Νικηφόρος

Αγαπούσε πολύ την Παναγία ο μικρός Ιωάννης. Κάθε μέρα στην προσευχή που έκανε μόνος του, διάβαζε τους Χαιρετισμούς Της.

Κάποτε, λοιπόν, ενώ προσευχόταν κι έλεγε το «Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε», άκουσε την φωνή της Παναγίας να του απαντά: «Χαίροις και συ, των Θηβών προστάτα!»

Παράξενα λόγια για ένα παιδί, που δεν ήταν τότε ούτε δώδεκα χρονών. Κι όμως με τα λόγια αυτά η Υπεραγία Θεοτόκος φανέρωνε τη μεγάλη αποστολή του. Διότι ο νέος εκείνος έγινε αργότερα Μητροπολίτης Θηβών, ο προστάτης και πολιούχος των Θηβών, άγιος Ιωάννης Καλοκτένης.

Ο Ιωάννης Καλοκτένης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 12ου αι. Έλαβε χριστιανική ανατροφή και σπουδαία μόρφωση, καθώς οι γονείς του ήταν αριστοκρατικής καταγωγής αλλά και πολύ πιστοί χριστιανοί.

Από νωρίς φάνηκε η κλίση του προς τα θεολογικά γράμματα, τα οποία μελετούσε με ιδιαίτερη επιμέλεια. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ξεχώριζε για το εκκλησιαστικό του ήθος, γι’ αυτό κι η Εκκλησία του ανέθεσε αποστολή υψηλή και υπεύθυνη: να γίνει Μητροπολίτης Θηβών, σε μια εποχή που η Θήβα ως πρωτεύουσα του διοικητικού θέματος της Ελλάδος και παρά τις επιδρομές που είχε δεχθεί, διατηρούσε μεγαλύτερη αίγλη ακόμη κι από την Αθήνα.

Μητροπολίτης Θηβών

Ως Μητροπολίτης, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προσφέρει την περιουσία του, για να ανεγείρει μεγαλοπρεπή Ναό προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία έτρεφε από μικρός ιδιαίτερη ευλάβεια.

Ο Ναός της Παναγίας, αν και δεν διατηρείται στην αρχική του μορφή, θεωρείται από τότε ως Μητροπολιτικός.

Ήταν κι άριστος ερμηνευτής των Γραφών ο σεπτός ποιμενάρχης κι έτσι καθοδηγούσε το λαό στην ορθόδοξη πίστη και ζωή, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε καταλυτικά όσους παραποιούσαν την Αγία Γραφή με πλανεμένες ερμηνείες.

«Νέος Ελεήμων»

Εκεί όμως που διέπρεψε ο άγιος Ιωάννης, ήταν στα έργα της αγάπης, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε «Νέος Ελεήμων». Με προσωπική του φροντίδα κτίστηκαν Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Πτωχοκομείο, Ξενώνας, καθώς και Παρθενώνας, δηλαδή σχολείο για την εκπαίδευση των κοριτσιών, υπογραμμίζοντας το ρόλο της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.

Εντυπωσιακή ήταν η πρωτοβουλία του και σε έργα κοινωνικά, όπως π.χ. η ύδρευση της πόλης με την κατάλληλη εκτροπή του Ισμήνου ποταμού, η γέφυρα του Ασωπού ποταμού, η φροντίδα του να φυτευθούν μουριές για να εκτρέφονται μεταξοσκώληκες και να παράγεται μετάξι, κ.λ.π.

Γενικότερα το πέρασμά του άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στην τοπική κοινωνία. Έχουν περάσει πάνω από 800 χρόνια από την κοίμησή του- η οποία υπολογίζεται γύρω στο 1192μ.χ. – κι η μνήμη του διατηρείται άσβηστη, ενώ η παρουσία του μαρτυρείται με ολοφάνερα θαύματα.

Θαυμαστή διάσωση της πόλης

Αρκεί να αναφέρουμε μόνο ένα από αυτά τα εντυπωσιακά θαύματα, από τα χρόνια του πολέμου του 1940-41.

Ήταν μεσημέρι κι όλη η Θήβα ανάστατη από τους ήχους των Γερμανικών αεροσκαφών, που πετούσαν πάνω από την πόλη για να την βομβαρδίσου. Τι παράξενο όμως! Οι βόμβες έπεφταν μακριά, χωρίς να βλάψουν κανένα. Αλλά και από αυτές που έπεσαν μέσα στο στόχο, καμία δεν εξερράγη!

Λίγες ημέρες μετά, επισκέφθηκε την πόλη ο Γερμανός υπαρχηγός του Σμήνους, ο οποίος ρωτούσε να μάθει ποιος Άγιος προστατεύει την πόλη. Διότι όπως ομολόγησε με θαυμασμό, «την ώρα που ήμασταν έτοιμοι για το βομβαρδισμό, ένα σύννεφο σκέπασε την πόλη σας και μια αόρατη δύναμη μας έδιωχνε μακριά!»

Την άλλη μέρα όλοι οι κάτοικοι των Θηβών συγκεντρώθηκαν στο ναό του Αγίου κι έψαλαν Δοξολογία για τη διάσωση της πόλης. Παρών και ο Γερμανός πιλότος!

Κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου η Θήβα πανηγυρίζει με λαμπρότητα τη μνήμη του αγίου Ιωάννου*. Με πίστη και ευλάβεια κλήρος και λαός λιτανεύουν την ιστορική εικόνα του και προσεύχονται στον Άγιο, για να συνεχίζει να σκεπάζει και να προστατεύει την πόλη που αγάπησε και ευεργέτησε με τόσους τρόπους.

*Ο εορτασμός του Αγίου μετατίθεται, αν συμπέσει στις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Προς τη Νίκη
Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό
Έτος 56ο –Τεύχος 794- Απρίλιος 2016

Εικόνα από: Ορθόδοξος Συναξαριστής

violet flower smiley

Advertisements