%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-1940

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΜΑΧΑΣ

«…Και το καταπληκτικότερο όλων: Ιταλοί αιχμάλωτοι που συνελήφθησαν στον παραλιακό τομέα του Μετώπου, δηλαδή στη Χειμάρρα, διακόσια χιλιόμετρα μακρυά από το Πόγραδετς, κατέθεσαν και αυτοί ανακρινόμενοι για μια μαυροφόρα, που οδηγάει στη μάχη τα κλιμάκια εφόδου.

Και μόλις βλέπουν οι Ιταλοί… τη θαυματουργή αυτή οπτασία, εγκαταλείπουν τα πάντα και τρέπονται πανικόβλητοι εις φυγήν.

Το επεισόδιον αυτό της Χειμάρρας, δεν το αφηγούνται απλοί φαντάροι.. Το ανέφερεν επισήμως ο λοχαγός του Πυροβολικού κ.Μ…, άνθρωπος δηλαδή επιστήμων, μορφωμένος, ανωτέρας διανοητικότητας.

Δεν είναι λοιπόν θρύλος.Είναι γεγονός αποδεδειγμένον. Η Παναγία της Τήνου, η Μεγαλόχαρη, είναι η Οδηγήτρια του στρατού μας στα βουνά της Αλβανίας. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να υπάρξη και η παραμικρά αμφιβολία για τη νίκη, για το θρίαμβο και τη δόξα των Ελληνικών όπλων;…»

Ν.Σύριος, Εφημ.»Νέα Ελλάς», 26/1/1941

***

ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

«…Κι αυτό που μούκανε κατάπληξι, που μούδωσε συγκίνησι, που έκθαμβο με κράτησε για αρκετά λεπτά, ήταν το θέαμα ενός φαντάρου που κουρασμένος, τσακισμένος, με γένεια ατίθασσα και άτακτα, αιματωμένος, λασπωμένος, είχε τραβήξει μοναχός κάτω από ένα δένδρο και κάτι χάραζε σ’ ένα χαρτί.

Πλησίασα για να τον δω, βέβαιος πως γράφει στη μάννα, στη γυναίκα του, στο σπίτι… Μα τι μεγάλο λάθος: Με την ορθογραφία του που κρατώ, διάβασα αυτούς τους στίχους!

«Βραί τη κανόνια, τη ντουφέκια, το κακό

στους Ιταλούς σκορπίσαμαι παντόυ τον πανικό.

Βόηθα, Χριστέ και Παναγιά και ση άγιου’ δρέα.

Στη χάρη σου να φθάσουμε όλος ο στρατός παρέα».

Τον κύτταξα, με κύτταξε… Αυθόρμητα με πήρε γέλιο, που ίσως νάμοιαζε με κλάμμα.

-Βρε συ, τι κάνεις, τον ρώτησα χτυπώντας τονστον ώμο…

Σήκωσε το κεφάλι του, έξυσε τ’ αγριωπά του γένεια,με την παλάμη ολόκληρη, κι απάντησε:

-Γλεντάω!…

Μια λέξι:… Μέσα σ’ αυτήν ας διακρίνη ο αναγνώστης κάτι από το μυστήριο, το ανεξάντλητο γοητευτικό μυστήριο που κρύβει στην ψυχή του ο αγαπημένος στρατιώτης μας…

» Εφημ. «Νίκη», 18/1/1941 

*** 

ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

«…Η κατάστασις αντιμετωπίζετο με βεβιασμένα χαμόγελα λέγοντας η Παναγία θα μας προστατεύσει… Αποφασίζω να πάω στο πρωραίο και πρυμναίο στεγανά διαμερίσματα, να δω πως αντιφρούν και να τους εμψυχώσω με την παρουσία μου.

Πηγαίνοντας βλέπω τον Υποκελευστή Σ.Πατσουλίνο, ωραίο παλληκάρι, βλάσφημος, άφοβος… καθισμένον πάνω στην αντλία, που ήταν υπεύθυνος χειριστής, και τον ακούω να μονολογεί με την Παναγία και να λέει:

«Παναγία μου, πρέπει να μας γλυτώσεις, γιατί εμείς κάνουμε ιερό πόλεμο για την Πατρίδα μας και για τηνπροσβολή που μας κάνανε οι Ιταλοί στην Τήνο ανήμερα της γιορτής σου, και υπόσχομαι να μην ξαναβλαστημήσω και να μην κάνω κακό…»

Μέχρι της 14:40 επηκολούθησε απηνής δίωξις του υποβρυχίου υπό των αντιτορπιλλικών με σωρείαν βομβών βάθους. Αλλά χάρις στην Παναγία, το Υ/Β διεσώθη…»

Ιωάννης Μασουρίδης, Ύπαρχος υποβρυχίου «Τρίτων»

***

Στα κείμενα διατηρείται η γλώσσα και ορθογραφία της εποχής.

Τα περιστατικά έχουν ληφθεί από το βιβλίο της Μερόπης Ν. Σπυροπούλου «ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ 1940-41 ΜΕ ΠΙΣΤΗ»

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Προς τη Νίκη
Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό
Έτος 56ο -Τεύχος 800- Οκτώβριος 2016

violet flower smiley