Αθηνά Ντάσιου Γιάννου

Τι είναι το κομποσχοίνι;

-Το κομποσχοίνι είναι ένα μαύρο συνήθως σχοινί με κόμπους.Το κομποσχοίνι είναι μια πνευματική ευλογία, μια κληρονομιά σε μας από τους πατέρες και τους μοναχούς που έζησαν τα παλιότερα χρόνια.

Πως φτιάχνεται ένα κομποσχοίνι;

-Κάθε κόμπος στο κομποσχοίνι είναι φτιαγμένος από 9 σταυρούς, που συμβολίζουν τα 9 τάγματα των αγγέλων. Τον τρόπο που φτιάχνονται οι 9 σταυροί που σχηματίζουν κόμπο στο κομποσχοίνι τον δίδαξε άγγελος Κυρίου σε κάποιον ασκητή πριν από πολλά πολλά χρονια.

Πόσο μεγάλο είναι ένα κομποσχοίνι;

-Το κομποσχοίνι συνήθως έχει 33 κόμπους, όσα και τα χρόνια του Χριστού. Υπάρχουν όμως και κομποσχοίνια με 50 ή 100 κόμπους, ή και ακόμη μεγαλύτερα.

Σε τι χρησιμεύει το κομποσχοίνι;

-Το κομποσχοίνι το χρησιμοποιούμε, για να προσευχόμαστε, έτσι ώστε ο νους μας να είναι πιο καλά συγκεντρωμένος στην προσευχή και στον Θεό. Πιάνοντας κάθε κόμπο, λέμε συνήθως μία από τις παρακάτω προσευχές:

Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με
ή
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς
ή
Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών

 

Ποιοι προσεύχονται με κομποσχοίνι;

-Οι μοναχοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με το κομποσχοίνι και τη «νοερά» προσευχή, όπως την ονομάζουμε. Την ώρα που γίνονται μοναχοί, κατά την τελετή της «κουράς» τους, τους δίνεται δώρο ένα κομποσχοίνι, ως πνευματικό «ξίφος» στον αγώνα τους. Όμως και εμείς όλοι που ζούμε μέσα στον κόσμο, μπορούμε να προσευχόμαστε, αν θέλουμε, και με αυτόν τον τρόπο, αρκεί να έχουμε την ευλογία του πνευματικού μας.

Τι δεν είναι το κομποσχοίνι;

-Το κομποσχοίνι σίγουρα δεν είναι ένα απλό βραχιόλι, που το φοράμε στο χέρι μας από μόδα, ούτε βέβαια για καλλωπισμό ή για γούρι. Είναι ευλογία και «εργαλείο» προσευχής.

Να θυμηθούμε μαζί κάποιους αγίους, οι οποίοι αγιογραφούνται με το κομποσχοίνι στο χέρι:

Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Όσιος Παίσιος ο Αγιορείτης

Ο Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης

Η Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα

 

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»


Η Ζωή του Παιδιού
Μηνιαίο Χριστιανικό περιοδικό
Έτος 71ο – 1362- 20 Φεβρουαριου 2016

Εικόνα από:player.slideplayer

violet flower smiley

Advertisements