ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ

Όπου και να βρεθεί κανείς το Δεκαπενταύγουστο, μοσχοβολά η Χάρη της Παναγίας, που δεν έχει μόνο το δικό Της Περιβόλι στη Χερσόνησο του Άθω, αλλά και το δικό Της πέλαγος: το Αιγαίο.

Εκατοντάδες περίλαμπρες εκκλησίες, μοναστήρια και ταπεινά ξωκκλήσια, άλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες, χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα, δίπλα στο κύμα ή κρυμμένες στην ενδοχώρα, ευρύχωρες στην κεντρική πλατεία της Χώρας ή μικροσκοπικές και απομονωμένες ανάμεσα στις ξερολιθιές πανηγυρίζουν.

Πολύτιμοι θησαυροί οι εικόνες της Παναγίας δέχονται τις δεήσεις χιλιάδων πιστών. Ελάτε να τις ασπαστούμε ευλαβικά, ν’ ανάψουμε ένα κερί, κι έχουμε τόσα να Της πούμε…

Η εικόνα της Μεγαλόχαρης

Στην Παναγιά την Ευαγγελίστρια, τη Μεγαλόχαρη της Τήνου, με τα πάμπολλα τάματα για τα θαύματα της πίστης η πρώτη μας δέηση.

Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή

Κι ύστερα στην Πάρο, στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, που έχει ήδη συμπληρώσει 17 αιώνες ζωής.

Η Παναγιά η Δροσιανή

Και στη μεγαλύτερη Κυκλαδίτισσα, τη Νάξο, στην Παναγιά τη Δροσιανή στην ενδοχώρα του νησιού, για να δροσίσει τις ψυχές μας, όπως δρόσισε τον τόπο, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας.

Η Παναγια η Θαλασσινή

Ένα κεράκι στην αρχοντική Κυκλαδίτισσα Άνδρο, στην Παναγιά τη Θαλασσινή, που ξεχωρίζει στο βράχο καταμεσής του πελάγους, και μια δέηση να προστατεύει κάθε ναυτικό και ταξιδιώτης της ζωής.

Η Παναγία η Τουρλιανή

Και στη Μύκονο, στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Τουρλιανής με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στη Φλωρεντία.


Η Παναγιά η Πουλάτη

Με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ανάμεσα στα βράχια, κατάλευκη,μ’ έναν μπλε τρούλο και πανύψηλα καμπαναριά, μας υποδέχεται η Παναγιά η Πουλάτη στη Σίφνο.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Φολέγανδρο

Φιδίσιο μονοπάτι, οριοθετημένο από ασβεστωμένες ξερολιθιές, μας οδηγεί στην πολύτρουλη κατάλευκη του 19ου αιώνα, με το πολύ ψηλό καμπαναριό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Χώρα της Φολεγάνδρου, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Η Παναγία της Χοζοβιώτισσας

Σκαρφαλωμένο στο βράχο, κατάλευκο το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, μας υποδέχεται φιλόξενα και αφηγείται την ιστορία της Μονής και πλήθος θαυμάτων.

Η Παναγία η Επισκοπή

Μένουμε εκστατικοί με την Παναγιά της Επισκοπής στη Σαντορίνη. Αξιόλογο μνημείο των Κυκλάδων, κτίσμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ Κομνηνού (11ος αι.), με εξαιρετικές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

 

Η Παναγία η Καβουριανή

Η Αιγιοπελαγίτικη ρότα μας φέρνει στα Δωδεκάνησα, στη Λέρο, στην Παναγία την Καβουριανή. Ένα γραφικό εκκλησάκι, στη θέση του οποίου κατά την παράδοση ένας ψαράς βρήκε την εικόνα.

Η Παναγία η Σπηλιανή

Κι ύστερα στη Νίσυρο, μέσα στο κάστρο των Ιπποτών, στην Παναγία τη Σπηλιανή. Βρίσκεται στο φυσικό χώρο του σπηλαίου από το 1600μ.Χ. Ναυτικοί, κάτοικοι του νησιού, προσκυνητές έχουν πολλά να μας διηγηθούν για τη βοήθεια που έλαβαν από τη Μεγαλόχαρη.

Η Πέρα Παναγιά

Στην Κάσο μας καλοδέχονται στο αντάμωμα των ξενιτεμένων Κασιωτών, που φθάνουν στη Χάρη Της κάθε Δεκαπενταύγουστο από τα πέρατα του κόσμου, στο πανηγύρι της Πέρα Παναγιάς.

Η Παναγία του Χάρου

Στα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου, πανηγυρίζει η Παναγιά του Χάρου στους Λειψούς, μια εικόνα μοναδική στη χριστιανική παράδοση, με τη Παναγία να κρατά αντί του Θείου Βρέφους τον Εσταυρωμένο Χριστό, και κάθε Αύγουστο, πάνω από μισώ αιώνα τώρα, να ανθίζουν ξανά τα ξεραμένα κρινάκια που οι πιστοί βάζουν γύρω απ’ την εικόνα Της κάθε άνοιξη.

Από το Καθολικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Κεχριάς. Το τέμπλο.

Αφήνουμε το νότο, πάμε στο βορρά, για να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με τους Σκιαθίτες, που ψάλλουν μελωδικά, μέσα σε μια ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης τα εγκώμια του Επιταφίου της Παναγίας της Κεχριάς στη Σκιάθο.

Η Παναγία της Αγιάσου 

Για να ασπαστούμε ευλαβικά τη θαυματουργό Βρεφοκρατούσα εικόνα της Παναγιάς της Αγιάσου στη Λέσβο, φιλοτεχνημένης από τον Ευαγγελιστή Λουκά με μαστίχα και κερί και να ακολουθήσουμ την περιφορά γύρω απ’ το ναό.

Η Παναγιά η Πορταΐτισσα

Και να αγκυροβολήσουμε στο Περιβόλι Της, στον Άθωνα, στην Παναγιά την Πορταΐτισσα. Εδώ να μείνει θέλει η ψυχή μας και να ησυχάσειστην αγκάλη Της…

Δεκαπενταύγουστος. Ατέλειωτο το ταξίδι και το προκύνημα στην Παναγιά του Αρχιπελάγους. Κάθε νησί και μια Παναγιά κι ένα θαυματουργό εικόνισμα κι όλη η Ελλάδα να προστρέχει, γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη στη Χάρη Της ικετεύοντας. Κι Εκείνη εκεί, να δέχεται, να συμπονά, να θαυματουργεί…

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Προς τη Νίκη
Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό Έτος 56ο, τεύχος 798, Αύγουστος 2016

Εικόνες από: 

v-murza.livejournal – Σύνδεσμος Κληρικών Χίου – Ορθόδοξος Συναξαριστής 

cirota.ru – djibnet  – stomenkalosstomenmetafovoutheou 

istoriatexni – ribandsea – skiathosiconography 

panoramio – myantaeus

violet flower smiley

 

 

Advertisements