Επιμέλεια: π. Χαράλαμπος Βαρβαγιάννης

Ο Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αίγυπτο περί το 370 μ.Χ. από ευλαβείς γονείς.

Από μικρή ηλικία γαλουχήθηκε στην χριστιανική πίστη, ενώ η δίψα του για γνώσεις ήταν τόσο μεγάλη όπου σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία.

Αποτέλεσμα ήταν σε νεαρή ηλικία να είναι κατηχητής της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας επιτελώντας μεγάλο έργο.

Όμως η καρδιά του νεαρού Ισίδωρου χτυπούσε για τον Χριστό και σφοδρή του επιθυμία ήταν να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε Αυτόν.

Τα βήματά του οδηγήθηκαν στο Πηλούσιο όρος ονομαστό την τότε εποχή για τα κοινόβια και της σκήτες αλλά και τους αγωνιστές μοναχούς που αποτελούσαν αυτήν την αγγελική πολιτεία.

Στο Πηλούσιο ο Ισίδωρος εγκαταβιώνει σε κάποιο μοναστήρι ασκούμενος στην προσευχή και στην μελέτη των Αγίων Γραφών. Μετά από λίγο καιρό χειροτονείται Πρεσβύτερος και εκλέγεται ηγούμενος της μονής που υπηρετούσε εξ’ ου εκλήθη και Πηλουσιώτης.

Το ευγενές ήθος του, ο υποδειγματικός ασκητικός βίος και η τεράστια θεολογική κατάρτισή του συνετέλεσαν, ώστε να αποκτήσει μεγάλη φήμη, με αποτέλεσμα να καταστεί περίβλεπτος και να θεωρείται μοναδικός στις επεξηγήσεις δυσενερμήνευτων χωρίων της Αγίας Γραφής.

Το δε συγγραφικό του έργο τεράστιο με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται ένας μεγάλος αριθμός επιστολών οι οποίες ευρίσκονται στην Patrologia του Migne.

Ο Άγιος Ισίδωρος αφού έζησε μία οσιακή πολιτεία στο Πηλούσιο όρος εκλήθη στα ουράνια σκηνώματα την 4η Φεβρουαρίου του 440 μ.Χ.

Στην Αθήνα η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου τιμάται πανηγυρικά στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Μηνιαίο Περιοδικό του Ιερού Ναού
Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.
Φεβρουάριος 2013 – Έτος Θ’ – Τεύχος 130

Εικόνα από:Doxologia.ro

violet flower smiley