Μάιος. Η φύση στην καλύτερή της ώρα. Χαμογελάει στον άνθρωπο, του χαρίζει ελπίδες, του ενισχύει τα όνειρα, του μεγαλώνει τη διάθεση και την προσπάθεια.Πώς πέρασε ο χειμώνας! Πώς ήρθε η Άνοιξη! Δεν μπρεί να ζίνει και με τη ζωή έτσι;

Και τα λουλούδια; Μηνύματα του ουρανού κι αυτά. Αρκεί κανείς να είναι ευαίσθητος και να τα νιώθει. Έτσι γίνεται με τους Αγίους μας.

Έτσι γινόταν και με τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. «Η φύση είναι το μυστικό Ευαγγέλιο» έλεγε και συμβούλευε.

«Να χαίρεσθε όσα μας περιβάλλουν. Όλα μας διδάσκουν και μας οδηγούν στον Θεόν.Όλα γύρω μας είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού.

Και τα έμψυχα και τα άψυχα και τα φυτά και τα ζώα και η θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα και ο έναστρος ουρανός.

Είναι οι μικρές αγάπες, μέσα από τις οποίες φθάνουμε στην μεγάλη Αγάπη, τον Χριστό. Τα λουλούδια, για παράδειγμα, έχουν τη χάρη τους, μας διδάσκουν με το άρωμά τους, με το μεγαλείο τους. Σκορπούν το άρωμά τους, την ομορφιά τους σε αμαρτωλούς και δικαίους…

Η φύση είναι το μυστικό Ευαγγέλιο. Όταν, όμως δεν έχει κανείς εσωτερική χάρη, δεν τον ωφελεί η φύση… Να εκμεταλλεύεσθε τις ωραίες στιγμές. Οι ωραίες στιγμές προδιαθέτουν την ψυχή σε προσευχή, την καθιστούν λεπτή, ευγενική, ποιητική.

Ξυπνήστε το πρωί να δείτε τον βασιλιά ήλιο να βγαίνει ολοπόρφυρος απ’ το πέλαγος. Όταν σας ενθουσιάζει ένα ωραίο τοπίο, ένα εκκλησάκι, κάτι ωραίο, να μη μένετε εκεί, να πηγαίνετε πέραν αυτού, να προχωρείτε σε δοξολογία για όλα τα ωραία για να ζείτε τον μόνον Ωραίον…»

Ας μάθουμε κι εμείς να βλέπουμε πίσω από όσα μάς περιβάλλουν τον Θεόν. Θα έχουμε τότε πολλές αφορμές χαράς και δοξολογίας του Δημιουργού Θεού.

* Από το βιβλίο «Ο Χριστός είναι το παν»Ι Μ. Χρυσοπηγής, Χανιά 2014.

Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης ο λαοφίλητος Γέροντας Πορφύριος (κοσμικό όνομα Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης), που από το Ησυχαστήριό του στο Μήλεσι Αττικής ανακούφισε και βοήθησε πλήθος πονεμένων ανθρώπων. Μοναχός των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους, εκοιμήθη το 1991 και ανεκηρύχθη Άγιος το 2013. Η μνήμη του τιμάται στις 2 Δεκεμβρίου.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Προς τη Νίκη
Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό
Έτος 55ο -Τεύχος -783 Μάιος 2015

Εικόνα από:4everwallpapers

violet flower smiley

 

 

Advertisements