Φωτ. 1. Ο νεαρότερος στρατιώτης του ελληνοαλβανικού μετώπου, ο ενδεκαετής εθελοντής, ο οποίος, «διά πράξιν εξαιρετικήν προήχθη εις δεκανέα». Στην εικόνα μας, χρησιμοποιώντας ένα ιταλικό ποδήλατο-λάφυρο εκτελεί χρέη αγγελιοφόρου
Της Κωνσταντινιάς Πατσή*
Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι ήχοι των σειρήνων ξυπνούν τους Αθηναίους και τους κατοίκους όλων των πόλεων.
Ο πόλεμος μόλις έχει κηρυχτεί και ο ελληνικός λαός ξεχύνεται στους δρόμους περιφρονώντας τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και διατρανώνοντας το δικό του ΟΧΙ ενάντια στον φασισμό και την επιλογή του να αγωνιστεί υπέρ της ελευθερίας και κατά της υποδούλωσης, να αντισταθεί και να μην υποχωρήσει στις ιταμές απαιτήσεις των φασιστών.
Στρατεύσιμοι και εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας. Με ψηλό ηθικό, ενθουσιασμό και χαμόγελο στα χείλη, έτρεχαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να καταταγούν στον ελληνικό στρατό.
Το πάθος για την Λευτεριά, φλόγιζε τις ψυχές και πύρωνε τα μάτια τους.
Όταν ηχήσαν οι σειρήνες
ήξεραν πως ηχήσανε γιατί εκείνοι είπαν ΟΧΙ.
Ντυθήκανε αμέσως στα χακί
και σκαρφαλώσανε στα τραμ, στα τρένα
και στα επιταγμένα φορτηγά
και τραγουδούσαν ΟΧΙ.
Και οι μανάδες τούς φιλήσανε στο μέτωπο
κι αυτοί φιλήσανε με τη σειρά τους τις κοπέλες τους
Και φύγαν για το μέτωπο
με το δικό τους μέτωπο ψηλά
γιατί είπανε ΟΧΙ
Σε ένα από τα τρένα που μεταφέρει τους στρατιώτες στο μέτωπο υπάρχει κι ένας λαθρεπιβάτης, ο 11χρονος Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος.
Ο μικρός μαθητής, όταν είδε τον πατέρα του να φεύγει για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, τον ακολούθησε κι επιβιβάστηκε σε ένα βαγόνι, χωρίς να γίνει αντιληπτός τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνεπιβαίνοντες.
Η παρουσία του διαπιστώθηκε τελικά όταν το τρένο έφτασε στο Μέτωπο και προκάλεσε αναστάτωση στους επικεφαλής της μονάδας.
Η επιστροφή του στην Αθήνα κρίθηκε αδύνατη και ο ίδιος επέμενε ότι τίποτε στον κόσμο δεν θα τον έπειθε να γυρίσει σπίτι του.
Όλες οι προσπάθειες των ιθυνόντων να τον μεταπείσουν κρίθηκαν ατελέσφορες και γι’ αυτό προκρίθηκε τελικά η ιδέα να υπογράψει ο πατέρας ότι δέχεται να καταταγεί ο γιος του ως εθελοντής στον στρατό
Φωτ. 2. Le Messager d’ Athenes 11.12.1940 (από το βιβλίο: Οι καμπάνες Πανηγυρίζουν)
Έτσι και έγινε. Σύντομα ο Αναστάσης δέχτηκε το βάπτισμα του πυρός και σύμφωνα με τις υπάρχουσες επίσημες μαρτυρίες, όταν ο στρατός μας κατέλαβε την Κορυτσά, τον άφησαν να παρελάσει πρώτος κατά την είσοδο στην πόλη.
Αργότερα, ένα κρυολόγημα υποχρέωσε τον μικρό να αφήσει τον λόχο του για να αναπαυθεί σε κάποιο ξενοδοχείο της πόλεως. Μια νύχτα ξύπνησε από ένα θόρυβο που ερχόταν από το διπλανό δωμάτιο.
Δεν άργησε να καταλάβει ότι ένα ραδιόφωνο βρισκόταν σε λειτουργία.
Χωρίς να πει λέξη και χωρίς να κάνει θόρυβο στοίβαξε μπροστά στην πόρτα της ύποπτης κάμαρας όσα μπορούσε περισσότερα έπιπλα. Κατόπιν έτρεξε για να ξυπνήσει τους ενοίκους.
Λίγα λεπτά αργότερα ένας ιταλο-αλβανός κατάσκοπος βρισκόταν στα χέρια των αρμοδίων και ύστερα από λίγες ώρες ο Αναστάσιος Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλος, διοριζόταν δεκανέας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ, 7 Ιανουαρίου 1941.
2.Χρίστος Γούδη, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Το άσβεστο ΟΧΙ των Ελλήνων.
3.kritiGr, Μια ιστορία από το χθες: Μικροί πολεμιστές. Δυο συγκλονιστικές ιστορίες.
* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University
Πηγή:Paidis
7 Σχόλια
Comments feed for this article
24 Οκτωβρίου, 2016 στις 9:07 πμ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η ιστορία του μικρού Αναστάση είναι πολύ συγκινητική και αποδεικνύει περίτρανα το λίαν υψηλό θρησκευτικό και πατριωτικό φρόνιμα που διακατείχε και ενέπνεε τότε τους Έλληνες νέους και όχι μόνο. Με αφορμή όμως την παραδειγματική αφοσίωση του Αναστάση στη Πατρίδα μας, επιτρέψτε μου να καταγράψω και μία άλλη διαπίστωση.
Είναι γεγονός, ότι τις τελευταίες περίπου τρις με τέσσερις δεκαετίες, η πλειονότητα των Ελλήνων και ιδιαίτερα οι νέοι μας, πολύ λίγο γνωρίζουμε την αληθινή ιστορία μας. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, πιστεύω ότι αυτό συνέβη διότι η έκδοση των ιστορικών συγγραμμάτων είναι ελεγχόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από κέντρα που μεθοδικά και πονηρά επιδιώκουν αποπροσανατολίζοντας μας, να μας απομακρύνουν από την γενεσιουργό αιτία που οδήγησε τη Ρωμιοσύνη στην δημιουργία τόσων ένδοξων και απαράμιλλων επών. Αναμφίβολα, γενεσιουργός αιτία είναι η πίστης των Ελλήνων στον ένα και αληθινό Τριαδικό Θεό και η προστασία μας από την Υπεραγία Θεοτόκο μας. Ειδικά για το έπος του ’40, ο μακαριστός Αρχιμ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος στο βιβλίο του <> καταγράφει θαυμάσιες αληθινές ιστορίες από το μέτωπο. Στο βιβλίο αυτό, πέραν των θαυματουργών επεμβάσεων της Παναγίας μας που αναφέρονται, διαπιστώνουμε επίσης ότι στην περίοδο του πολέμου & της κατοχής 600 κληρικοί θυσιάστηκαν. Ο μακαριστός Αρχιμ. Χαρ. Βασιλόπουλος πολέμησε στο μέτωπο ως Λοχίας Εύζωνας.
Επίσης, γιατί δεν αναφέρουμε το γεγονός ότι το <> το είπε ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς, γιατί το αποκρύπτουμε αφού αυτή είναι η αλήθεια. Άλλωστε, αν ανατρέξουμε λίγο στην στρατιωτική ιστορία θα διαπιστώσουμε ότι στην επιτυχία του ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο σχεδιασμός των πολεμικών επιχειρήσεων και η όλη δομή – οργάνωση τους. Αυτό ήταν έργο του Ιωάννη Μεταξά ο οποίος διακρινόταν για τις ικανότητές του ως επιτελικός αξιωματικός με ικανότητα αιφνιδιασμού του εχθρού.
Τέλος επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στο παρακάτω κείμενο που έχει αναρτηθεί σε πολλά ιστολόγια.
<>
24 Οκτωβρίου, 2016 στις 5:27 μμ
Μέλια
Από την αρχή της Ιστορίας μας οι Έλληνες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να μείνει ελεύθερη η Πατρίδα.
Και στα βουνά της Πίνδου, πάντα είχαν στο πλευρό τους την Παναγία την Οδηγήτρια, που ζέστανε τις καρδιές τους.
24 Οκτωβρίου, 2016 στις 9:23 πμ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το βιβλίο είναι ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ και το κείμενο των εισαγωγικά είναι
Από ποιον πρωθυπουργό της Ελλάδος έγιναν τα παρακάτω
1. Καθιερώνεται το 8ωρο και η πληρωμή των υπερωριών.
2. Καθιερώνεται η υποχρεωτική αργία της Κυριακής.
3. Απαγορεύεται αυστηρά η παιδική εργασία.
4. Καθορίζονται κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων – το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και υπογράφονται οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
5. Ιδρύεται το ΙΚΑ.
6. Ιδρύεται η Εργατική Εστία.
7. Καθιερώνεται η υποχρεωτική διαιτησία μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων.
8. Καθιερώνεται η Πρωτομαγιά ως επίσημη εθνική εργατική εορτή.
9. Καθιερώνεται η άδεια μετ’ αποδοχών.
10. Χαρίζονται τα αγροτικά δάνεια.
11. Ιδρύονται κρατικοί παιδικοί σταθμοί.
12. Η ανεργία εξαφανίζεται.
13. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ο προϋπολογισμός γίνεται πλεονασματικός.
14. Γίνεται ευρεία διανομή της γης, πλήθος αποξηράνσεων και αρδευτικών έργων, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της γεωργικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών.
15. Ξεκινούν, οι πρώτες γεωτρήσεις για άντληση πετρελαίου στο Κατάκολο Ηλείας.
Και όλα αυτά έγιναν σε μια τετραετία επί δικτατορίας Ι. Μεταξά ! ! !
Ο Ι. Μεταξάς αναφέρεται στην ιστορία σαν δικτάτορας. Eίναι να λυπάται κανείς για την Δημοκρατία μας εν έτει 2014 , για την κατάντια του πολιτικού μας συστήματος και αυτών που το υπηρετούν Τελικά; Η ταμπέλα έχει σημασία ή το αποτέλεσμα ; ΥΓ. Ο Ι.Μεταξάς ήταν ο Πρωθυπουργός που αρνήθηκε να πληρώσει δάνειο την Ελλάδος στην Βελγική Societe Commerciale de Belgique, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του λαού και της χώρας και Η Ελλάδα δικαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή για την μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους της!
24 Οκτωβρίου, 2016 στις 6:35 μμ
Μέλια
Θα συμφωνήσω μαζί σας. Του χρωστάμε πολλά!
Τον χαρακτήρισαν «γερμανόφιλο» λόγω των σπουδών στη Γερμανία και του θαυμασμού του για την γερμανική πειθαρχία.
Όμως ο χαιρετισμός της ΕΟΝ – της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας και η εικόνα στο εξώφυλλο του αναγνωστικού της γ’ Δημοτικού, μου «ματώνουν» την καρδιά, γιατί ημέρα Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου του 1944, στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, έχασα τον ήρωα παππού μου και τον θείο μου, μικρό παιδάκι τότε που το κρατούσε στην αγκαλιά του από την ίδια ναζιστική σφαίρα που διαπέρασε τις καρδιές τους και σωριάστηκαν μπροστά στα μάτια της γιαγιάς μου.
24 Οκτωβρίου, 2016 στις 11:32 μμ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύω και εύχομαι, ότι τόσο ο ήρωας παππούς σας, όσο και ο θείος σας που ως άγγελος αναχώρησε, είναι αναπαυμένοι στη ζεστή αγκαλιά του Κυρίου μας!!!
Ειλικρινά σας συγχαίρω για τους ήρωες συγγενείς σας, αποδίδω ο ελάχιστος απέναντί τους, φόρο τιμής και σεβασμού στην μνήμη τους και χαίρομαι πολύ που είστε υπερήφανη γι’ αυτούς!!!
Αναφορικά με τον χαιρετισμό της ΕΟΝ που αναφέρετε στο σχόλιό σας συμφωνώ και ταυτίζομαι απόλυτα με τη θέση σας. Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι ολοκληρωτικά καθεστώτα. Οι Γερμανοί και γενικά οι Φράγκοι πάντα επιθυμούσαν τον αφανισμό των ορθοδόξων λαών. Έτσι και η Ελλάδα μας και ο λαός μας πολλά μαρτύρια υπέστη από τις κατοχικές φασιστικές δυνάμεις (η γιαγιά μου που ήλθε ως 9χρονη προσφυγοπούλα από το Αϊδίνιο έζησε και την κατοχή στην Αθήνα). Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η ουσιαστική πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ουσιαστικά συντελέστηκε από τους Φράγκους με την 4η Σταυροφορία το 1204, όπου και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη την ένδοξη πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης.
Η επικρατούσα πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη χρονικά περίοδο προ της πρωθυπουργίας του Ιωάννη Μεταξά,που επέβαλε το δικτατορικό του καθεστώς και ο περίεργος θάνατός του, απαιτεί ιδιαίτερη ιστορική ανάλυση, χώρις βέβαια να παραβλέπουμε το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Για τους κυβερνήτες μας όμως, σημασία έχει κατά πόσο τα λάθη τους ήταν επώδυνα και ιδιαίτερα καταστροφικά για την πίστη μας, την ελευθερία της πατρίδα μας και τον ευημερία του λαού μας.
Υ.Γ. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι σαν λαός πολλές φορές έχουμε οδηγηθεί στα άκρα, μάλλον διακατεχόμενοι από υπέρμετρο εγωισμό ο οποίος δεν μας αφήνει περιθώριο αναγνώρισης των λαθών μας. Ίσως να κάνω λάθος. Ειλικρινά όμως εύχομαι να μην ξαναζήσουμε θλιβερές καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Είθε όλοι οι Έλληνες να είμαστε μονιασμένοι ενωμένοι και αγαπημένοι!!!
25 Οκτωβρίου, 2016 στις 12:33 πμ
Μέλια
Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Παναγιωτόπουλε για τα καλά σας λόγια και για τις ευχές.
Χαίρομαι που συμφωνείτε για τον χαιρετισμό της ΕΟΝ, είμαστε πονεμένος λαός και τα «ακραία» δεν μας αντιπροσωπεύουν.
Η Ελληνική νεολαία δεν έπρεπε να έχει καμία σχέση με την «Χιτλερική Νεολαία» που δημιουργήθηκε το 1926.
Ο Ι.Μεταξάς ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός της αντίστασης των Ελλήνων κατά του Αξονα και ο πρώτος που εξέφρασε το βροντερό ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού…
Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας φωτίσει να μονιάσουμε!!
25 Οκτωβρίου, 2016 στις 11:37 πμ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αμήν!!!