1. Ενώνω τα τρία δάχτυλα του δεξιού μου χεριού:τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο. Έτσι συμβολίζουμε τον Τριαδικό Θεό μας: Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα.

2.Τα άλλα δύο δάχτυλα, ο παράμεσος και ο μικρόςμένουν κλειστά. Αυτά συμβολίζουν ότι ο Χριστός ειναι και Θεός και Άνθρωπος.

3. Φέρνουμε το χέρι μας στο μέρωπό μας. Με αυτό ομολογούμε ότι ο Θεός μας βρίσκεται στον Ουρανό.

4. Κατεβάζουμε το χέρι μας στην κοιλιά. Έτσι θυμίζουμε πως ο Χριστός γεννήθηκε από την Παναγία και έγινε άνθρωπος.

5. Φέρνουμε το χέρι μμας στον δεξιό ώμο. Παρακαλούμε έτσι τον Θεό να μας βάλει στα δεξιά του, μαζί με τους αγίους, στον Παράδεισο.

6. Φέρνουμε το χέρι μας στον αριστερό ώμο. Με αυτόν τον τρόπο παρακαλούμε τον Θεό να μην μας βάλει στα αριστερά του, μαζί με τους αμαρτωλούς.

Κάνοντας τον Σταυρό μας σωστά, σχηματίζουμε πάνω στο σώμα μας το σημείο του Σταυρού. Έτσι δείχνουμε ότι πιστεύουμε στον Σταυρό και στην Ανάσταση του Χριστού μας, ομολογούμε δηλαδή την πίστη μας.

Πότε κάνω το σταυρό μου

1.Ο Σταυρός είναι η πιο σύντομη προσευχή! Κάνουμε, λοιπόν, τον Σταυρό μας όποτε νιώθουμε την ανάγκη να επικαλεσθούμε τον Χριστό, την Παναγία ή τους Αγίους μας, έστω και χωρίς πολλά ή και καθόλου λόγια.

2. Κάνουμε τον Σταυρό μας, όταν προσευχόμαστε είτε ατομικά, είτε ομαδικά, στην αρχή και στο τέλος της προσευχής μας.

3. Κάνουμε τον Σταυρό μας, όταν μπαίνουμε ή όταν περνάμε έξω από έναν Ιερό Ναό. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να χαιρετούμε τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Η Ζωή του Παιδιού
Μηνιαίο Χριστιανικό Περιοδικό.
Έτος 70ο-1357-20 Σεπτεμβρίου 2015

Εικόνα από:vichuga-voskr.cerkov.ru

violet flower smiley

 

 

Advertisements