Νικηφόρος

Στα χρόνια πριν από την Άλωση και την οθωμανική κυριαρχία συνέβη το εξής θαυμαστό: Ένας αξιωματικός που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη συνάντησε στο δρόμο ένα Δεσπότη. Τον γνώρισε αμέσως και τον χαιρέτησε με σεβασμό. Έπειτα ρώτησε:

-Από πού έρχεσαι, Αρχιερεύ του Θεού Αχίλλιε, και πού πηγαίνεις;

-Για τις αμαρτίες των ανθρώπων και την αποστασία τους,  πρόσταξε ο Θεός να φύγω από τη Λάρισα την οποία φυλάττω, διότι θα παραδοθεί στα χέρια των Αγαρηνών, απάντησε ο Δεσπότης δακρυσμένος. Εσύ όμως στρατιώτα του Χριστού, Δημήτριε πού πηγαίνεις;…

-Κι εγώ το ίδιο έπαθα, Δέσποτα. Πολλές φορές βοήθησα τους Θεσσαλονικείς και τους λύτρωσα από αιχμαλωσίες, ασθένειες και θανατικό. Τώρα όμως, για τις πολλές τους ανομίες, με πρόσταξε ο Θεός να τους αφήσω να παραδοθούν στα χέρια των Τούρκων…

Έσκυψαν το κεφάλι οι δύο Αγαρηνοί κι άρχισαν να κλαίνε μα αναφιλητά….

Δεν πέρασε μήνα κι η Θεσσαλονίκη λεηλατήθηκε από τους Τούρκους, όπως και η Λάρισα. Κι οι Άγιοι προστάτες των πόλεων αυτών περίμεναν σχεδόν πέντε αιώνες, μέχρι να επιστρέψει ο λαός κοντά στον Θεό και να καρποφορήσουν οι δεήσεις των πιστών που προσεύχονταν για την ελευθερία της πατρίδας τους.

Το περιστατικό αυτό, που έχει καταγραφεί στο βιβλίο με τα θαύματα και τις εμφανίσεις του αγίου Δημητρίου, φανερώνει ότι, όπως η Θεσσαλονίκη έχει υπέρμαχο και προστάτη τον άγιο Δημήτριο, έτσι και η Λάρισα έχει το δικό της πολιούχο, τον άγιο Αχίλλιο. Ποιος είναι όμως ο άγιος Αχίλλιος;…

Γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στην Καππαδοκία. Έλαβε χριστιανική ανατροφή και επιμελημένη μόρφωση κι έπειτα πήρε την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό. Μοίρασε την περιουσία του στους πτωχούς κι έφυγε για τους Αγίους Τόπους.

Για ένα διάστημα έζησε κοντά σε αγίους ασκητές της ερήμου, της Παλαιστίνης. Επειδή όμως τον συγκινούσε ιδιαίτερα η ζωή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, επισκέφθηκε τη Ρώμη και στη συνέχεια ξεκίνησε ιεραποστολικές περιοδείες σε διάφορες περιοχές, μέχρι που έφθασε στη Θεσσαλία.

(Έργο του Φώτη Κόντογλου)

Κήρυττε το Ευαγγέλιο του Χριστού με παρρησία και με τη χάρη του Θεού έκανε πολλά θαύματα. Η Εκκλησία τον εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης και για 35 χρόνια υπήρξε ο στοργικός ποιμένας και διδάσκαλος της περιοχής.

Πολύ περισσότερο η φήμη του διαδόθηκε σε όλη την αυτοκρατορία, όταν στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο(325 μ.Χ.) προκάλεσε τους αιρετικούς Αρειανούς, για να αποδείξουν ότι η διδασκαλία τους είναι ορθή, να κάνουν θαύμα και να βγει λάδι από πέτρα. Εκείνοι, δειλοί και άτολμοι, είπαν να δοκιμάσουν πρώτοι οι Ορθόδοξοι.

Τότε ο φλογερός Ιεράρχης Αχίλλιος, στάθηκε μπροστά σε ένα βράχο και είπε: « Εάν ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, ομοούσιος προς τον Πατέρα, όπως εμείς πιστεύουμε, τότε να αναβλύσει λάδι από αυτήν την πέτρα, για να πιστέψουν όλοι!»

Και πράγματι, το θαύμα έγινε και οι αρειανοί αποστομώθηκαν! Μάλιστα εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος χάρισε στον αρχιεπίσκοπο Λαρίσης πλούσια δώρα για ανεγέρσεις ναών και φιλανθρωπίες.

Ο άγιος ποιμενάρχης έμεινε το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του στη Λάρισα, αφοσιωμένος στη φροντίδα του ποιμνίου του.

Προαισθάνθηκε μάλιστα την έξοδο του από τον κόσμο και, αφού ετοίμασε το χώρο για τον ενταφιασμό του, κάλεσε τα πνευματικά του παιδιά και τους έδωσε τις τελευταίες του συμβουλές και παρακαταθήκες. Έτσι αναπαύθηκε με ειρήνη το 355 μ.Χ.

Το ιερό λείψανό του ανέβλυσε μύρο κι έκανε πολλά θαύματα. Ωστόσο δεν έμεινε για πάντα στη Λάρισα. Κατά την άλωση της πόλης από τους Βουλγάρους (985/6 μ.Χ.),το άρπαξε ο τσάρος Σαμουήλ και το μετέφερε στο νησάκι των Πρεσπών, το οποίο σήμερα φέρει το όνομά του.

Ωστόσο, ύστερα από χίλια χρόνια (1981), έγινε η επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου, τα οποία φυλάσσονται πλέον στον περίλαμπρο μητροπολιτικό Ναό, που κτίστηκε προς τιμήν του στη δυτική είσοδο της Λαρίσης.

«Χαίρει έχουσα η Θεσσαλία, σε ακοίμητον φρουρόν, προστάτην και της Λαρίσης η πόλις αδάμαντα…» Πράγματι αποτελεί σεμνό καύχημα για τη Λάρισα ο άγιος Αχίλλιος. Με λαμπρότητα εορτάζεται η μνήμη του στις 15 Μαΐου.

Επίσης και τα Γρεβενά τον τιμούν ως πολιούχο. Κι ο άγιος ποιμενάρχης παραμένει ακοίμητος φρουρός των πιστών που τον επικαλούνται και αγωνίζονται να ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Προς τη Νίκη
Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό
Έτος 55ο – τεύχος 783 – Μάιος 2015

Εικόνες από: Ορθόδοξος Συναξαριστής

το «σπιτάκι της Μέλιας»