Μαρία Εφορακοπούλου-Παπαχρήστου Ιατρός Παθολόγος-Ενταντικολόγος

Ο Άγιος Σαμψών γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα από πλούσιους αλλά ευσεβείς γονείς. Οι γονείς του, οι οποίοι κατάγονταν από βασιλική οικογένεια, διέθεσαν πολλά χρήματα για την μόρφωση του γιού τους.

Ο Άγιος Σαμψών σπούδασε όλες τις επιστήμες, αλλά πιο πολύ επιδόθηκε στην ιατρική επιστήμη, επειδή εκ φύσεως ήταν εύσπλαχνος και συμπονούσε τους ασθενείς και τους πτωχούς. Όταν τελείωσε τις σπουδές του μετέτρεψε το σπίτι του σε ιατρείο.

Εκεί πήγαιναν οι ασθενείς και όσοι είχαν ανάγκη και εύρισκαν την θεραπεία τους εντελώς δωρεάν. Ο Σαμψών τους υπηρετούσε με πολλή αγάπη και τους έδινε τροφές, φάρμακα και βότανα, τα οποία αγόραζε με δικά του χρήματα.

Για την ευσπλαχνία του αυτήν έλαβε από τον Θεό το ιαματικό χάρισμα, με το οποίο θεράπευε ακόμη και τις ανίατες ασθένειες. Όμως από ταπεινοφροσύνη προσπαθούσε να αποκρύψει την ιαματική χάρη που είχε και διέδιδε ότι τα φάρμακα και τα βότανα έδιναν την θεραπεία.

Μετά από λίγο καιρό απεβίωσαν οι γονείς του. Τότε ο Άγιος πώλησε όλη την μεγάλη περιουσία του και την μοίρασε στους πτωχούς. Ο ίδιος έμεινε πάμφτωχος, «ως αετός υψιπέτης, ακτήμων, άοικος, μονοχίτων και ανάργυρος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συναξαριστής του.

Κράτησε κοντά του μονάχα ένα δούλο για να τον βοηθά στην διακονία των ασθενών. Επειδή όμως τον τιμούσαν όλοι, για να αποφύγει τον ανθρώπινο έπαινο, άφησε την πατρίδα του και πήγε στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί έμεινε σε ένα φτωχό σπίτι και δεχόταν τους ασθενείς, τους πτωχούς και τους ξένους, τους οποίους θεράπευε δωρεάν. Αναλάμβανε την θεραπεία όλων των ασθενειών ακόμη και των ανιάτων, τις οποίες κανένας γιατρός δεν μπορούσε να θεραπεύσει.

Γρήγορα η φήμη του διαδόθηκε σε όλη την πόλη και πολλοί ασθενείς έτρεχαν κοντά του για να θεραπευτούν.

Τότε πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο αγιώτατος Μηνάς, ο οποίος εκτίμησε την αρετή του Σαμψών και τον χειροτόνησε ιερέα. Κατά την εποχή εκείνη, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έπασχε από μία οδυνηρή και δύσκολη ασθένεια, την οποία κανείς γιατρός δεν κατάφερε να θεραπεύσει.

Απελπισμένος ο αυτοκράτορας προσευχήθηκε με πόνο στον Θεό να τον βοηθήσει. Ο Θεός άκουσε την προσευχή του και τον βοήθησε με θαυμαστό τρόπο.

Του έδειξε σε όνειρο πολλούς γιατρούς, όλους ντυμένους με ιερατική στολή. Ένας νέος τότε πλησίασε τον βασιλέα και του έδειξε έναν από εκείνους τους γιατρούς και του είπε: «Αυτός είναι ο γιατρός που θα σε θεραπεύσει. Ψάξε να τον βρεις».

Ο αυτοκράτορας πίστεψε ότι το όνειρο ήταν αληθινό και διέταξε να έλθουν όλοι οι γιατροί της Πόλης στο παλάτι, αλλά κανείς από αυτούς δεν ήταν εκείνος, που του είχε υποδείξει ο άγγελος. Κάποιος γιατρός όμως, ο οποίος γνώριζε τον Σαμψών, το ανέφερε στον βασιλέα και εκείνος έστειλε να τον φέρουν με τιμές στο παλάτι.

Όταν τον είδε ο αυτοκράτορας τον αναγνώρισε αμέσως. Σηκώθηκε από το κρεβάτι του και του απέδιδε πολλές τιμές. Του καταφιλούσε τα χέρια και άγγιζε τα ρούχα του και το πρόσωπό του χάριν ευλογίας.

Όταν ο όσιος είδε την μεγάλη ταπείνωση του βασιλέως, του είπε «Μη με βάζεις σε πειρασμό, βασιλιά, γιατί είμαι άνθρωπος αμαρτωλός και ανάξιος και έχω ανάγκη από το έλεος του Δεσπότου Χριστού».

Τον άγγιξε, τότε, με το χέρι του στο σημείο της ασθένειας και την ίδια στιγμή ο αυτοκράτορας θεραπεύτηκε. Αμέσως ο άγιος έβαλε αλοιφή στο σημείο εκείνο, για να μη καταλάβουν ότι αυτός ήταν η αιτία της θεραπείας, αλλά το φάρμακο.

Ο αυτοκράτορας μετά την θεραπεία του, γεμάτος ευγνωμοσύνη προς τον άγιο, του προσέφερε αμέτρητο χρυσάφι, για να τον ευχαριστήσει. Εκείνος όμως δεν το δέχτηκε, γιατί αγαπούσε πολύ την πτωχεία, την οποία θεωρούσε ανώτερη από κάθε πλούτο.

Μόνο παρακάλεσε τον βασιλέα να κτίσει νοσοκομείο, για να εισάγει εκεί τους ασθενείς και να τους θεραπεύει. Ο αυτοκράτορας, θαυμάζοντας την αγιότητα του Σαμψών, διέταξε τους τεχνίτες, που τότε έκτιζαν τον ναό της Αγίας Σοφίας, να κτίσουν το νοσοκομείο, το οποίο ονόμασαν νοσοκομείο Σαμψών του Ξενοδόχου.

Αφιέρωσε δε σε αυτό πολλά κτήματα και έδωσε πλούσιες χορηγίες, για να πληρώνονται οι γιατροί και να τρέφονται οι ξένοι και οι πτωχοί ασθενείς. Σε αυτό το νοσοκομείο ο άγιος Σαμψών εργάστηκε πολλά χρόνια υπηρετώντας τους ασθενείς σαν άγγελος Κυρίου.

Αφού έφτασε σε βαθύ γήρας, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια κοιμήθηκε τον μακάριο ύπνο και η οσία ψυχή του ανέβηκε στους ουρανούς γεμάτη χαρά και ευφροσύνη. Το τίμιο λείψανό του, το ενταφίασαν στον ναό του αγίου μάρτυρος Μωκίου.

Κάθε χρόνο, κατά την ημέρα της κοίμησής του ανέβλυζε μύρο από τον τάφο του, με το οποίο γίνονταν πολλά θαύματα. Αλλά και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου πολλοί ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από ανίατες ασθένειες, επικαλούνταν τον Άγιο με πίστη και γίνονταν καλά.

Η μνήμη του Αγίου Σαμψών του ξενοδόχου εορτάζεται στις 27 του μηνός Ιουνίου.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

ΑΓΙΟΙ IΣIΔΩPOI
Μηνιαῖο περιοδικό Ἱεροῦ Ναοῦ Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού
Ἔτος Η’-Τεῦχος 122 -Ιούνιος 2012

Εικόνες από: Ορθόδοξος Συναξαριστής

violet flower smiley