ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ

Το ιστορικό της Ιεράς Εικόνος της Κυρίας ημών Θεοτόκου και Αεί Παρθένου Μαρίας της Επιλεγόμενης Θαλασσινής

Κατά το θέρος του σωτηρίου έτους 2003, η Ιερά Μονή μας απέκτησε έναν ακόμη ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό: την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Θαλασσινής.

Οι αδελφοί Μισαηλίδη, Ευάγγελος και Αλέξανδρος, με την σύμφωνο γνώμη και του τρίτου πρεσβυτέτου αδελφού τους Χρήστου, παλαιμάχου Αγιοκυπριανίτου, απουσιάζοντος λόγω ασθενείας, έφεραν και παρέδωσαν στον Πνευματικό μας Πατέρα και Καθηγούμενο, τον Σεβσμιώτατο Μητροπολίτη Ωρωπού και Φυλής κ.Κυπριανό, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Θαλασσινής.

Η Ιερά Εικόνα αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο, τιμωμένη επί δύο αιώνας από τα μέλη της οικογενείας Μισαηλίδου.

Ο κ. Ευάγγελος, ήδη μακαρίτης, διηγήθηκε κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου Πατέρα μας, το ιστορικό της Ιεράς Εικόνος.

***

«Ο προπάππος μας καραβοκύρης Γεώργιος Βασιλειάδης, ο καπετάν Καντηφές, όπως ήταν τοις πάσι γνωστός, λόγω του άνθους καντηφέ που σύνήθιζε να καρφιτσώνει στο πέτο του, Κάσιος στην καταγωγή, εκτελούσε μεταξύ των ετών 1790 και 1810, ένα από τα συνήθη σε αυτόν εμπορικά ταξίδια από την Κωνσταντινούπολη προς τα Δωδεκάνησα.

Ξαφνικά το καράβι του, στα βόρεια της Μυτιλήνης, βρέθηκε να πλέει ανάμεσα σε διάφορα επιπλέοντα αντικείμενα. Ήταν από κάποιο ναυάγιο ή από κάποια «αβαρία;»

Οι ναύτες διέκριναν και μίαν Ιεράν Εικόνα!

Τη προτροπή του Καπετάνιου, περισυνέλεξαν Αυτήν με ευλάβεια και του την παρέδωσαν.

Στην Ιερά Εικόνα, διαστάσεων 27,5χ40 εκ., υπήρχαν αγιογραφημένα, με την «λαϊκή» τεχνοτροπία της περιόδου εκείνης, τα εξής επτά Ιερά Πρόσωπα, σε δύο σειρές.

Άνω σειρά: ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός στας αγκάλας της Παναγίας Μητρός Του · η Παναγία μας, βαστάζουσα τον Κύριό μας ως παιδίον και υποδεικνύουσα Αυτόν με το γνωστό σχήμα της Οδηγήτριας· ο Αρχάγγελος Μιχαήλ δεξιά Της, σε στάσι ευλάβειας αριστερά Της, σε ανάλογη στάσι, ο Τίμιος Πρόδρομος.

Κάτω σειρά: στο κέντρο, ο Άγιος Νικόλαος ως Αρχιερεύς, ευλογών και βαστάζων το Ιερό Ευαγγέλιο, εν μέσω των δύο γνωστών καβαλλάρηδων στρατιωτικών Αγίων, του Αγίου Γεωργίου (δεξιά) και του Αγίου Δημητρίου(αριστερά).

Την στιγμήν που ο Καπετάνιος με ακάλυπτη την κεφαλήν και με πολλή ευλάβεια παρελάμβανε την Ιερά Εικόνα και την ασπαζόταν, ένας ναύτης του ευχήθηκε: «Βοήθειά σου να είναι η Παναγία μας, Καπετάνιο, είθε να προστατεύη εσένα και την οικογένειά σου..»

Το ταξίδι συνεχίσθηκε επιτυχώς και όταν ο Καπετάν Καντηφές επέστρεψε στο σπιτικό του, μετέφερε μετά πάσης τιμής και ευλαβείας την Ιερά Εικόνα και την παρέδωσε στην προγιαγιά μας, λέγοντας της συγχρόνως: «Πρόσεχέ Την σαν τα μάτια σου.. Να Την σέβεσαι και να Την τιμάς πολύ, να Της ανάβης δε ακοίμητη κανδήλα.. Θα είναι ο φύλακας και προστάτης της οικογενείας μας… Πριν πεθάνης, να Την παραδώσεις στην πρώτη μας κόρη κι αυτή πάλι στη δική της»…

***

Έτσι, από μητέρα σε κόρη, έφθασε η Αγία Εικόνα ως την μητέρα μας, την αείμνηστη Μαρίκα Μισαηλίδου, τα γένος Βασιλειάδου, η οποία όμως δεν απέκτησε κόρη, αλλά μόνο τρεις γυιούς.

Η μακαρίτισσα μητέρα μας κράτησε με την ίδια προσοχή και ευλάβεια και με ακοίμητο καντήλι την Ιερά Εικόνα κοντά της επί 75 έτη, όπου κι αν πήγε στις πολλές αναγκαστικές μετοικήσεις της.

Η ίδια δεν έδωσε οδηγίες για το ποιος θα αναλάβη μετά από την κοίμησί της το Ιερό Κειμήλιο· το άφησε στην διάκρισι των γυιών της, τους οποίους είχε αναθρέψει υπό την προστασία της Ιεράς Εικόνος και τους είχε γαλουχήσει με την μεγάλη προς Αυτήν ευλάβεια.

Και να που σήμερα {«κοινή ψήφω» και των τριών αδελφών, η Αγία Εικόνα παραδίδεται στην Σεβασμιότητά σας και την Ιερά Μονή σας, με την πεποίθησι ότι εδώ είναι ο καλύτερος τόπος για να διαφυλάσσεται και να τιμάται

Στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος θα πρέπει να προσθέσουμε και το ακόλουθο όντως θαυμαστό γεγονός. Κατά την αποφράδα ημέρα της 25ης Αυγούστου του 1866, έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης η «μεγάλη σφαγή» των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Η τρομοκρατημένη προγιαγιά μας κρατούσε στην αγκάλη της την Ιερά Εικόνα και ικέτευε με δάκρυα την Παναγία μας για την σωτηρία της οικογένείας της, αλλά και όλων των συμπατριωτών της εκείνη την φοβερή ώρα.

Ξαφνικά, βίαια κτυπήματα ακούσθηκαν στην πόρτα, η οποία υπόχωρησε και ώρμησαν μέσα δυο αλαφιασμένοι και διψασμένοι για αίμα Τούρκοι.

Συνέλαβαν αμέσως την προγιαγιά μας, η οποία συνέχιζε να προσεύχεται και πέταξαν την Αγία Εικόνα στο πάτωμα!… Τότε, ο ένας από τους δύο, γονάτισε την προγιαγιά μας και έβαλε το κεφάλι της επάνω στην Εικόνα, υβρίζοντας την απειλώντας την, ότι αν δεν ομολογήσει: «Μέγας ο Αλλάχ!», θα την σφάξη.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή η Παναγία μας έκανε το θαύμα της!… Εμφανίσθηκε απρόοπτα ένας Τουρκοκρητικός αξιωματικός, ο οποίος ήταν συμπατριώτης και παιδικός φίλος του προπάππου μας.

Αμέσως επενέβη επιτακτικά και απέτρεψε τον αιμοσταγή βάρβαρο από την σφαγή της ανυπεράσπιστης γυναίκας.. Τότε αυτός με τον σύντροφο του άφησαν να ξεσπάση όλη η λυσσαλαία οργή τους επάνω στο Ιερό Κειμήλιο…

Άρχισαν να το κτυπούν μανιασμένα με τα γιαταγάνια τους!…

Η Παναγία μας, ώ του θαύματος! Επεμβαίνει για δεύτερη φορά… Παρ’όλα τα τραύματα που δέχθηκε η Εικόνα Της, δεν θρυμματίστηκε, αν και το ξύλο είναι λεπτό και χωρίς ενισχυτικές «τρέσσες».

Τα σημάδια από τις σπαθιές διακρίνονται ακόμη και σήμερα πολύ καθαρά, υπενθυμίζοντα το περιστατικό και το θαύμα της Παναγίας μας»

***

Μετά την διήγησι του ιστορικού της Ιεράς Εικόνος, ο Σεβασμιώτατος Πατέρας μας ευχαρίστησε θερμώς τους δύο αδελφούς Ευάγγελο και Αλέξανδρο Μισαηλίδη και τους διαβεβαίωσε για την ορθότητα της επιλογής τους.

Εν συνεχεία, ανέθεσε στους αδελφούς του Αγιογραφείου της Μονής μας τον καθαρισμό και την άμεση συντήρησι του Ιερού Κειμηλίου.

Επίσης, έδωσε οδηγίες για την περαιτέρω τακτοποίησι και ένταξί Της στα Κειμήλια της Μονής, ως και για την φωτογράφησί Της και την σύνταξι ειδικού τευχιδίου με το ιστορικό Της, προκειμένου να γίνη γνωστή στους ευσεβείς και να επικαλούνται την Χάρι Της.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Πατέρας μας ώρισε να τιμάται η Ιερά Εικόνα κατά την 6ην Δεκεμβρίου, στην μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτου των θαλασσινών και εικονιζομένου στο Ιερό Κειμήλιο, να ψάλλεται δε το εξής Απολυτίκιο, ποίημα της Αδελφότητός μας:

Απολυτίκιον εις την Ιεράν Εικόνα Παναγίας της Θαλασσινής.

Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

«Τετράριθμος σύλλογος των θεραπόντων Χριστού, κυκλούσι Σε, Πάναγνε, εν τη Εικόνι τη Ση, ομού και Αρχάγγελος· δώρος εκ της θαλάσσης, και λιμήν γαληναίος, ώφθης των εν κινδύνοις, θαλαττευόντων του βίου· και νυν τους Σε τιμώντας,ρύου των θλίψεων».

Ιερά Μονή Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλή Αττικής

Η εικόνα είναι «κομμένη» από το pdf

Αντιγραφή από pdf για το «σπιτάκι της Μέλιας»

violet flower smiley

το «σπιτάκι της Μέλιας»

 

 

Advertisements