%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b7

1.Καταρχάς, να διαθέτεις τα βασικά: Μια τσάντα, ένα μολύβι, μια γόμα, τα… σωστά βιβλία! Α! και τετράδια! Γιατί, όπως ο στρατιώτης δεν πάει στον πόλεμο χωρίς το όπλο του, έτσι και ο μαθητής δεν πάει στο σχολείο χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία του.

2.Το σχολείο δεν είναι μουσείο! Και οι μαθητές δεν είναι τουρίστες! Στο σχολείο δεν πας, για να περιεργαστείς το περιβάλλον. Πας, για να συμμετέχεις ενεργά στη διαδικασία της μάθησης! Γι’ αυτό «βούτηξε τη γλώσσα σου στο μυαλό» και πάρε μέρος στο μάθημα, στις συζητήσεις και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες της τάξης σου.

3. Σε συμφέρει να συγκεντρώνεσαι στην παράδοση του μαθήματος και να μη χαζεύεις! Κερδίζεις χρόνο στο σπίτι και η μελέτη σου γίνεται πιο αποτελεσματική, επικεντρωμένη στα βασικά σημεία.

4.»Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Σοφή η διαπίστωση και μπορείς να την κάνεις πράξη, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Με μια καλή επανάληψη, όσα έμαθες όλη την έβδομάδα θα τα περνάς από την «προσωρινή μνήμη» (ram) στον «σκληρό δίσκο’ του μυαλού!

5. Μην αργείτε! Το κουδούνι δεν θα σε περιμένει. Όταν είσαι συνεπής στον χρόνο, δεν αγχώνεσαι ούτε δημιουργείς προβλήματα στον εαυτό σου και στους άλλους.

6. Η αναζήτηση των πραγμάτων στην τσάντα και στο γραφείο σου προσπάθησε να μην μοιάζει με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Απ’ τη μεγάλη ακαταστασία στο τέλος θα χαθείς και εσύ! Από το προηγούμενο βράδυ, βάλε μια τάξη!

7.Η Γνώση είναι ένα ταξίδι που διαρκεί – αν το θέλεις για όλη σου τη ζωή!… και όχι μέχρι να πάρεις στα χέρια σου τους βαθμούς.

8. Όταν ζητάει ο δάσκαλος ή κάποιος συμμαθητής βοήθεια, μη διστάσεις να προθυμοποιηθείς! Η προθυμία σε κάνει δημιουργικό, χρήσιμο, αγαπητό.

9. Η εκπαίδευση σου στο σχολείο είναι σαν μια οικοδομή. Αν δεν την χτίζεις σιγά- σιγά με τα κατάλληλα υλικά και αφήνεις κενά σημεία, δεν θα αντέξει. Θα καταρρεύσει! Γι’ αυτό, μην ντρέπεσαι να ζητάς να λύνεις όλες σου τις απορίες. Αυτές μπορούν να γίνουν τα καλύτερα θεμέλια!

10. Τέλος, μην ξεχνάς ποτέ ότι το σχολείο σου δεν είναιένα κτήριο, γεμάτο μόνο με βιβλία, πίνακες και θρανία, αλλά ζωντανεύει απ’ τα παιδιά και τους δασκάλους!Σ’ αυτή τη μικρή κοινωνία που ζεις καθημερινά όλοι χρειάζονται την αγάπη σου!

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Η Ζωή του Παιδιού
Μηνιαίο Χριστιανικό περιοδικό
Έτος 70ο – 1357 – Σεπτέμβριος 2015

violet flower smiley