλα σπιτια της Αθηνας, σε πολλες φυλακες αλλα και αναμορφωτηρια ειχαν πριν λιγα χρονια γιορτη. Γιορταζε ο παπα Μαρκος Μανωλης!!! Μια εξαιρετη φυσιογνωμια του Ελλαδικου κληρου που οσοι τον γνωρισαν και αναπαυθηκαν στο πετραχηλι του θεωρουν τον εαυτο τους εξοχως ευλογημενο. Μοναχος, αοκνος ασκητης, εχοντας εντρυφησει βαθεια στην Ορθοδοξη Θεολογια, διακονουσε καθε μερα και διαφορετικη γειτονια της Αθηνας ετσι ωστε ολοι να παρουν μια σταλα απο την πνευματικοτητα του .Οσιακη μορφη, ο,τι και να πω θα ειναι λιγο.
Στη κηδεια του, απροσμενα και ενω δεν εγινε ευρυτερα γνωστη, μαζευτηκε τοσος κοσμος που η κυκλοφορια σταματησε στη παραπλευρη λεωφορο και αναγκαστηκε να ερθει η Αστυνομια η οποια ρωτουσε τι συνεβη και μαζευτηκαν τοσοι πολλοι ανθρωποι…….Θα μπορουσα ωρες να αναφερω θαυμαστα της βιοτης του αγιου αυτου ανθρωπου, ο Θεος και οι κληρικοι γνωριζουν καλυτερα οταν η ταπεινοφροσυνη ενος ανθρωπου γινεται φαρος που ολοι φωτιζονται και χωρις να μιλουν απλα θαυμαζουν! Την ευχη του να εχουμε ολοι οσοι τον γνωρισαμε και ολη η Ελλαδα….Ο ταφος του εξελισσεται σε προσκυνημα…
Ενω μολις λιγα λεπτα ειχε αποβιωσει, εδεχθηκαν αυτοι που τον διακονουσαν τηλεφωνημα απο τα Ιεροσολυμα οπου προορατικος ηλικιωμενος παππουλης μοναχος εφωναζε: βλεπω τον παπα Μαρκο να ανεβαινει στον Ουρανο και κανενα τελωνιο δεν τον πλησιαζει!!!
Σταματω εδω, Κυριος οιδε για τα περαιτερω….
Καλη σου μερα Μελια μου.
19 Ιανουαρίου, 2017 στις 12:35 μμ
Μέλια
Για τον Μακαριστό Γέροντα παπά Μάρκο Μανώλη είχα διαβάσει ότι όταν τον έπιαναν φρικτοί πόνοι,δεν έβγαινε βογγητό, αλλά δοξολογία στον Θεό!
Να είσαι καλά Φανή μου πάντα κάτι μαθαίνω από σένα!!
Καλή σου μέρα την αγάπη μου…
19 Ιανουαρίου, 2017 στις 12:50 μμ
Φανή
Χαρα στο ευλογημενο «σπιτακι» σου και στη ζεστη φιλοξενια του!
19 Ιανουαρίου, 2017 στις 1:06 μμ
Μέλια
Ο Θεός να σ’ έχει γερή Φανή μου!
Καλό σου μεσημέρι…